Davis Kupa

Fucsovics Márton ötjátszmás csatában nyert lett ellenfele ellen

  • MTI

Fucsovics Márton öt játszmában, nagy csatában nyert Ernests Gulbis ellen pénteken, ezzel a magyar válogatott 1-0-ra vezet a lettekkel szemben az Euro-afrikai Zóna II. csoportjában zajló tenisz Davis Kupa-összecsapáson, Nyíregyházán.

A nyitójátszmában a rendkívül gyors pályán mindkét játékos biztosan hozta a saját adogatását és egészen 6:6-ig fej fej mellett haladtak. A rövidítésben a lett teniszező jutott minibrékhez két alkalommal is, ám Fucsovicsnak sikerült kiegyenlítenie, sőt 7-6-nál szettlabdája volt. A szép számú közönség bánatára azonban nem tudott élni a lehetőséggel, Gulbis viszont már az első játszmalabdáját kihasználta, és ezzel 1-0-s vezetéshez jutott.

A folytatásban a nyíregyházi születésű helyi kedvenc egyre jobban belemelegedett: 3:3 után elvette a bizonytalankodó Gulbis adogatását, majd biztosan hozta a sajátját (5:3). A lett teniszező sokat idegeskedett, túlságosan sokat foglalkozott a pálya borításával és a közönséggel, így azután Fucsovics másodszor is brékelte, ezzel pedig kiegyenlített.

Fucsovics óriási csatában jutott tovább

A harmadik játszmában Fucsovics egyre jobban belemelegedett, Gulbis viszont továbbra is sokat hibázott. Egészen 4:4-ig mindkét teniszező nyerte a saját szerváját, majd a magyar hozta az adogatását, ám a lett megint rontott. A közönség hatalmas ovációja közepette Fucsovics újabb szettet nyert, ezzel összesítésben már 2-1 volt a javára, vagyis csupán egy játszma választotta el a nagy bravúrtól.

A folytatásban a magyar egészen 4:4-ig tartotta magát, de látszott rajta, hogy kissé elfáradt, hiszen ekkor már közel négy órája küzdött egymással a két teniszező. A kilencedik játékot elvesztette a magyar, a lett egyre jobban belelendült, két szettlabdához jutott, amelyek közül a másodikat egy foghatatlan adogatással értékesítette.

A mindent eldöntő utolsó felvonás kisebb technikai szünettel kezdődött, az oldalvonalat jelző szalag fityegett, újra kellett ragasztani. Fucsovics egy rövid ápolás után újra erőre kapott és a negyedik gémben brékelte riválisát, aki dühében pozdorjává törte az ütőjét. A magyar 4:1-re elhúzott, majd 5:2-nél négy meccslabdája is volt, de Gulbis hárított. Fucsovics szervái következtek, két újabb meccslabda és a másodikat egy remek ásszal értékesítette.

"Jól ment az adogatásom, háromszor is elnyertem ellenfelem adogatását, nagyon boldog vagyok" - mondta a küzdelmes mérkőzés után Fucsovics, akinek először sikerült nyernie top százas teniszező ellen. 

Gulbis legjobbjaként 21. volt a világranglistán (jelenleg a 80.), tavalyelőtt Rómában a volt világelső svájci Roger Federert is legyőzte, akkor Lettországban nemzeti hősként ünnepelték.

A magyaroknak ez az első összecsapásuk a lettekkel a Davis Kupa-sorozatban. A találkozóra az Euro-afrikai Zóna II. csoportjának második fordulójában kerül sor. Hornok Miklós csapata az első körben, Szegeden 3-2-re nyert az írek ellen.

Az I. csoportba jutáshoz három győzelem szükséges. Amennyiben a Bujtosi Szabadidő Csarnokban a magyarok nyernek, a harmadik körben a ciprusi-ukrán összecsapás továbbjutója lesz az ellenfelük - várhatóan ismét hazai pályán. Az I. csoportba jutáshoz három győzelem szükséges.

Tenisz Davis Kupa
Euro-afrikai Zóna, II. csoport, 2. forduló:
Magyarország-Lettország 1-0 - állás az első egyes után:
Fucsovics Márton-Ernests Gulbis 6:7 (7-9), 6:3, 6:4, 4:6, 6:3
később:
Kellner Ádám-Andis Juska