NBA

Kobe Bryant nélkül 20 pontos vereséget szenvedett a Lakers

  • Barcsai Róbert

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 100. játéknapján folytatódott az őrült harc a rájátszásért. Fontos győzelmet aratott a Boston, a Milwaukee, a Memphis, valamint a Kobe Bryant nélkül felálló Lakerst legyőző Phoenix is.

Újabb hihetetlenül fontos győzelmet aratott a Boston Celtics, akik szombat este az Indiana Pacers otthonában tudtak nyerni 86-72-re. Ray Allen ismét a kispadról beállva játszott, ráadásul nem is akárhogy, mivel 19 pontot tett a közösbe. A Boston nagy hármasa retro formában volt, Garnették a csapat utolsó negyedbeli 27 dobott pontjából 25-öt szállítottak. A másik oldalon Danny Granger jutott 20 egységig, valamint a Boston lepattanózásbeli problémái is kijöttek, mivel Hibbert képes volt letépni 17 labdát.

A Boston nem csak a saját sikerének örülhetett, hanem a Philly botlásának is, akik az Orlando Magic-től szenvedtek 88-82-es vereséget, így jelen pillanatban két meccs a Celtics előnye az Atlanti csoportban. Dwight Howard 20 pontjával és 22 lepattanójával csapata legjobbja volt, de Glen Davis is remekül játszott, ő 23 ponttal és 12 lepattanóval szintén dupla-duplát ért el. BigBabyről a mérkőzés után Stan Van Gundy nyilatkozott: „Úgy gondolom, hogy Glen sorozatban négy hihetetlenül jó meccset játszott. Semmi mást nem tett, csak megpróbálta tudása legjavát adni.” Az összecsapás legnagyobb meglepetése talán az volt, hogy a Philadelphia kezdőjéből senki sem jutott el 10 pontig, viszont a padról beállva hárman is, közülük Thaddeus Young volt a legjobb, aki 20 egységet könyvelhetett el.

Szintén a keleti playoff-harchoz tartozik, hogy a Milwaukee is nyerni tudott, méghozzá hazai pályán a Portland ellen, így a Bucks szorosan tapad a New York együttesére. A félidőben még hátrányban lévő Bucks nem mindennapi teljesítményt nyújtott a második játékrészben, ugyanis Ellisék pontosan kétszer annyi pontot dobtak, mint vendégeik (62-31). A hazaiak hátvédjei hihetetlenül ponterősek voltak, Jennings és Udrih 21-21, míg Ellis 17 pontot termelt, ennek köszönhetően a Milwaukee mai győzelmével 28-28-ra javította mérlegét, így a csapat először érte el 2-2 után a szezon során az 50%-os mutatót.

A Miami után a másik tavalyi finalistát is legyőzte a Memphis, ezúttal a címvédő Dallas Mavericks került sorra. Habár az első negyedet 29-10-re nyerte a Grizzlies, köszönhetően az átaludt középső játékrészeknek, végül szoros lett a végjáték, és csak 94-89-re győzött a hazai gárda. A mérkőzés legjobb játékosa Rudy Gay volt 25 ponttal, míg a másik oldalon az 5/16-os mezőnymutatóval dobó Dirk Nowitzki felejthető teljesítményt nyújtott.

Kobe Bryant

A Phoenix Suns is hihetetlenül fontos győzelmet aratott, a Napocskák ugyanis hazai pályán verték a Kobe Bryant nélkül kiálló Lakerst. Az est Kobe-imitátora Michael Redd volt, aki a második negyedben 17 pontot dobott, ennek köszönhetően a Suns hátrányból előnybe került, akik végül 125-105 arányban múlták felül vendégeiket. Shannon Brown egykori csapata ellen 24 egységet hozott össze, a Lakers legjobbjai pedig hozták a papírformát, hiszen Bynum és Gasol dupla-duplát ért el, előbbi 23 ponttal és 18 lepattanóval, utóbbi pedig 30 ponttal és 13 lepattanóval.

A játéknap legnagyobb vesztese a Denver Nuggets volt, akik 112-97 arányban kaptak ki a Golden State otthonában. A Nuggets legjobbjai Lawson és Afflalo voltak, előbbi 21, míg utóbbi 16 pontot tett a közösbe, ám mivel nem akadt igazi segítségük, így sima vereséget szenvedett a csapat. Hazai oldalon hét játékos is elérte a 10 pontot, így a Warriors igazi csapatjátékkal múlta felül vendégeit.

NBA
100. játéknap
Indiana-Boston 72-86
Charlotte-Atlanta 96-116
Memphis-Dallas 94-89
New Orleans-Minnesota 99-90
Philadelphia-Orlando 82-88
Milwaukee-Portland 116-94
Phoenix-LA Lakers 125-105
Golden State-Denver 112-97
LA Clippers-Sacramento 109-94