Evezés

Az olimpiát is megzavarná az Oxford-Cambridge regatta közepére úszó szociológus

  • MTI

Vádat emeltek vasárnap a brit hatóságok az előző napi Oxford-Cambridge evezősversenyt teljes káoszba döntő ausztrál férfi ellen, aki "elitellenes tiltakozásnak" minősítette az egyik legpatinásabb brit sportesemény megzavarását, és a nyári londoni olimpiai játékok idejére is hasonló akciókat helyezett kilátásba.

A két ősi angol egyetemi város amatőr diákversenyzői évente egyszer szállnak vízre a Temze nyugat-londoni, kanyargós szakaszán, hogy a 4 mérföld és 374 yard, vagyis 6,779 kilométer hosszan kijelölt pályán összemérjék erejüket és evezőstudásukat.

Az idei versenyt azonban példátlan módon megzavarta a 35 éves ausztrál Trenton Oldfield, aki a futam közepe táján beúszott az egymás közvetlen közelében haladó két hajó elé. Vasárnapi szakértői vélemények szerint Oldfield életét csak az oxfordi csapat kormányosának, Zoe de Toledónak az ébersége mentette meg, ő vette ugyanis észre a nagy tempóban haladó hajók közé beúszó ausztrált, és azonnal megálljt parancsolt a legénységnek. A Scotland Yard egyik illetékese a The Sunday Telegraphnak kijelentette, hogy a hatalmas erővel mozgó evezőlapátok "akár le is fejezhették volna" Oldfieldet.

A versenybíróság azonnal leállította a versenyt. Ilyesmire az összecsapások 1829-ig visszanyúló történetében csak egyszer volt példa, 2001-ben, amikor a két hajó evezőinek összeakadása miatt kellett félbeszakítani a futamot, de szándékosan a hajók elé beúszó tiltakozó még egyetlen alkalommal sem zavarta meg az eseményt.

A kelet-londoni Whitechapel városrészben élő Oldfield ellen vasárnap a közrend megzavarása címén emeltek vádat; április 23-án kell megjelennie az illetékes magisztrátusi bíróság előtt.

Oldfieldről vasárnapra kiderült, hogy magasan képzett szociológus szakember, a brit Királyi Művészeti Társaság tagja, aki az egyik legnevesebb brit közgazdaság- és politikatudományi egyetemen, a London School of Economicson szerzett diplomát. A rendőrség kiderítette azt is, hogy szombati akciója előtt programadó felhívást tett közzé az interneten, "Az elitizmus zsarnoksághoz vezet" címmel.

Ebben közölte, hogy készülő akciója "tiltakozás, a polgári engedetlenség megnyilvánulása, az elutasítás és az ellenállás egy módszere".

Közleményében Oldfield világossá tette azt is, hogy az evezősversenyt "annak elitista jellege" miatt akarja megzavarni, és célja az, hogy a két hajó ne jusson el a célvonalig.

Saját blogján a Londonban élő ausztrál szociológus arra szólítja fel a vele rokonszenvezőket, hogy hasonló akciókkal zavarják meg a júliusban kezdődő londoni olimpiai játékokat is, és a londoni taxisofőröket arra biztatja, hogy utasaikat szándékosan a lehetséges leglassabb és legdrágább útvonalakon szállítsák, mivel véleménye szerint a taxi igénybevétele is "elitista magatartás".

A fél óra elteltével újraindított idei evezősversenyt végül Cambridge nyerte meg, drámai körülmények között: az oxfordi legénység egyik evezője indulás után összeakadt az egyik cambridge-i evezővel és eltört, így Oxford hét emberrel volt kénytelen végigevezni a távot. Az oxfordi csapat egyik tagja ráadásul a finis után a kimerültségtől összeesett és kórházba kellett szállítani, de állapota stabil.

Kellemetlen izgalmakat hozott a rangos evezősverseny