FA-kupa

Fantomgól után nagyon simán győzte le a Chelsea a Tottenhamet az elődöntőben

Nagy különbségű győzelmet aratott ugyan a Chelsea a Tottenham ellen az FA-kupa elődöntőjében, de az 5-1-es végeredményhez hozzátartozik, hogy a statisztikailag győztes gólnak minősülő találatot Juan Mata úgy szerezte, hogy valójában nem is talált a kapuba.

Nagy küzdelmet hozott az első félidő a második elődöntőben, és egyik csapat sem tudott igazán a másik fölé kerekedni. Mindkét oldalon voltak lehetőségek a meccs elején, de sem Lampard és Drogba, sem pedig Lennon és van der Vaart nem találták el a kapukat. Sőt, olyan is volt, hogy Drogba a labdát sem találta el!

Az első félóra végén Mata óriási helyzetbe került, de hiába állt szemben Cudicinivel, a kapus le tudta szedni a lábáról a labdát. A szünetig folytatódott a birkózás, de ziccer nélkül is gólt tudott szerezni a Chelsea. A korábban bénázó Drogba a 43. percben a kapunak háttal kapta meg a játékszert, lefordult a védőjéről, és ballal a rövid felsőbe vágta. (0-1)

A Tottenham-Chelsea FA-kupa mérkőzésen esett "fantomgól", Juan Mata találata 2012-ben.

Nem sokkal a szünet után nőtt a Kékek előnye, noha valódi gól nem született. Egy beadásnál már azt le lehetett volna fújni, ahogy Cudicinit négyen - köztük egy-két Chelsea-játékos - beborították a saját kapujába, de az biztos, hogy Mata ezt követő lövésénél nem haladt át a labda a gólvonalon, Martin Atkinson mégis gólt ítélt. (0-2)

Mata fantomgólja

Hiába reklamáltak a Tottenham játékosai, nem maradt nekik más, mint hogy folytatják a küzdelmet, és nem sokkal később szépíteni is tudtak. Adebayort egy szöktetés után Cech ugyan még elkaszálta, de a lecsorgó labdát Bale a hálóba passzolta. (1-2)

A Sarkantyúsok nem tudtak lendületet venni a szépítő találatuk után, de azért sokáig úgy tűnt, hogy Mata sosem volt gólja dönti el a mérkőzést. A hajrában aztán tettek róla a Kékek, hogy ne így legyen, még háromszor eredményesek voltak. A 77. percben Mata indítása után Ramires emelte át Cudicinit (1-3), a 81. minutumban Lampard egy fantasztikus szabadrúgásgólt lőtt (1-4), a hosszabbításban pedig Malouda is kihasznált egy ziccert. (1-5)

A Chelsea jutott tehát az FA-kupa május 5-i döntőjébe, ahol a szombaton az Evertont legyűrő Liverpool lesz az ellenfele.

A meccs összes megadott gólja

FA-kupa
elődöntő
Tottenham Hotspur-Chelsea 1-5 (0-1)
gólszerzők: Bale (56.), illetve Drogba (43.), Mata (50.), Ramires (77.), Lampard, (81.) Malouda (90+3.)