Legendák

Személyes hangvételű Albert Flórián-emlékkiállítás nyílik Szegeden

  • MTI

Az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgó, az októberben elhunyt legendás bajnok, Albert Flórián pályafutását és életét bemutató emlékkiállítás nyílik április közepén a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

"A tárlaton Albert személyes tárgyait, futballrelikviáit és a róla készült fényképek sokaságát tekinthetik majd meg az érdeklődők" – mondta Sipos Jenő, az Albert család szóvivője kedden, amikor a kiállítás anyaga megérkezett Szegedre. "Sokan ismerték őt mint labdarúgót, mint a Nemzet Sportolóját, de kevesebben mint magánembert, családapát vagy büszke nagyapát. Az Albert család, az FTC, a Grosics Labdarúgó Akadémia és a múzeum által szervezett kiállítás egy kimagasló sportolói pályafutásról és az emberről, Albert Flóriánról szól."

A "Császár" lánya, Albert Magdolna az MTI-nek elmondta, családtagjaival hónapok óta dolgozik az emlékkiállítás anyagának összeállításán. A tárlat legérdekesebb darabja minden bizonnyal a sokak által irigyelt aranylabda lesz, de bemutatják például a sportoló világválogatottként viselt melegítőjét is.

"Bár apám nem ragaszkodott különösképpen a tárgyakhoz, a közönség megtekinthet majd számos személyes relikviát is, például a karóráját, a jegygyűrűjét vagy az általános iskolai bizonyítványát" - tette hozzá.

Az érdeklődőket gyerekkori fotók, meccsjelenetek, számos híres és kevésbé ismert emberrel együtt készült fényképek sokasága várja majd. A kiállítás személyes hangvételét erősíti, hogy a tervek szerint a barátok a képekhez néhány mondatban gondolataikat, emlékeiket is megfogalmazzák.

Albert Flórián 1967-ben kapta meg az Aranylabdát Európa legjobb labdarúgójaként, 1965-ben a Ferencvárossal megnyerte az UEFA Kupa elődjének számító Vásárvárosok Kupáját. Magyar bajnok, többszörös világválogatott, 75-ször ölthette magára a címeres mezt, s az 1962-es vb gólkirálya volt. Az FTC színeiben 539 alkalommal játszott, és 391 gólt szerzett.