NBA

Andrew Bynum kiváló egyéni teljesítményével a Lakers kiütötte a Spurst

  • Barcsai Róbert

11 mérkőzéssel folytatódott szerda este a harc a rájátszásért az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA). A nap legérdekesebb mérkőzésén a Lakers Andrew Bynum hihetetlen egyéni produkciójának köszönhetően kiütötte a Spurst.

A Keleti főcsoportban három olyan összecsapást is rendeztek, amely hihetetlenül fontos volt a playoff szempontjából. A Philadelphia 93-75 arányban tudott nyerni Torontóban, így a Sixersnek már sorozatban két győzelme van. Az elmúlt időszak szokásainak megfelelően a legjobb teljesítmények ezúttal is a padról érkeztek, a kiváló formában kosarazó Thaddeus Young például 17 egységet hozott össze.

Az idei sorsolása legkeményebb részét megélő Boston Celtics hosszabbításban győzte le az Atlanta Hawks csapatát 88-86-ra. Az összesen hat pontot hozó túlóra során 4-0-ra húzott el a Bulls, majd 2:23-mal a vége előtt szépített a Hawks, ám a későbbiekben nem született pont, így ismét rendkívül fontos sikert arattak a Kelták. Rajon Rondo tripla-duplát ért el, a Celtics irányítója 10 pontot, 20 gólpasszt, valamint 10 lepattanót könyvelhetett el.

A játéknap talán legfontosabb mérkőzésére Milwaukee-ban került sor, ahol a keleti 9. Bucks a keleti 8. Knicks csapatát fogadta. A rendkívül szoros meccs végén aztán Carmelo Anthonyék örülhettek, hiszen 111-107 arányban diadalmaskodtak, ráadásul úgy, hogy az utolsó játékrészben négy pontos hátrányt dolgozott le a csapat. A már említett Melo 32 pontot szerzett, ám mégsem ő, hanem Monta Ellis volt a mezőny legjobbja a maga 35 pontjával.

Nyugaton is folytatódott a harc a rájátszásért, méghozzá nem is akármilyen mérkőzéssel, a jó formában kosarazó Memphis ugyanis hazai pályán fogadta az élet-halál harcot folytató Phoenix Suns együttesét. Az összecsapás végül senkinek sem okozhatott csalódást, hiszen pontgazdag mérkőzésen 104-93 arányban nyertek a Macik. Rudy Gay 32 pontot dobott, ám a sztár hathatós segítséget kapott a cseréktől, akik összesen 42 egységet szorgoskodtak össze. A Phoenix Suns újonca, Markieff Morris csereként beállva hozott össze 17 pontot. Az összecsapás után a mérkőzés legjobbja, Rudy Gay nyilatkozott arról a sajátos hangulatról, amely mostanában uralkodott el a ligán: „Mindenki pozícióért harcol. Hiába vagyunk fáradtak, mégis vicces, hogy mindenki játszik valamiért. Az idei azon szezonok egyike, amikor innentől kezdve a rájátszásig minden meccs olyan, mintha a rájátszásban lennénk.”

A nyugati utolsó rájátszás-helyek szempontjából a későbbiek során döntő lehet a mai Houston-Utah mérkőzés, amely a hazaiak 103-91-es vereségével ért véget. A viszonylag sima találkozón a különbség már a félidőben kialakult, ezt pedig kisebb meglepetésre meg tudta tartani a Jazz, amiben óriási szerepe volt a 29 pontos Haywardnak, valamint a 21 pontos Millsapnek is. A Rockets oldalán Goran Dragic folytatta az elmúlt időszakban mutatott jó produkciók sorát, ma 19 egységet hozott össze 7 gólpassz mellett.

Andrew Bynum a Lakers nyerőembere volt

A nap meglepetését a Los Angeles Lakers okozta, akik idegenben verték el a San Antonio Spurs csapatát, méghozzá 98-84-re, úgy, hogy Kobe Bryant ismét a pálya széléről figyelte az eseményeket. A meccs hőse egyértelműen az az Andrew Bynum volt, aki 16 pontja mellett karriercsúcsot jelentő 30 lepattanót hozott össze, ám nem feledkezhetünk meg Metta World Peace-ről sem, aki régi önmagát idézve 26 pontot szorgoskodott össze. Metta Wolrd Peace-nek a meccs után egy kis mókázásra is volt ideje: „A saját sebességi fokozatunkon játszottunk. Nem rohantunk, mivel ha ilyen helyzetbe hozzuk Bynumot, az felér egy öngyilkossággal, nem ez az erőssége. A meccs után megmondtam neki, hogy most is rosszul játszott… Egyébként hihetetlen volt ma…”

NBA
104. játéknap
Cleveland-Indiana 98-104 h.u.
Toronto-Philadelphia 75-93
Boston-Atlanta 88-86 h.u.
Houston-Utah 91-103
Memphis-Phoenix 104-93
Milwaukee-New York 107-111
New Orleans-Sacramento 105-96
Oklahoma City-LA Clippers 98-100
San Antonio-LA Lakers 84-98
Denver-Minnesota 113-107
Portland-Golden State 118-110