NBA

A Bucks, a Suns, valamint a Jazz is nehéz helyzetbe hozta magát

  • Barcsai Róbert

A rájátszás szempontjából döntő jelentőségű lehet az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 107. játéknapja, hiszen a Phoenix Suns, a Milwaukee Bucks és a Utah Jazz is fontos mérkőzést bukott, így lehet, hogy mindhárom együttes lemarad a playoffról.

Marc Gasol jól védekezett Al Jeffersonon

Nincs nagy szokása az NBA-ben, de ezúttal nyugaton dobták fel először a labdát, méghozzá a Los Angeles Clippers-Golden State Warriors összecsapáson, amelyet végül papírforma szerint 112-104-re a hazaiak nyertek. Mivel a Warriorsból Stpeh Curry, David Lee, valamint a veterán Richard Jefferson is hiányzott, ezért talán kissé meglepő, hogy ennyire szoros volt a meccs, ám ez elsősorban a vendégek jó triplamutatójának (15/31), valamint a hazaiak gyenge büntetőzésének (14/30) köszönhető. Ezt a Clippers vezetőedzője, Vinny Del Negro sem hagyta szó nélkül: „Nagyon sok büntetőt kihagytunk, ők pedig jól dobtak kintről. Ennek ellenére ez a meccs a bal oldali oszlopba kerül, mint győzelem, és azt gondolom, hogy ez a legfontosabb.” A kiváló triplamutatónak köszönhetően a vendégeknél Wright, Thompson, Rush, valamint Robinson is 20 pont fölé jutott, míg a Clippersnél erre szokás szerint csak Griffin és Paul volt képes.

Pénteki veresége után ismét jó úton jár a Boston, akik idegenben győzték le a New Jersey Nets gárdáját 94-82-re. Habár a Celtics ezúttal sem kapott sok segítséget a kispadtól, a kezdő jó teljesítménye bőven elég volt a győzelemhez, hiszen a másik oldalon senki sem volt képes átlépni a 15 pontos határt. Kevin Garnett, Brandon Bass, valamint Rajon Rondo dupla-duplát ért el, a két magasember 39 egységet és 23 lepattanót szállított együtt, Rondo pedig 18 ponttal és 15 gólpasszal járult hozzá a csapat sikeréhez.

A nap egyik legfontosabb nyugati rangadóját Memphisben rendezték, ahol a Utah vendégeskedett, a Jazz 103-98-as vereségével pedig egyre távolodni látszik a rájátszástól. A végletekig kiélezett meccs döntő szakaszát az utolsó játékrész közepe hozta, amikor 86-84-es Jazz vezetésnél a hazaiak 7-0-s rohamot intéztek, ezt az előnyt pedig meg is tartotta a Memphis. A meccs legjobbja Rudy Gay volt 26 ponttal és 12 lepattanóval, míg a vendégeknél Al Jefferson és Devin Harris is 20-20 egységet könyvelhetett el.

A sérültekkel tűzdelt Minnesota és az Oklahoma City mérkőzése rengeteg pontot hozott, amelyet végül a Thunder nyert meg 115-110 arányban, köszönhetően Kevin Durant 43, valamint Russel Westbrook 35 pontjának. Mai sikerével az Oklahoma egy mérkőzéses előnybe került a nyugati első helyért folytatott harcban a San Antonióval szemben.

Rendkívül fontos meccset veszített el a Milwaukee az Indianával szemben, Ellisék ugyanis 105-99 arányban buktak el hazai pályán a Pacers ellen, így a Bakok 2.5 mérkőzéses hátrányba kerültek a Philadelphiával szemben hat meccsel az alapszakasz vége előtt. Drew Gooden, a hazaiak centere csalódottan értékelt a lefújás után: „Kemény… természetesen az elsődleges cél, hogy a hazai pálya előnyét mindig meg tudjuk tartani, ám ez gondot okozott az egész szezon során, hiszen a szoros meccseken nem tudtuk kihasználni ezt az előnyt.” A hazaik legjobbja Monta Ellis volt 20 egységgel, míg a vendégeknél Roy Hibbert 23 pontot szerzett, amelyhez 14 lepattanó is társult.

A vártnál hamarabb eldőlt a Spurs-Suns rangadó, hiszen az első játékrészben már 22 ponttal is vezetett a San Antonio, így Alvin Gentry a Phoenix edzője szinte végig pihentette legjobbjait, Steve Nash például csak öt percet játszott. A végeredmény 105-91 lett, így a Spurs továbbra is tapad a nyugati első Thunderre, akik egy mérkőzéssel járnak Tony Parkerék előtt.

NBA
A 106. játéknap eredményei
LA Clippers-Golden State 112-104
Washington-Cleveland 89-98
New Jersey-Boston 82-94
Memphis-Utah 103-98
Minnesota-Oklahoma City 110-115
Milwaukee-Indiana 99-105
San Antonio-Phoenix 105-91