NHL

Kialakult a két főcsoport rájátszás-mezőnye

  • Molnár Dávid

Nem fog tartogatni sok izgalmat az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) utolsó két fordulója, miután a 174. játéknapon mindkét főcsoportban elkeltek a playoff-bérletek. A Buffalo saját vereségének valamint a Capitals győzelmének köszönhetően idén lemarad a rájátszásról, míg a Dallas ezúttal sem tudott gólt lőni, és így megajándékozta azzal a San Josét, hogy a Kings elleni derbi eredményétől függetlenül bekerüljön a posztszezonba.

Nem jött össze a bravúr

Egy drámai feltámadás után kiharcolt győzelemmel hangolódott a Buffalo a philadelphiai rangadóra, melyet a Szablyásoknak mindenképp meg kellett volna nyerniük, hogy életben tartsák esélyüket a rájátszásra. Bár a játéknap kezdetén a keleti nyolcadik Washingtonnal azonos pontszámmal rendelkeztek, a kevesebb győzelem miatt a fővárosiaknak állt a zászló. A Sabres játékosai tisztában voltak azzal, mi forog kockán: ha ők vesztenek, és a Capitals nyer hazai pályán a Florida ellen, behozhatatlan előnyre tesznek szert Alexander Ovecskinék egy mérkőzéssel az alapszakasz vége előtt.

Egészen a második harmad végéig minden kedvezően alakult a vendég együttes számára a Philadelphia Flyers otthonában, hiszen a tavaly még szintén narancsmezben korcsolyázó Ville Leino révén a Buffalo nyerésre állt. A Ryan Millerre helyezett nyomás azonban a folytatásban már megbosszulta magát, és az olimpikon kapust kétszer is mattolta a Flyers az utolsó húsz percben, ami végzetesnek bizonyult, mivel a Sabres csatároktól több gólra nem tellett.

Matt Read gólt szerez

Ezzel párhuzamban a Florida sem tudott feljavulni közelmúltbeli formájából, és kikapott Washingtonban, ami azt jelentette, hogy a Sabres matematikailag kiesett a rájátszásért folytatott küzdelmekből.

„Roppant kellemetlen és kínos, hogy lemaradunk a rájátszásról. Sok tehetséges játékos van ebben a keretben, de egyszerűen nem kaptuk el időben a fonalat” – konstatálta a vendégek hálóőre, Miller a dolgokat, aki így is csapata egyik legjobbja volt 33 védésével.

A Sabres lehetett volna az első csapat az 1994-es New York Islanders óta, mely legalább tíz pontos februári deficitet ledolgozva jut a playoffba, és alig másfél hete még a körülmények azzal kecsegtettek, hogy a Buffalo történelmet írhat. A Capitals leverése után azonban két váratlan vereség becsúszott, és ezek végül megbosszulták magukat.

A keleti rájátszás utolsó két helyét így a Florida és a Washington kaparintotta meg, azonban csak szombaton dől el, hogy melyikük is fog végezni a délkeleti csoport élén.

Gól nélkül nem megy

A Buffalóhoz hasonlóan a Dallas is szinte nyert pozícióból vonulhat szombat után a golfpályára. A Stars alig egy hete még a csendes-óceáni csoport élén trónolt, de zsinórban három vereség a kiesés szélére sodorta őket. Ami tetézte a problémákat, hogy kettőt pont az ellen a San Jose ellen buktak, akikkel élet-halál harcot vívtak a rájátszásért.

A Starsnak nem sok reménye maradt a posztszezonra, de még érdekessé tehették volna a szombati játéknapot azzal, ha idegenben legyőzik a Nashville Predatorst. Ehelyett azonban folytatódott a San Jose ellen mutatkozó tendencia, és a vendég együttesnek még a góllövéssel is problémái adódtak, anélkül meg igen nehéz győzni.

A hazaiak kapuját védő Pekka Rinne lehúzta a rolót, és 28 védést bemutatva érte el szezonbeli ötödik shutoutját, Francis Bouillon gólja a záró periódus elején pedig megadta a kegyelemdöfést a vergődő Csillagoknak. A harmad végén a már teljesen csüggedten játszó vendégek újabb találatot kaptak, ami végső soron már nem osztott, nem szorzott a tényen, hogy hivatalosan is kiestek a playoff-küzdelmekből. A Nashville eközben visszaugrott a nyugati negyedik helyre, és most már semmi más dolguk nincs, mint megnyerni a Colorado elleni idényzárót, hogy pályaelőnnyel kezdjék meg az első kört a playoffban.

A nyugati főcsoport utolsó három kiadó helye így tehát a Los Angeles, a San Jose és a Phoenix markát ütötte meg. A szombati alapszakasz-finálé ebben a főcsoportban is már csak abból a szempontból lesz érdekes, hogy hogyan alakulnak a végleges elsőkörös párharcok.

A játéknap további mérkőzései

Michael Grabner és Kyle Okposo is duplázott a New York Islanders színeiben a Winnipeg Jets elleni rangadón. A fordulatos találkozón végül előbbi játékos második találata döntött a rendes játékidő utolsó percében.

Steven Stamkos meglőtte szezonbeli 59. gólját, de ez a Tampa Bay számára csak a pontmentésre volt elég Torontóban, a győzelemre nem. A liga idei gólkirályának még szombaton megadatik a lehetőség arra, hogy csatlakozzon Alexander Ovecskinhez, mint az utóbbi tizenöt esztendő egyetlen játékosához, aki legalább 60 találatot jegyzett egy szezonban.

