NB I

A serdülőket ajánlották fel a diósgyőri sikeredzőnek

Mint ismert, hétfőtől már nem Benczés Miklós irányításával készül az NB I-be nyáron feljutó Diósgyőr csapata, mivel az eredménytelen tavaszi szereplés miatt a klubvezetés a bajnokság végéig az eddigi szakmai igazgatót, Szentes Lázárt kérte fel a vezetőedzői posztra. A távozó Benczéssel a csapat megnyerte az NB II Keleti csoportját, majd az első osztály őszi szezonjában az ötödik helyen végzett, ám a siófoki vereség után a fiatal szakvezetőnek fel kellett állnia a kispadról.

"Ezúton is szeretném megköszönni a szurkolótáborunknak, a szakmai stábnak, a klubvezetésnek, a játékosoknak, hogy társaim voltak az elmúlt évek élményeiben" - mondta leváltása után a csapat honlapjának adott interjúban Benczés Miklós, akit némileg váratlanul váltottak le a DVTK éléről.

Benczés a miskolci utánpótlásban találhatja meg az új kihívásokat
Ugyan a nagycsapatnál "csupán" szűk két esztendőt tölthetett el vezetőedzőként, másodedzőként nem kevesebb, mint kilenc (!) szakemberrel dolgozott a csapatnál. Benczés előrelépése a miskolci klub történetének egyik legsötétebb korszakában következett be, de az ambíciózus tréner irányításával gyorsan az élet naposabb oldalára került a gárda. "Talán egyszer egy hollywoodi rendező megfilmesíti a történetünket, mert mindenképpen odaillik: a kezdetek kezdetén volt egy maréknyi szurkolótábor, egy maréknyi játékos és egy maréknyi stáb, amely a sikerek hatására kibővült és mind a játékoskeret, mind a stáb, mind a szurkolótábor nagyobb létszámú lett. A közösség érdeme ez a siker, amiből kivette a részét a közönség, a játékosok, a stáb tagjai és az új menedzsment is." - mondta a 42 éves salgótarjáni születésű edző.

Miután Benczés Miklós 2010 tavaszán átvette a már biztos kieső Diósgyőr irányítását, a másodosztály küzdelmeit is vele kezdte meg a csapat, noha megbízatása csupán ideiglenes volt. Az új tulajdonos érkezésével később megerősítették posztján, majd élete első vezetőedzői idényében két fordulóval a vége előtt megnyerte az NB II-t. A diósgyőri menetelés folytatódott az élvonalban is, hiszen az őszi szezonban nem kis bravúrt végrehajtva a Debrecen, Győr, Videoton és a Honvéd mögött az ötödik helyen zárt a csapat. A sikeres szereplés mágnesként vonzotta a futballszerető miskolciakat, akik nem egyszer 10 ezren biztatták kedvenceiket a lelátón - ekkor úgy tűnhetett, minden a legnagyobb rendben van a piros-fehéreknél. 

Aztán a téli felkészülés idején a csapatot felkapta a média, sztárigazolásokról szóltak a hírek, az ügyvezető európai kupaszereplésről beszélt, de a tavasz nem úgy sikerült a gárdának, ahogy azt sokan várták: három vereség mellett kettő győzelem került a DVTK neve mellé.

A türelem gyorsan elfogyott Benczés iránt, Dudás Hunor ügyvezető igazgató új impulzust akart, így a Miskolcon oly népszerű szakvezetőnek távoznia kellett -  nem a klubtól, csak az első csapattól. "A DVTK vezetésétől ajánlatot kaptam arra, hogy dolgozzak a klub utánpótlásában. Ezt elfogadtam, de munkába csak akkor állok, ha meglesz a munkaköri leírásom, mert szeretném pontosan tudni, hogy mi a feladatom. Hogy ez mikor következik be, az nem rajtam múlik, de azzal is tisztában vagyok, hogy jelenleg nem ez a klubvezetés elsődleges prioritása." - vázolta fel a jövőbeli terveit a tréner, aki elmondása nem akart imádott csapata fejlődésének útjába állni, ezért szó nélkül elfogadta a vezetők döntését.

"Olyan ember vagyok, aki számára a régi emlékek mind megszépülnek, így a sok nehézség ellenére inkább a vidám pillanatokra emlékszem"-  tette hozzá a szakember.

A hat éve a klubnál dolgozó Benczés tehát a fiatalok képzésével foglalatoskodhat tovább Miskolcon, de vezetőedzőként az elmúlt másfél évben olyan erényeket csillogtatott meg, ami után nem csodálkoznánk, ha egy serdülőcsapat helyett hamarosan újra NB I-es együttes kispadján láthatnánk viszont.