Curling

Kanada újra felült a sportág trónjára

  • VNA

A Glenn Howard vezette kanadai csapat sikerével ért véget vasárnap este a Baselben rendezett férfi curling világbajnokság.

Vasárnap késő délután rendezték Baselben a férfi curling világbajnokság döntőjét. A tavalyi finálé visszavágóján végig a címvédő kanadai csapat vezetett, igaz a 10. end végén a Tom Brewster vezette skótoknak volt egy kövük a vb-cím elnyeréséhez. A nehéz állást a skótok skipje azonban nem játszotta meg kellően pontosan, így csak extra endre tudta menteni a találkozót, ahol viszont befejezőként a Glenn Howard vezette kanadai csapat írt pontot, így végül 8-7-re győzött. Kanada az utóbbi hat évben ötödször lett világbajnok a férfiaknál, Howard pedig 1987, 1993 és 2007 után negyedik vb-címét szerezte.

A 49 esztendős Glenn Howard negyedszer lett a curling sport világbajnoka - Fotó: curling.ca

A torna vasárnapi másik találkozóján, a bronzmérkőzésen Svédország legyőzte 9-8-ra Norvégiát, így a tavaly a kanadai Reginában megrendezett világbajnoksághoz hasonlóan most is kanadai-skót-svéd sorrend alakult ki a dobogón. Howard csapatában ezen a világbajnokságon különösen a 93%-al játszó Craig Savill brillírozott, de hasznosan játszott Brent Laing és Wayne Middaugh is. Világbajnok lett a tartalékként szereplő Scott Howard is, aki történetesen az immáron 49 évesen csúcsra érő Glenn Howard fia.

A kanadai skip legelső vb címe alkalmával még bátyjával nyert 1987-ben, most pedig hamarosan fia veheti árt tőle az örökséget. Érdekesség, hogy a kanadai csapat az egész torna során csak egyszer (Új-Zélandtól 9-7-re) kapott ki és a világbajnokság során háromszor is legyőzte az ezüstérmes Skóciát. Brewsterék tavaly is a kanadai csapattól kaptak ki a vb-fináléban, idén pedig nem sikerült nekik a visszavágás.

Férfi curling világbajnokság - Basel (SUI)
döntő
Kanada - Skócia 8-7 (0-1, 0-0, 3-0, 0-2, 1-0, 0-1, 2-0, 0-2, 1-0, 0-1, 1-0)