Tragédia

Visszavonultatja Morosini 25-ös számú mezét a Livorno csapata

Livornotól-Bergamóig mindenki a szombaton elhunyt Piermario Morosinire emlékezik Olaszországban

Két nappal a tragédia után, Olaszország még mindig nem tért magához a sokktól. Nincs olyan sztár, közéleti személyiség, klub vagy sportvezető, aki valamilyen formában ne fejtett volna ki  a véleményét (és persze együttérzését) Morosini halálával kapcsolatban.

Az olasz labdarúgás főszereplői körében, legutóbb Antonio Cassano kapcsán tapasztalhattunk ekkora együttérzést és összefogást.  A Livorno szombaton életét vesztő játékosának szülővárosában, Bergamóban az Atalanta ultrái egy "Alázatos bergamói voltál, igaz atalantás, ciao Moro! A te kanyarod megőrzi a neved" kiírással búcsúztak a 25 esztendős játékostól.

Természetesen nem csak az Atalanta szurkolói nyilvánították ki részvétüket, szinte az összes A és B ligás egyesület közleményben búcsúzott Piermario Morosinitől. Jovanotti a népszerű énekes, egy hosszú facebook bejegyzésben köszönt el a zenéjéért rajongó játékostól, Roberta Vinci teniszező pedig tegnapi barcelonai tornagyőzelmét a Livorno volt focistájának ajánlotta. Vasárnap délután Anna Vavassori, a játékos barátnője is nyilatkozott a sajtó képviselőinek. Nem lehetett egyszerű megszólalnia a Morisinivel 5 éve járó fiatal lánynak, hisz a televíziós közvetítésnek "köszönhetően" élőben figyelte mi történik barátjával. "Mindig mosolygott, igazán életvidám fiú volt. Élete volt a labdarúgás nagyon szerette ezt a játékot. Biztos vagyok benne, hogy boldogan távozott, hisz a pályán veszítette életet"- nyilatkozta Anna.

Vasárnap este a Livorno játékosai is sajtótájékoztatót tartottak. Luca Mazzoni az együttes második számú kapusa így emlékezett. "Mikor kimentünk a pályára, ennyit mondott nekem: gyerünk, csináljuk meg, győznünk kell!"  Simone Barone a Livorno középpályása (aki hat éve tagja volt a világbajnok olasz válogatottnak) a következőket mondta: "Nagyon nehéz helyzetben vagyunk felfoghatatlan, ami történt. Mario mindig mosolygós volt, annak ellenére, hogy nem volt könnyű élete, hisz rengeteg tragédia érte már családja kapcsán. De ez nem látszott rajta, vidámam készült a Pescara elleni találkozóra is. Emléke örökre velünk marad”. A Livorno csapata személyesen az elnök Aldo Spinelli kérésére, Morosini 25-ös számú mezének visszavonultatása mellett döntött, és hasonlóan cselekszik a játékos egyik volt klubja a Vicenza is.

"Ciao Moro, az egész világ érted sír" írta hétfői címlapján a Corriere dello Sport. A római kiadású sportújság vasárnapi számában a Pescara-Livorno meccs salernói származású bíróját Silvio Barattát szólaltatta meg. A játékvezető a megdöbbenéstől és a sokktól alig tudott nyilatkozni, hisz testközelből figyelte a tragédiát.  A legnagyobb példányszámú olasz sportnapilap, a La Gazzetta dello Sport is összegyűjtötte első oldalán azokat a helyszíneket (Toronto, Manchester, Bergamo, Livorno ) ahol megemlékeztek Piermario Morosiniről. Az Udinese és a Lazio volt csatára, Bernardo Corradi - aki jelenleg az MLS-ben szereplő Montreal együttesét erősíti - a Dallas ellen lőtt gólját, Morosini emlékének ajánlotta.  A Gazzetta címlapján - a szombaton elhunyt középpályás és barátnője közös fotója mellett- Antonio Di Natalét idézte. Az Udinese támadója elmondta, meglátása szerint a profi focisták túl nagy terhelésnek vannak kitéve, és rengeteg mérkőzést kénytelenek játszani. Ernesto Randazzo, Morosini menedzsere a focista barátnőjéhez hasonlóan saját lakásában, élőben nézte a Pescara-Livorno mérkőzést. "Otthon voltam, néztem a találkozót és nem akartam hinni a szememnek. Az eset után egyből a telefonomhoz nyúltam és próbáltam megtudni mi történt. Borzasztó ez az egész, Morót 13 éve ismertem."

Marco Motta a Catania játékosa a következőket nyilatkozta: "Nagyon jó barátok voltunk, hisz együtt kezdtünk el focizni az Atalantában, és később játszottunk egymás mellet az Udinesében illetve az utánpótlás válogatottban is. Hét éves kora óta ismertem. Felfoghatatlan, hogy pont vele történt mindez". Delio Rossi a Fiorentina edzője, a következő mondattokkal emlékezett: "Emlékszem rá, abból az időszakból, amikor még az Atalantánál dolgoztam. A primavera együttes egyik erőssége volt, annak ellenére, hogy családi tragédiák sora érte. Nagyon technikás középpályásnak számított, hihetetlen taktikai érzékkel volt megáldva".

Piermario Morosinire (aki 15 évesen elvesztette édesanyját, két évvel később pedig édesapját is) mindenki úgy emlékezett, mint egy olyan játékos akivel könnyen meglehetett találni a közös hangot. Egy egyszerűnek ható, de annál több tartalommal bíró mondat Attilio Perottitól: "Nem lehetett nem szeretni, miután idekerült két hónapon belül mindenki a barátjának tartotta"- mondta a Livorno technikai vezetője.

Zárásként egy elgondoltató üzenet, amely a Pisa csapatának szurkolói csoportjától, a Curva Nord Maurizio Albertitől származik. Az ultrák a következő kiírást tették ki stadionjuk, az Arena Garibaldi falára. "Milliókat költötök a szurkolói kártyára, és biztonsági előkészületekre... De nincs egy defibrillátor a stadionban...ezt nevezitek ti biztonságnak...Ciao Morosini!"

A Pisa csapatának ultrái is üzentek