NHL

Steven Stamkos duplája rontott a fővárosiak helyzetén - videó

  • Molnár Dávid

Mindösszesen két mérkőzést játszottak az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 171. játéknapján. A Washington Tampa Bayben erősíthette volna meg nyolcadik pozícióját keleten, de Alexander Ovecskinék pont nélkül távoztak, míg a Los Angeles különösebb nehézség nélkül hozta az Edmonton elleni derbit.

Semmi sem dőlt el

Amikor már úgy tűnt, hogy a Washington Capitals jelentős előnyre tehet szert a keleti főcsoport nyolcadik helyéért folytatott ádáz küzdelemben a Buffalo két egymás utáni vereségét követően, újabb fordulat következett be a versengésben. A fővárosiak a csoportrivális Tampa Bay otthonában tettek kitérőt, és két pont esetén nemcsak a nyolcadik pozíciót tudták volna megerősíteni, hanem egy pontra feljöttek volna a csoport élén található Florida Panthersre két mérkőzéssel az alapszakasz vége előtt.

Alexander Ovecskin a kapu előtt

Alexander Ovecskin parádéja helyett azonban a hazaiak szupersztárja, Steven Stamkos parádézott, és az utolsó két percben lőtt két találata visszahorgonyozta a földre a fővárosi álmokat. A Villámok fiatal klasszisának ez volt szezonbeli 57., illetve 58. találata, és ő lehet az első játékos Ovecskin óta, aki egy szezont legalább hatvan góllal teljesít. Az orosz zseninek ez a 2007-2008-as szezonban sikerült, ami pályafutása legjobb idényének bizonyult 65 találattal és 112 ponttal.

„Jó érzés volt megnyerni egy csoportrangadót, ami ily fontos volt az ellenfél számára” – kezdte a duplázó Stamkos a meccs értékelését. „Amikor hozzánk hasonló helyzetben van az ember, akkor igyekszik betölteni az ünneprontó szerepét.”

Stamkos a lehető legpontosabban fogalmazta meg, hogy hétfői sikerük mit jelentett az ellenfelük számára. A vereséggel ugyanis a Washington reális esélyei a csoportbajnoki címre elszálltak, és Ovecskinék ismét elkezdhetnek izgulni a Buffalo miatt, akiknek még három mérkőzése van hátra, hogy ledolgozzák két pontos hátrányukat a fővárosiakkal szemben.

A shutout király ismét felhúzta a falat

A Los Angeles Kings játékosai tisztában voltak vele, hogy a szezon zárásaként szolgáló San Jose Sharks elleni oda-vissza rangadó előtt az Edmonton Oilersnél keresve sem találhattak volna kellemesebb ellenfelet, hogy fontos pontokra tegyenek szert. Jonathan Quick, a Kings kapusa pedig tett róla, hogy a pontvesztés rémisztő gondolata meg se foganjon a hazai játékosok és drukkerek fejében.

Természetesen a védőkontingensre sem lehetett panasz, ugyanis mindösszesen tizenkilenc lövést kellett hárítania Quicknek, aki hibátlanul teljesítette feladatát, ezzel pedig bezsebelve szezonbeli tizedik shutoutját, ami idén a legtöbb az NHL-ben. A gólproblémákkal küszködő hazaiaknak ezúttal nem akadt gondja a góllövéssel sem, Slava Vojnov a harmadik harmad elején juttatta túl a pakkot Devan Dubnykon, akinek hálóját nem sokkal később Dwight King is megrezegtette. Nem az Oilers fiatal kapusán múlt a vereség, amit jól példáz az is, hogy 35 bemutatott védése után beválasztották a mérkőzés három legjobb játékosa közé.

A Kings így maradt a csendes-óceáni csoport élén 93 ponttal, és a szezon utolsó két mérkőzését a San Jose Sharks ellen fogja vívni, ami előreláthatólag még inkább kiélezi a két csapat közti rivalizálást, hiszen amelyik csapat megnyeri mindkét találkozót, az valószínűleg kiüti a rájátszásért folytatott küzdelemből a másikat.

NHL
171. játéknap
Tampa Bay Lightning - Washington Capitals 4-2
Los Angeles Kings - Edmonton Oilers 2-0
NHL
Keleti főcsoport
Csapat Meccsszám Pontszám
New York Rangers - x 79 107
Boston - y 79 98
Florida 79 91
Pittsburgh - x 79 102
Philadelphia - x 79 101
New Jersey - x 79 96
Ottawa - x 79 92
Washington 80 88
Buffalo 79 86
Tampa Bay 79 81
Winnipeg 79 81
Carolina 79 78
Toronto 79 77
New York Islanders 79 77
Montreal 79 73
Az x-szel jelölt csapatok biztos rájátszás-résztvevők, míg az y-nal jelöltek csoportbajnokok. A főcsoport első három helyezettjét a csoportelsők adják.
NHL
Nyugati főcsoport
Csapat Meccsszám Pontszám
Vancouver-y 79 107
St. Louis-y 79 106
Los Angeles 80 93
Detroit-x 79 99
Nashville-x 79 98
Chicago-x 80 98
Phoenix 79 91
San Jose 79 90
Dallas 79 89
Colorado 80 88
Calgary 80 86
Minnesota 79 78
Anaheim 79 77
Edmonton 80 73
Columbus 79 61
Az x-szel jelölt csapatok biztos rájátszás-résztvevők, míg az y-nal jelöltek csoportbajnokok. A főcsoport első három helyezettjét a csoportelsők adják.