Autó-motor

Lángoltak az autók a Hungaroringen!

  • MNASZ
Címkék:

Hasznos, jó hangulatú és főleg látványos bírói továbbképzést tartottak a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség szakemberei a Hungaroringen. Az öt helyszínen tartott programban az elméleti oktatás mellett emelési, tűzoltási gyakorlaton, illetve erőnléti felmérésen vett részt mintegy kétszáz hazai pályabíró. A Formula 1-es Magyar Nagydíj miatt minden évben kötelező kisebb továbbképzéseket tartani, ám ilyen komplex felmérésre eddig még sosem került sor. Móni István, az MNASZ bírói bizottságának vezetője elmondta, abszolút elégedett volt a látottakkal, és elmondta, erre és hasonló továbbképzések megszervezésére a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 17.200 euró támogatást adott az MNASZ-nek. A hazai szövetség végső célja, hogy jövőre létrehozza az FIA olyan regionális oktatási központját, melyből a világon összesen négy-öt létezik.

Megközelítőleg 200 magyar pályabírónak tartottak a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség szakemberei továbbképzést.

- Mikor volt utoljára a Hungaroringen ilyen szabású bírói továbbképzés?
Móni István: - Azt kell, mondjam, hogy gyakorlatilag soha. A Forma-1-es futam miatt minden évben kötelező volt kisebb képzéseket tartanunk, de ekkora méretű, komplett eseményt még nem rendeztünk. A képzés a Hungaroringen belül öt helyszínen párhuzamosan zajlott közel kétszáz fő részvételével. Két teremben elméleti oktatást, míg három külső helyszínen emelési és tűzoltási gyakorlatokat, illetve erőnléti felmérést végeztünk.

- Az időjárás ugyan nem volt a legkedvezőbb, ám a résztvevők lelkesedése egy percig sem lankadt. Elégedett a képzésen látottakkal?
Móni István: - Abszolút mértékben elégedett vagyok. Úgy gondolom, hogy egy jó hangulatú csapatépítő tréninget tudhatunk magunk mögött, amiről csupa pozitív visszajelzést kaptunk. 

- A lebonyolításhoz szükséges támogatást az FIA Institute pályázatán nyerték. Mekkora az elnyert összeg nagysága? 
Móni István: - Az idei évre 17.200 eurót nyertünk az FIA Institute-tól. A fő célunk azonban az, hogy jövőre létrehozzunk egy regionális képzési központot, amelyből jelenleg a világon csupán négy-öt darab létezik. 

- Mennyire tartja felkészültnek a magyar pályabírókat?
Móni István: - A magyar bírók felkészültsége világszínvonalú, nyugodtan mondhatom, hogy felülmúljuk a legtöbb Forma-1-es futamot rendező országaiét. De említhetném azt, hogy hosszú éveken keresztül mi kaptuk meg az Év szervezőjének, illetve az Év bírói csapatának járó díját, amelyet ugyan már megszüntettek, hisz folyamatosan mi nyertünk.

- Miként lehet kézben tartani mintegy 1000 bíró képzését, akik jelenleg a magyar autósportban dolgoznak?
Móni István: - Észak-Magyarországtól Baranyáig, Kelet-Magyarországtól Nyugat-Magyarországig, az ország számos régiójában vannak bíróink, ezért lokálisan szoktuk a képzéseket végezni, valamint a mostanihoz hasonló eseménynél meg szoktunk kérni, ha tehetik, jöjjenek el. Annak ellenére, hogy a költségvetési keretünk szűkös, megpróbáltuk enyhíteni a költségeket, és költségtérítést nyújtani azoknak a vidékről gépkocsival
érkező sportbíróknak, akik legalább hárman jöttek a képzésre.    

- Mennyire partner a Hungaroring az MNASZ továbbképzési, oktatási programjához?
Móni István: - Teljes mértékben. A Hungaroring felé csak köszönettel tartozunk, hisz mind
az öt helyszínt ingyen bocsátották a rendelkezésünkre.