NBA

Életbevágóan fontos meccset nyert a Suns

  • Barcsai Róbert

Nem mindennapi izgalmakat hozott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 105. játéknapja. Eldőlt, hogy a Phoenix rájátszás-esélyei életben maradnak, hiszen a csapat nyert Houstonban, ám keleten a Sixers egyre közelebb kerül a 9. helyhez.

Steve Nash

Meglepő vereséget szenvedett a Boston, akik Kanadában, a Torontótól kaptak ki 84-79-re. A sorsolás nem éppen legkönnyebb részét megélő Celtics 16 ponttal veszítette el a harmadik játékrészt, amely döntőnek bizonyult a mérkőzés kimenetelét tekintve. A vendégek kezdőjéből négyen is legalább 10 pontig jutottak, ám a cserék ezúttal meglepően gyengén teljesítettek, összesen csupán 15 egységet hoztak össze. A meccs legjobbja a 13-ból 13 büntetőt értékesítő DeMar DeRozan volt.

A Boston divízíóbeli riválisa, a Philadelphia hihetetlenül fontos meccset bukott hazai pályán a New Jersey Nets ellen, hiszen Iguodaláék 95-89-es vereségükkel csupán két meccsre kerültek a 9. helyezett Milwaukee-tól. A végig szorosan alakuló összecsapás utolsó negyedét kilenc ponttal nyerték a vendégek, így ismét egy újabb második félidős leégést láthattunk a Sixerstől. A hazaiak két fiatalja, Jrue Holiday, valamint Evan Turner kiválóan játszott, előbbi 18, utóbbi pedig 19 egységig jutott, ám senki sem tudott fellépni hozzájuk. A vendégeknél Gerald Green 23, míg az újonc MarShon Brooks 22 pontot hozott össze.

A New York Knicks Washington elleni kiütéses, 103-65-ös győzelmével immáron a hetedik helyen áll, igaz holtversenyben. A hihetetlenül sima összecsapás már az első félidőben eldőlt, amikor már 21 pontos előnyben voltak a hazaiak, köszönhetően a 33. születésnapján új erőre kapó Baron Davisnek, aki nem egészen 23 perc alatt 18 pontot szerzett. A veterán irányító teljesítményét Mike Woodson mester értékelte a meccs után: „Jó volt látni tőle egy ilyen kiemelkedő teljesítményt, hihetetlenül jól dobott. Szép dolgokat csinált a pályán, ráadásul nem is kellett sokat játszania ehhez a produkcióhoz.”

Hazai pályán szenvedett 113-97 arányú vereséget a Detroit a szintén rájátszásra hajtó Milwaukee-tól. A pontgazdag mérkőzésen többen is nagyon jól szerepeltek, hazai oldalon például Rodney Stuckey 25, Brandon Knight 24, a vendégeknél pedig Drew Gooden 26, Brandon Jennings 18 egységet termelt. Mai győzelmével a Bucks tovább folytatta a felzárkózást a keleti 8. helyért folytatott harcban.

A nap legfontosabb mérkőzésére Houstonban került sor, ahol a házigazda Rockets a Phoenix Suns együttesét fogadta. A hihetetlenül kiélezett meccsen a második félidőre maradt a döntés, amelyet végül 11 ponttal nyertek a vendégek, így a végeredmény 112-105-lett a Suns javára. A Sunst egyértelműen Steve Nash, valamint Marcin Gortat repítette: a veterán irányító 18 ponttal és 10 gólpasszal, a lengyel center pedig 20 ponttal és 15 lepattanóval ért el dupla-duplát. Gortat a meccs után így értékelt: „Félidőben kicsit felrázott minket Alvin Gentry… Az egyik igazi erősségünk az All-Star szünet óta, hogy a második félidőre mindig keményebben jövünk ki. Gyorsabbak voltunk, a Rockets pedig mintha bentmaradt volna az öltözőben.” A hazaiak legjobbja szokás szerint Goran Dragic volt, aki korábban épp a Sunsból igazolt Houstonba, a szlovén hátvéd ezúttal 22 pontot hintett egykori csapatának.

A Denver egy újabb nagyon fontos meccset bukott el, ezúttal Los Angelesben, a Lakers otthonában, 103-97-re. A Kobe Bryantet továbbra is nélkülözni kényszerülő hazaiak legjobbja Andrew Bynum volt, aki 30 pontot termelt, ám a csapat nagy segítséget kapott ezúttal a kispadtól is, Matt Barnes például 24 egységig jutott. A Denvernél szintén nagyon jól teljesített a pad, viszont a kezdőből négyen sem voltak képesek eljutni 10 pontig, ami valljuk be őszintén, egy rájátszásért hajtó csapatnál abszolút nem elfogadható.

NBA
A 105.játéknap eredményei
Indiana-Cleveland 102-83
Orlando-Atlanta 81-109
Philadelphia-New Jersey 89-95
Toronto-Boston 84-79
Miami-Charlotte 105-82
New York-Washington 103-65
Detroit-Milwaukee 97-113
Houston-Phoenix 105-112
New Orleans-Utah 96-85
Oklahoma City-Sacramento 115-89
LA Lakers-Denver 103-97
Portland-Dallas 94-97