Férfi kézilabda

Sikerre éhesen, esélyesként megyünk Göterborgba - Fazekas Nándor

A magyar férfi válogatott péntektől vasárnapig Göteborgban vesz részt a négycsapatos olimpiai selejtezős tornán, ahol Macedónia, Brazília és a házigazda Svédország lesz majd az ellenfele. Fazekas Nándornak, a nemzeti együttes elsőszámú kapusának már volt szerencséje olimpián részt venni, és azt mondta, még egyszer szeretné átélni a torna légkörét.

Mocsai Lajos együttese múlt hét eleje óta készül együtt az év legfontosabb megmérettetésére, de a ráhangolódást megzavarta, hogy a csapatkapitány Ilyés Ferenc bokatörtést szenvedett, így nélküle kell majd helyt állnia társainak. A veszprémi játékosra támadásban és védekezésben is kulcsszerep hárul a nemzeti csapatban, így az ő kiválása érzékeny veszteség. Ilyés távollétében Fazekas Nándort érte a megtiszteltetés, hogy válogatottunk kapitánya legyen, a veszprémi portás rutinjával és tapasztalatával sokat tehet hozzá a sikeres kvalifikációhoz.

Fazekas Nándor kétszáz válogatott mérkőzéssel a háta mögött újabb olimpiai részvételre vágyik

"A gyöngyösi felkészülés jót tett nekünk. Játszottunk egy remek meccset Algéria ellen, ahol az elsődleges cél nem is az erőfelmérés, hanem az volt, hogy minél többet játsszunk egymás mellett. A felkészülés összességében kiválóan sikerült, igaz, ezt beárnyékolja, hogy Ilyés Ferinek eltört a bokája" - számolt be az elmúlt napok történéseiről a hálóőr a vehir.hu-n vezetett internetes naplójában.

"Héttőn és kedden még Veszprémben edzettünk, megpróbáltuk gyakorolni a védekezést Feci nélkül is. Szerdán kora reggel Bécsből Göteborgba repülünk, s aznap már a helyszínen készülünk. Két nap így elegendő lesz, hogy belakjuk a szállodát és a pályát. Ez az Eb-n is bevált, remélem, hogy ezúttal is így lesz."

A magyar csapat számára nem ígérkezik könnyű feladatnak az ötkarikás játékokon való részvétel kivívása, hiszen a svédek mellett immáron a macedónok is elértek egy magas szintre. A szerbiai Eb-n az ötödik helyen végző macedón alakulatot ugyan tavaly a kontinenstorna selejtezőjében oda-vissza verte a Mocsai-csapat, az akkori gárdához képest jóval erősebb kerettel lesz az ex-jugoszláv együttes - ezúttal ott lesz a soraikban Kiril Lazarov. Ugyanakkor a mieink Szerbiában megmutatták, hogy a világ bármely csapata ellen eséllyel lépnek pályára, és ebben bízik Fazekas is.

"Nagyon nehéz csoportba kerültünk, de a fiatal magyar csapat is erős és győzelemre éhes, ezt bizonyítottuk a vb-n és az Eb-n is. Esélyes is, de ezt mind a pályán kell bebizonyítani, hiszen ezen a szinten már a napi forma fog dönteni. Szoros meccseket várok, az első két meccsen nagyon sok minden fog múlni. Egy nagyon jó macedón csapat ellen kezdünk, amely együttesnek a kontinenstornán mutatkozott meg az igazi ereje. Bár az Eb-selejtezőn oda-vissza vertük őket, még is ők végeztek előrébb nálunk Szerbiában. Ebből önbizalmat merítettek, ezért biztos vagyok benne, hogy nagyon erősek lesznek."

Az előzetes várakozások szerint, amennyiben sikerül legyőzni Macedóniát, a brazilok elleni találkozón már el is dőlhet a mieink sorsa, egy újabb sikerrel nagy lépést tehetnek London felé.

"A brazilokat a 2004-es olimpián épphogy legyőztük egy góllal, a tavalyi svédországi vb-n is jó meccset játszottunk velük, ahol szintén nyertünk. Nagyon sok játékosuk Európában játszik, bizonyára ők is sokat fejlődtek az elmúlt időszakban. A svédek elleni meccsük alapján ki tudjuk elemezni őket."

Az utolsó találkozóra majd a svédek ellen kerül sor, a házigazdák a hazai környezet előnyeit kihasználva a torna favoritjának számítanak. A papírforma alapján a második hely lehet a realitás a mieink számára, de a helyezésnél lényegesebb, hogy az első két csapat között kellene végezni az olimpiához.

"Ami biztos, hogy minden meccsen száz százalékot vagy annál többet kell nyújtani, s akkor esélyünk lehet a kvalifikációra. A magyar válogatottat - játéktudása alapján - esélyesnek tartom arra, hogy kijusson az olimpiára, sőt, úgy érzem, hogy oda is való." 

Az olimpiai selejtezőtorna mérkőzéseit élő szöveges tudósításban közvetítjük a hathárom.hu-n.

A magyar válogatott
18 fős kerete az olimpiai selejtezőre
kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged)
jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (Tatabánya Carbonex)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Krivokapics Milorad (Cimos Koper), Laluska Balázs (MKB Veszprém), Mocsai Tamás (SG Flensburg-Handewitt)
irányítók:Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Pick Szeged)
beállósok: Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
balátlövők: Katzirz Dávid (Csurgó), Perez Carlos (MKB Veszprém), Putics Barna (Gummersbach)
balszélsők:Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged)

 

Az olimpiai selejtező programja
Az olimpiai selejtezőtorna első két helyezettje vehet részt a londoni játékokon.
péntek:
14:45 MAGYARORSZÁG-Macedónia
17.00 Svédország-Brazília
szombat:
13:45 MAGYARORSZÁG-Brazília
16.00: Macedónia-Svédország
vasárnap:
14:45 ó: Brazília-Macedónia
17 ó: MAGYARORSZÁG-Svédország