Bebiztosította keleti negyedik helyét, és ezzel együtt a pályaelőnyt is a Pittsburgh, miután Sidney Crosbyék 5-2-re leverték a listaelső New York Rangerst.

Hosszú böjt után, és nem is a klasszikus módon jutott be a rájátszásba a Florida Panthers. A Párducok 4-2-es vereséget szenvedtek el a fővárosban Alexander Ovecskinéktől, de a Buffalo bukásának köszönhetően így is biztossá vált helyük az idei rájátszásban. A Panthers utoljára az 1999-2000-es szezonban szerepelt a playoffban.

Szétlövésekkel jutott dűlőre a Carolina a Montreal ellen hazai pályán. Cam Ward 30 védést mutatott be 65 perc játék alatt, és a rávezetéseket hibátlanul abszolválta, megadva így minden esélyt csapatának a győzelemre.

A szezonban ötödször is felülkerekedett csoportriválisán a Boston Bruins. A címvédő Bocsok idegenben verték az Ottawa Senatorst, és a kanadaiaknak alaposan össze kell kapniuk magukat a rájátszásra, hiszen az első körben szintén a Bruins lesz az ellenfelük.

Tizenhat éves átkot tört meg a New Jersey Detroitban. Az Ördögök utoljára 1996-ban tudtak győzedelmeskedni a Red Wings otthonában, de Alekszej Ponikarovszkij és Petr Sykora találatai révén sikerült pontot tenniük eme rossz sorozat végére.

Szétlövésekben kapott ki a Chicago Blackhawks a Minnesota ellen, pedig egy győzelem a nyugati ötödik hely megszerzését jelentette volna 2010 bajnokai számára.

A Columbus idegenben ütötte ki a Coloradót, ezzel megfosztva a denverieket is a playoff-bérlet kiharcolásának esélyeitől.

A Calgary egy már tét nélküli meccsen nyert a nyugati első Vancouver ellen, ami felveti annak kérdését, hogy a Flames-játékosokra nehezedett nyomás állhatott-e annak hátterében, hogy ilyen pocsékul teljesítették a szezon legfontosabb szakaszát. Mindenesetre a rájátszásra esélytelenek nyugalmával álltak fel és fordították meg a mérkőzést a Lángok.

Ryan Getzlaf hosszabbításban lőtt gólja döntötte el az Anaheim és az Edmonton összecsapását Albertában az előbbi csapat javára.

Egy gólgazdag találkozót játszott egymással a csendes-óceáni csoport két nagyágyúja, a San Jose és a Los Angeles a Kings otthonában. Az 5-5-ös rendes játékidőt követően a ráadás nem tartogatott gól utáni dudaszót, úgyhogy a szétlövések döntöttek, amit a Sharks játékosai bírtak jobban cérnával.

NHL
174. játéknap
New York Islanders - Winnipeg Jets 5-4
Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning 3-2 h.u.
Pittsburgh Penguins - New York Rangers 5-2
Washington Capitals - Florida Panthers 4-2
Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres 2-1
Carolina Hurricanes - Montreal Canadiens 2-1 szétlövésekkel
Ottawa Senators - Boston Bruins 1-3
Detroit Red Wings - New Jersey Devils 1-2
Minnesota Wild - Chicago Blackhawks 2-1 szétlövésekkel
Nashville Predators - Dallas Stars 2-0
Colorado Avalanche - Columbus Blue Jackets 2-5
Calgary Flames - Vancouver Canucks 3-2
Edmonton Oilers - Anaheim Ducks 2-3 h.u.
Los Angeles Kings - San Jose Sharks 5-6
NHL
Nyugati főcsoport
Csapat Meccsszám Pontszám
Vancouver-y 81 109
St. Louis-y 80 107
San Jose-x 81 94
Nashville-x 81 102
Detroit-x 81 101
Chicago-x 81 98
Los Angeles-x 81 94
Phoenix-x 80 93
Dallas 81 89
Calgary 81 88
Colorado 81 88
Minnesota 81 81
Anaheim 81 80
Edmonton 81 74
Columbus 81 63
Az x-szel jelölt csapatok biztos rájátszás-résztvevők, míg az y-nal jelöltek csoportbajnokok. A főcsoport első három helyezettjét a csoportelsők adják. Azonos pontszám esetén a több rendes játékidőben és hosszabbításban megnyert mérkőzés dönt.
NHL
Keleti főcsoport
Csapat Meccsszám Pontszám
New York Rangers-y 81 109
Boston-y 81 100
Florida-x 81 92
Pittsburgh-x 81 106
Philadelphia-x 81 103
New Jersey-x 81 100
Ottawa-x 81 92
Washington-x 81 90
Buffalo 81 88
Winnipeg 81 83
Tampa Bay 81 82
Carolina 81 82
Toronto 81 80
New York Islanders 81 79
Montreal 81 76
Az x-szel jelölt csapatok biztos rájátszás-résztvevők, míg az y-nal jelöltek csoportbajnokok. A főcsoport első három helyezettjét a csoportelsők adják. Azonos pontszám esetén a több rendes játékidőben és hosszabbításban megnyert mérkőzés dönt.