EURO 2012

Platini rablónak nevezte az ukrán szállodásokat

  • MTI

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke csütörtökön elítélte az ukrajnai "rabló" szállodai árakat, és figyelmeztetett, hogy a 2012-es Európa-bajnokságra nem jönnek a szurkolók a volt szovjetköztársaságba, ha a hatóságok nem oldják meg ezt a problémát.

"Ostobaság ennyit invesztálni, és utána azt mondani az embereknek, hogy nem jöhetnek, mert itt rablók és csalók vannak, akik sok pénzt akarnak keresni ezen az Eb-n" – jelentette ki újságírók előtt az UEFA-elnök a nyugat-ukrajnai Lembergben az égbe szökő ukrajnai szállodaárakkal kapcsolatos kérdésre válaszolva.

"Számos szállodával kötöttünk szerződést, de nem akarják betartani. Remélem, hogy az ukrán igazságszolgáltatás vagy a rendőrség betartatja ezeket a szerződéseket" – tette hozzá. "Ez nem az UEFA dolga, nem is tudja megtenni".

Borisz Kolesznyikov, a június 8-tól július 1-ig tartó, Ukrajna és Lengyelország által közösen szervezett EURO 2012 megszervezésért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes a lembergi stadionban tartott közös sajtótájékoztatón megígérte, hogy a kormány "harminc napon belül minden szükséges intézkedést megtesz. Az utazásszervezőkkel megkötött szerződésekben szereplő árak nem emelkedhetnek" – szögezte le.

Viktor Janukovics államfő áprilisban vizsgálatot rendelt el a szállodaárak ügyében.

Platini hozzátette: "Egyik napról a másikra nem emelkedhet az ár 40-ről 100, 500 euróra. Ez kizárt. Remélem, hogy valamennyi szállodással kötött szerződést betartanak, ellenkező esetben nem jönnek az emberek".

"A külföldi újságírók arra kérnek bennünket, találjunk nekik szobát elfogadható áron. Népszerűsítjük Ukrajnát, azt mondjuk, hogy remek lesz, hogy önök kedves, figyelemreméltó és szimpatikus emberek, hogy jó lesz a légkör. De nem tudnak jönni, mert túl sokba kerül" – tette hozzá.

Ukrajnában – Európa egyik legszegényebb országában – a szobaárak az egekbe szöktek, a szállodák a világ legdrágább hoteljei lesznek az Eb alatt. A kijevi, donyecki, harkivi és lembergi szállodákban akár tízszeresénél is magasabbra nőttek a tarifák. Az UEFA szerint a két országba mintegy 1,4 millió nézőt várnak.

Az UEFA honlapján szereplő lembergi szállodák közül a legolcsóbban 195 euróba kerül egy éjszaka a Németország-Portugália mérkőzés napján, június 9-én. A június 11-i kijevi Ukrajna-Svédország találkozón 104 eurónál kezdődnek a szobaárak. Egy Kijev környéki kempingben 30 euró egy éjszaka.

A lembergi stadion megtekintése után Michel Platini Viktor Janukovics elnökkel közösen felavatta a város repülőterének új terminálját. Gratulált az ukrán hatóságoknak az ország és a négy fogadó város felkészítéséért az EURO 2012-re, de megjegyezte, hogy néhány apró részlet még rendezésre vár.

"Látjuk, mennyi tennivaló van még, egyebek között biztonsági téren" – mondta Janukovics elnök a lembergi repülőtéren tartott közös sajtótájékoztatón. "Az utolsó estéig azon dolgozunk, hogy méltó fogadtatást biztosítsunk" – mondta.

Egy nevének elhallgatását kérő jól értesült illetékes azt közölte a francia hírügynökséggel, hogy az UEFA elégedetlen volt a lembergi stadion infrastruktúrájával. "A helyiségek kétharmadát még nem adták át, néhány helyiségben, mint például az UEFA irodájában, csöpög a víz a plafonból" – mondta.

Markijan Lubkivszkij, az ukrán szervezőbizottság vezetője viszont azt hangsúlyozta, hogy Lemberget nem fenyegeti az a veszély, hogy elesik a mérkőzések fogadásától. "Van néhány műszaki probléma, de két-három hét alatt mindet megoldjuk" – mondta.