Jégkorong

Klasszis kapusai nélkül vág neki a vb-nek a Primeau-csapat

  • MTI

Két kapussal, nyolc hátvéddel és tizenkét csatárral utazik el a vasárnaptól jövő szombatig tartó ljubljanai divízió I-es világbajnokságra a magyar jégkorong-válogatott.

Kevin Primeau szövetségi kapitány  nem számíthat két alapkapusára, a Finnországban légiós Hetényi Zoltánra, valamint a kazah Arisztannál szereplő Szuper Leventére. Hetényi klubja, a Jokerit Helsinki ugyan elvérzett az elődöntőben, a játékos  jött volna a vb-re, ám 39 fokos lázzal fekszik otthon, és nem tudni, mikor lesz újra százszázalékos állapotban. Szuper (a képen) pedig még érdekelt a kazah bronzpárharcban. Így aztán a fehérvári Bálizs Bence és a miskolci Budai Krisztián a két hálóőr a nemzeti csapatban.

A védők közül Orbán Attila és Kiss Dániel, a csatároktól pedig Pavuk Attila esett ki az utolsó rostán.

Így összesen öt vb-újonc található a keretben: Bálizs, Láda Balázs, Hetényi Péter - Hetényi Zoltán öccse -, a honosított Mihály Árpád, valamint Hári János.

A válogatott pénteken buszozik a szlovén fővárosba, és a helyszínen, az új, közel 10 ezer férőhelyes Stozice Arénában már este, majd szombat délben is tréningezik. Az első vb-meccs vasárnap lesz 13 órakor a japánok ellen. Hétfőn az ukránok, szerdán a házigazda szlovénok, csütörtökön az osztrákok, szombaton pedig a britek lesznek az ellenfelek.

Az első és második helyezett jut fel a 16-os világelitbe, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B osztályba.

Kovács Csaba, a hazai szövetség szakmai alelnöke az MTI-nek azt mondta: feljutás esetén 20 millió forint jutalmat osztanak szét a 22 játékos között.

A magyar válogatott kerete
a szlovéniai divízió I-es vb-re
kapusok: Bálizs Bence (Sapa Fehérvár AV19), Budai Krisztián (Miskolci Jegesmedvék)
hátvédek: Horváth András, Tokaji Viktor, Láda Balázs, Sille Tamás, Hetényi Péter (Sapa Fehérvár AV19), Hegyi Ádám, Pozsgai Tamás, (Dab.Docler) Szélig Viktor (Briancon)
csatárok: Ladányi Balázs, Sofron István, Vas Márton, Kovács Csaba, Sikorcin Ladislav, Mihály Árpád, Benk András, Magosi Bálint (Sapa Fehérvár AV19), Galanisz Nikandrosz, (Dab.Docler), Bartalis István, Vas János (Troja-Ljungby), Hári János (MoDo)