Atlétika

Radcliffe és Gebrselassie egymás ellen fut hendikep versenyt

  • VNA

Igazán különleges futásra kerül sor vasárnap az osztrák fővárosban, ahol két veterán futó klasszis között a nemek csatáját rendezik.

Különös ötlettel álltak elő a vasárnapi bécsi félmaratoni szervezői, akik a férfi és a női hosszútávfutás korszakos alakját és egyben világcsúcstartóját egymás ellen, hendikep indítással "versenyeztetik". Az ötletre az egyaránt a negyvenedik életéve felé közelítő Paula Radcliffe és az etióp Haile Gebrselassie is vevő volt, így vasárnap reggel egymás ellen futva teljesítik majd a 21,1 km-es távot. A bécsi szervezők a brit világrekordernek hét perc ötvenkét másodperces előnyt adnak majd Gebre előtt. Ennyi ugyanis a különbség az általuk a félmaratoni távon futott rekordok között. Az etiópok kétszeres olimpiai bajnoka még 2006-ban futotta az 58:55-ös csúcsot, Radcliffe pedig tizenegy évvel ezelőtt a táv Európa-rekordját (1:06,47).

"Egy kicsit nyugtalan vagyok, mert nem tudom, hogy Paula milyen formában van, ráadásul most kerültem ki éppen egy náthás betegségből és csak kedden tudtam ismét edzeni" - nyilatkozta a különleges verseny előtt Gebrselassie. "Megszoktam azt a női versenyeken, hogy egyedül kell futnom az élen, így nem lesz ebben semmi meglepő. Remélem nem az utolsó 100 méteren fog eldőlni a verseny egy nagy hajrában, mert akkor alighanem én leszek a vesztes" - mosolygott a londoni olimpiára (is) készülő brit futónő. Radcliffe az olimpiai sikerek érdekében átszervezte eddig megszokott éves programját, így a jövő héten nem indul el a londoni maratonin, ahol a 42.195 méteres távon elért világcsúcsát (2:15,25) is futotta.