Férfi vízilabda

Kemény Dénes gyengébb színvonalú selejtezőket látott

Kemény Dénes szerint el kell gondolkodni azon, van-e értelme az olyan vízilabdatornának, mint amilyen a vasárnap zárult kanadai olimpiai kvalifikációs viadal is volt.

Kemény Dénes már szervezi a nyári programot

Az egymás után háromszor ötkarikás aranyérmes magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya edmontoni tapasztalatait a helyszínről összegezte hétfőn a nemzeti csapat honlapjának.

"A legfőbb tapasztalat az, hogy el kell gondolkodni, van-e ennek értelme ilyen tornának. Azt láttam, hogy az EB-n is szerepelt csapatok mindegyike az Eindhovenben nyújtott játékának legfeljebb kétharmadát mutatta. Kevés az idő ilyenkor a válogatottak számára, a klubszezon közepén vagyunk. Ráadásul ez a torna nem volt olcsó mulatság, úgy saccolom, hogy az összköltség elérhette az 1 millió eurót, s ennek túlnyomó többsége a részvevő válogatottakat terhelte. Szerintem meg kellene fontolni, hogy olimpiai selejtező nélkül, a világversenyekről kvalifikálják magukat a csapatok a játékokra. Ha a FINA fontosnak tartja, hogy az amerikai földrészről ne csak egy csapat vegyen részt az olimpiai tornán, amire a mostani helyszínválasztás is utal, akkor azt máshogy kell megoldani. Az tény, nem feltétlenül jó hosszú távon a sportágnak, ha az olimpiai torna 12 részvevőjéből 11 az európai, mint például Atlantában volt, de most is 9 ez a szám... A későbbiekben, mert ez egy jogos sportpolitikai igény, egy normálisabb kvalifikációs rendszert kell kidolgozni.."

Kemény Dénes arra hívta fel a figyelmet, hogy az olimpián a kiállított játékos eltiltása nem egy meccs lesz automatikusan, hanem egy meccstől egy évig tarthat.

"Magyarul ez azt jelentheti, hogy ha egy játékos a csoportmeccsen csinál egy 4 perces emberhátránnyal járó, végleges kiállítást érő szabálytalanságot, könnyen előfordulhat, hogy nagyon fontos meccsekről hiányzik majd" - elemezte a helyzetet a kapitány a vlv.hu-nak.

A londoni fellépést megelőző nyári programra kitérve Kemény Dénes így nyilatkozott:

"Az olaszokkal kétszer leszünk együtt felkészülési tornán: egyszer Cosenzában, egyszer a szigeten, a Vodafone Kupán, a horvátok a dublini torna után jönnek hozzánk kétkapuzni. A románok kijutása egy kicsit a mi felkészülési programunkat is befolyásolta. Az amerikai utunkról visszatérve ugyanis lesz két "unalmas" hetünk a szigeten, s most megállapodtunk, hogy ennek az időszaknak a második felében három napot a románokkal fogunk edzeni. Arról is szó van, hogy az írországi felkészülési tornára a németek helyett a románok mennének, ha így lesz, ott is találkozunk."