Jégkorong

Kanada visszaült a női hoki trónjára - videó

  • VNA

Utoljára 2007-ben nyert kanadai női jégkorong válogatott világbajnoki címet, a csapat most öt év szünet után lett ismét a világ legjobbja.

Szombaton este a döntővel ért véget az Egyesült Államokban zajló női jégkorong világbajnokság. A 4000 néző előtt rendezett fináléban az elmúlt évekhez hasonlóan most is a sportág két szuperhatalma, Kanada és az Egyesült Államok játszotta egymással. Bár Kanada kétszer is vezetett, a hajrában 3-4-es állásnál a vereséghez is közel kerültek, ám 2:38-al a vége előtt Meghan Agosta egyenlített. A rendes játékidőben így nem született döntés, jöhetett tehát a hosszabbítás. Ebben Carolina Oulette (mindössze 110 másodperc után) révén Kanada szerzett gólt, így 5-4-re győzni tudott és öt év szünet után újra világbajnoki címet szerzett. Az eddig megrendezett tizennégy női világbajnokság alkalmával mindig kanadai-amerikai döntőt rendeztek, a győzelmeket tekintve Kanada 10-4-re vezet.

Kemény játékot hozott a női jégkorong világbajnokság döntője is - Fotó: AP

Érdekesség, hogy a csoportkörben is találkozott egymással a két csapat találkozott, ahol egy héttel ezelőtt az amerikai csapat 9-2-re (!) győzött. Az olimpiai bajnok kanadai válogatott a legutóbbi három vb-döntőt rendre elbukta az amerikai csapat ellen, most azonban annak otthonában sikerült újra nyernie és lett tizedszer a sportág világbajnoka. A kisdöntőben meglepetés született, hiszen a svájci csapat korábbi tízszeres vb-bronzérmes finnek ellen győzött (6-2) és ezzel története első világbajnoki érmének örülhetett.

Női jégkorong világbajnokság - Burlington (USA)
döntő
Kanada - Egyesült Államok 5-4 (1-1, 2-2, 1-1, 1-0)

 

 

A női jégkorong világbajnokság legjobbjai - 2012
A világbajnokság All-Star csapata: kapus: Florence Schelling (svájci), védők: Gisele Marvin (amerikai, Laura Fortino (kanadai), csatárok: Monique Lamoreux-Kolls (amerikai), Kelli Stack (amerikai), Hayley Wickenheiser (kanadai)
A torna legjobb kapusa: Florence Schelling (svájci)
A torna legjobb védője: Jenni Hiirikoski (finn)
A torna legjobb csatára: Kelli Stack (amerikai)
A kanadai táblázat győztese: Monique Lamoureux-Kolls (amerikai) 14 pont (7 gól-7 assziszt)