Osztrák foci

Szabicséknál túl sok volt a csalódás, kirúgták az edzőt

Csütörtökön azonnali hatállyal szerződést bontott Franco Foda vezetőedzővel az osztrák Bundesligában szereplő Sturm Graz, Szabics Imre csapata.

Foda a szezon végén mindenképp távozott volna Grazból, de a gyenge bajnoki szereplés - ötödik a címvédő Sturm, és csak nyolc pont a hátránya az első hely mögött, de voltak nagyon rossz időszakai, például egy ötmeccses nyeretlenségi sorozata - és a szerdai kupabúcsú után a vezetők megköszönték a munkáját.

Franco Foda a Sturm Graz vezetőedzőjeként 2009-ben.

Az együttes a másodosztályú Hartbergtől kapott ki hazai pályán hosszabbítás után 4-2-re, ami után Franco Foda keserűen nyilatkozott: "Ennek a teljesítménynek semmi köze nem volt az odaadáshoz és a szívhez. Ez egy értéktelen Sturm volt. Hat éve vagyok vezetőedző, de ennyire még sosem csalódtam a csapatomban."

A klub vezetőit sem nyűgözte le a gárda teljesítménye, így csütörtökön megköszönték a szakember munkáját, a helyére pedig valószínűleg eddigi segítője, Thomas Kristl ülhet le a hétvégi, listavezető Salzburg elleni rangadóra. Hosszabb távon valószínűleg a csapat korábbi játékosa, a jelenleg az utánpótlásban dolgozó Markus Schopp kaphatja meg a vezetőedzői posztot a sajtó véleménye szerint.

Paul Gludovatz sportigazgató egyelőre nem mondott konkrétumokat: "Sok emberrel beszéltem, de egyelőre nem mondanék neveket. Az viszont biztos, hogy a Sturm Graz egy vonzó klub, amelyhez játékosok és edzők is szívesen jönnének dolgozni."

A távozó Foda játékoskarrierje végén, 1997-2001-ig volt a graziak játékosa, majd segédedzőként dolgozott, a 2002-2003-as idényben már vezetőedző volt, de innen még visszalépett egy időre a második együtteshez, majd 2006-tól vezette újra az első csapat szakmai munkáját.