Forma-1

Bahrein: menni, vagy nem menni

  • Kele János

Nem tennénk nagy pénzt rá, hogy lesz idén Bahreini Nagydíj, főleg, mivel már a ferraris dzseki sem menő Manámában.

Nagyon úgy tűnik, a legtöbb F1-es istállónak sehogyan sem akaródzik Bahreinbe vinni a portékát, így aztán az április 22-re tervezett futam előtt néhány héttel igencsak valószínű, hogy 2011-hez hasonlóan az idén sem rendezik meg a közel-keleti nagydíjat. A gond még mindig a vehemensen tüntető ellenzék és a velük szemben meglehetősen otromba módon fellépő rendőrség (ha úgy tetszik, a karhatalom), de akik igazán otthon vannak a témában, azt sem felejtik el megjegyezni, hogy a csapatok többsége régóta dédelgeti a leszámolást a leggyűlöltebb futamhelyszínnek számító Bahreinnel - a cselekvésnek pedig most jött el az ideje.

Ez utóbbi szempontból tehát kapóra jött a múlt héten a közel-keleti ország amúgy sem túl békés mindennapjait felbolygató tragédia, mely során egy, a tüntetést békésen fényképező fiatalembert öltek meg rendőrök. Az esetről többek között az igen tekintélyesnek számító brit hírügynökség, a Reuters is beszámolt, a csapatok és a média képviselőiben pedig végképp megérett a gondolat: Bahreinbe idén sem szabad elmenni, mert egészen egyszerűen nem biztonságos.

Azt már több magyar kolléga és számtalan külföldi szakmabeli is hosszan taglalta, hogy Bahreinben nem a világ legjobb dolga európainak lenni, a helyi emberek ugyanis feltűnően ferde szemmel néznek az általuk csak betolakodóknak tekintett idegenekre, többek között annak is köszönhetően, hogy az éppen egy éve elzavart, elnyomó szultáni hatalommal azonosítják őket. Az uralkodó ugyanis mindig nagy nyugatbarát hírében állt, ezzel párhuzamosan viszont diktatórikus vezetési stílusa miatt nem pusztán őt, de a minden rosszal azonosítható európaiakat is megutálta az átlag bahreini állampolgár.

A legnagyobb gond azonban nem ez, sokkal inkább az, hogy egy évvel az „arab tavasz” után Manámában még mindig mindennaposak a zavargások, a tüntetések, embereik százai hömpölyögnek az utcán politikusok fejét követelve – a rendőrség pedig, hogy is fogalmazzunk finoman nem éppen a birkatürelméről híres arrafelé.

Ennél is fenyegetőbb a tény, hogy vasárnap Shia környékén már konkrétan a Formula-1-es verseny elleni tiltakozásul verődött össze néhány száz helyi úriember, igaz, amellett, hogy kukákat borítgattak, és gyújtottak fel, komolyabb atrocitás nem történt. Mondjuk még van is cirka három hét a versenyig, nem valószínű, hogy előre ellőnék az összes puskaport.

Az, hogy a minap egy Ferrari-logós dzsekit viselő rendőrt kövekkel dobáltak meg a főváros utcáin, már csak hab a tortán, az igazi probléma az üzlet, a politika, a sport és a kulturális különbségek összefonódásával van, tisztán látszik ugyanis, hogy a helyi társadalom meglehetősen kevéssé tolerálja a felette uralkodó, nyugatbarát és nyerészkedő elnyomó osztály szórakozásaként számon tartott F1-et. Bernie Ecclestone persze eltökélt, ő maga amondó, hogy az „ország jó irányba halad, és ennek a jó iránynak az egyik manifesztációja a Formula-1”, de otromba balgaság lenne nem észrevenni, az emberek konkrétan a hátuk közepére sem kívánják az idegenek cirkuszát.

És mivel a csapatok többségét szintén nem ejtették a fejére, bolondok lennének vásárra vinni a bőrüket néhány világbajnoki pontért: német lapértesülések szerint például egyes istállók már el is határozták, a Sanghajban rendezendő Kínai Nagydíjat követően az egész pereputtyot visszareptetik Európába, és eszük ágában sem lesz egy bahreini megállót közbeiktatni. A helyzet persze ennél lényegesen összetettebb, a McLarent például felerészben a bahreini uralkodócsaládhoz köthető konzorcium birtokolja, Ecclestone-nak pedig szerződése van a csapatokkal, pontosan úgy, ahogy a pályát üzemeltetőknek a brit üzletemberrel – maradjunk tehát annyiban, hogy megannyi érdek és még több ellenérdek keresztezi meglehetősen szerencsétlen helyeken egymást.

A Formula-1-ben viszont az a jó, hogy általában győz a józan ész, én magam például nem emlékszem egyetlen esetre sem, amikor a csapatok elmentek volna egy olyan helyre, ahová semmi kedvük nem volt, példának okáért éppen Bahrein, és az egy évvel ezelőtti futam jut eszembe. Akkor eredetileg úgy tervezték, az elhalasztott idénynyitó helyett a szezon végén látogatnak a Közel-keletre, de a kérdés valahol az unalomba fulladt világbajnokság háromnegyedénél teljesen elsikkadt, hiába nem jelentették be sokáig hivatalosan, mindenki pontosan tisztában volt vele, hogy egyetlen gárda sem fog plusz egy, teljesen felesleges versenyt beiktatni még a naptárba november közepén.

Ha valaki szeret játszani, mindenképpen tegye meg, hogy idén sem lesz Bahreini Nagydíj. Nyerni mondjuk sokat nem fog, már a brit fogadóirodák is tájékozódtak…