Portugál foci

A trónkövetelő Braga nem bírt a címvédő Portóval

  • Balázs László

A portugál labdarúgó-bajnokság 26. fordulójának szombati játéknapján a Porto remek mérkőzésen győzte le a trónkövetelő Bragát, a madeirai derbin pedig gólgazdag meccset játszott egymással a Nacional és a Marítimo.

Ahogy azt várni lehetett, remek iramú, kiegyenlített küzdelmet hozott a két bajnoki címre hajtó együttes összecsapása. Az első nagyobb gólszerzési lehetőség a Porto előtt adódott a 27. percben, amikor Lucho González középre tartó lövését a védők takarásában álló Quim bravúrral hárította. Alig tíz perccel később Defour szabálytalankodott sárga lapot érően a jobbszélen kapura törő Miguel Lopessel szemben, még éppen a portói büntetőterületen kívül. Hugo Viana a szöglettel felérő szabadrúgást mindenkit meglepve nagy erővel kapura tekerte, de a jó helyen álló Helton bokszolva védeni tudott. A 43. percben Hulk kínálta meg Quimet egy életerős lökettel, ám a bragai kapus hatalmas védést mutatott be, így az első félidő végén maradt a 0-0-s állás.

A második félidőt a hazaiak kezdték jobban: röviddel a kezdőrúgás után majdnem megszerezték a vezetést, de Hugo Viana ígéretes helyzetben az égbe lőtte a labdát.

Hulk lő kapura Nuno Coelho mellett a Braga-Porto mérkőzésen a portugál bajnokságban 2012-ben.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, ami kimaradt az egyik oldalon, az bement a másikon: az 55. percben Hulk kapott egy nagyon jó passzt James Rodrígueztől, a kiugró brazil a bragai kapu felé húzott, majd megcélozta a bal alsó sarkot. Quim még beleért a lövésbe, de hárítani már nem tudott. (0-1)

A hárányba került „arzenalisták” ezután az egyenlítés érdekében jobban kinyíltak, ez pedig magában hordozta azt a veszélyt, hogy lekontrázza őket a Porto. Ennek ellenére a hátralévő időben főleg Braga-lehetőségeket jegyezhettünk fel. Egy órányi játék után Hugo Viana a korábbi veszélyes szabadrúgásához hasonló szögből végezhetett el pontrúgást, és ezúttal is meghúzta a váratlant, de szögletre mentettek a portóiak. Nem sokkal később Alan bombáját védte Helton. A 78. minutumban egy szöglet után Lima fejese veszélyeztette Helton kapuját, két perccel később pedig a portói tizenhatos jobb szélénél remekül kilépő Paulo César lövése vágódott a becsúszó Maicon lábáról kapura, de a jól kimozduló Helton tisztázni tudott. Az utolsó tíz percre beállt Nuno Gomes is, ám az egykori válogatott csatár sem tudott már segíteni a Bragán, így maradt a 0:1. A Porto kis szerencsével ugyan, de megérdemelten győzte le a sok lehetőségét elpuskázó Bragát, és ezzel megerősítette pozícióját a bajnoki tabella élén.

Madeirán kilenc éves átkot sikerült megtörnie a Nacionalnak, ennyi idő után nyert ismét a Marítimo otthonában, az Estádio dos Barreirosban. Nem is akármilyen győzelmet arattak oly hosszú idő után, hiszen négy gólt rámoltak be a városi rivális hálójába. A Nacional részéről Mário Rondón és Mateus is duplázott, a Marítimo góljait Selim Benachour és Ibrahim Obayomi szerezték.

Liga ZON Sagres
26. forduló
Szombat:
Rio Ave – Feirense 2:2
Gólszerzők: Braga (36., 52. – tizenegyesből), illetve Bédi Buval (42.), Hélder Castro (43.)
Olhanense – Paços de Ferreira 1:2
Gólszerzők: Salvador Agra (8.), illetve Caetano (26.), Cohene (50.)
Marítimo – Nacional 2:4
Gólszerzők: Benachour (37.), Obayomi (94.), illetve Mário Rondón (23., 46.), Mateus (33., 63.)
SC Braga – FC Porto 0:1
Gólszerző: Hulk (55.)
 
Hétfőn: Sporting CP – Benfica (21:15)
 
Pénteken játszották:
União de Leiria – Gil Vicente 0:0
Beira-Mar – Académica de Coimbra 2:1
Gólszerzők: Nildo Petrolina (57., 67.), ill. Marinho (31.)
Vitória Setúbal – Vitória Guimarães 1:0
Gólszerző: Bruno Amaro (57.)