Tenisz

Djokovics tudja, hogy el akarják kapni, de inkább előre tekint

A szerb Novak Djokovics az év első negyedében nem tudta megismételni a tavalyi teljesítményét, ezúttal nem tudott sorozatban 41 győztes mérkőzést játszani, de világelsőként diadalmaskodni tudott az Australian Openen valamint a 1000-es besorolású masters-viadalon is Miamiban. A keménypályás tornák után tavasszal a salak kerül előtérbe, ez az időszak Djokovics számára pedig különösen fontos, így még a Davis Kupa szereplést is lemondta.

A 2011-es esztendő egyértelműen a szerb teniszezőé volt, aki 70-6-os győzelmi mutatóval és három Grand Slam-címmel zárta az évet. Az elképesztő teljesítmény természetesen a világelsőséget is eredményezte Djokovics számára, akinek legyőzése idén is komoly fejtörést okozhat a riválisoknak.

Djokovics Miamiban újabb rangos versenyt nyert meg

A legutóbb Miamiban tornát nyerő szerbnek továbbra is a helyén van az önbizalma, ami a szakértők szerint sikereinek egyik fő letéteményese. A tavalyi év egyik nagy szenzációja volt, hogy Rafael Nadal felségterületén, salakon tudott maradandót alkotni, sőt, a borítás koronázatlan királyát Madridban és Rómában is le tudta győzni.

"Az elmúlt néhány évben igazán jól játszottam Miamiban, úgyhogy bátran vághatok neki a salakpályás idénynek - mondta Djokovics, aki tavaly Rómában, Madridban és Belgrádban is versenyt nyert salakon, és idén is jó szezont akar magáénak tudni a vörös borításon. "Jól akarok kezdeni. Erősen akarok kezdeni. Messzire akarok jutni a Monte-Carlo-i tornán, aztán követhezhet a többi nagy verseny is. Természetesen a Roland Garros, a londoni olimpia és Wimbledon szerepel a fontossági listám élén, de mivel mindig a legjobbamat akarom nyújtani a többi viadalon is jól akarok játszani".

Ugyan idén Djokovics "beszedett" egy vereséget a dubaji elődöntőben Andy Murraytől, egyet pedig John Isnertől az Indian Wells-i elődöntőben, az Australian Open és a Miami 1000-es verseny megnyerése miatt okkal lehet elégedett. Utóbbi torna fináléjában visszavágott Murraynek, ráadásul a skótot olyan tenisszel intézte el, ami saját bevallása szerint is élete egyik legjobbja volt.

"Nagyon elégedett vagyok azzal, ahogy a legutolsó három mérkőzésemen, három kiváló játékos ellen játszottam, ez erőt adhat a szezon folytatására." - emelte ki a szerb, aki idén 20 győzelemet aratott, Miamiban Baghdatisz, Troicki, Gasquet, Ferrer, Monaco és végül Andy Murray hajolt meg előtte - még szettet sem tudott nyerni egyikük sem.

A sportág rajongói izgatottan várhatják, hogy vajon sikerül-e valamelyik riválisának megállítania a szerbet, erre a legnagyobb esélye az újra magára találó Roger Federer mellett természetesen Rafa Nadalnak lehet. Djokovics és a spanyol versenyfutása a világ legjobbja címért minden idők egyik legizgalmasabb rivalizálása, melynek csúcsa az idei Australian Open fináléjá volt, amely Djokovics számára további erőt adott.  "Biztos vagyok benne, hogy minden teniszező ugyanazt mondaná, mégpedig, hogy az ilyen mérkőzésekért érdemes élni. Mindennap keményen dolgozunk, az egész életünket a sportnak szenteljük, ami olyan élménnyel ajándékozhat meg, mint  hatórás mérkőzés után megnyerni egy Grand Slam trófeát."

2011-ben Djokovics "mindent vitt": három GS-diadal mellett, öt 1000-es versenyt és két 500-as tornát is megnyert, az egykori világelső Rafael Nadalt sorozatban hét döntőben is legyőzte, szerb állami kitüntetésben részesült, elnyerte a sportolói Oscarnak nevezett Laureus-díjat és immáron 40 hete az ő nevével kezdődik a férfi teniszezők világranglistája.

Az év legfontosabb időszaka előtt állnak a versenyzők, melynek legnagyobb kérdése az lehet, vajon ki állítja meg Novak Djokovicsot...