NBA

A Clippers húsz éve nem látott kirobbanó formának örvend

  • Molnár Dávid

Hat mérkőzés került megrendezésre az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) hétfői, 95. játéknapján, mely nem szűkölködött meglepetésekben. A Chicago és az Oklahoma City hazai pályán szenvedtek vereséget, és az LA Clippers is idegenben tréfálta meg a címvédőt, ezzel pedig már zsinórban hatodik győzelmét ünnepelhette a kisebbik Los Angeles-i gárda.

Blake Griffin blokkol

A Los Angeles Clippers szurkolói igen régen láthatták a csapatot ennyire jól játszani, mint mostanában. Blake Griffinék ugyanis sorozatban hatodik győzelmüket zsebelték be Dallasban a címvédő vendégeként, amihez hasonlóra nem volt példa a csapat történetében már húsz éve.

Dirk Nowitzkiék ellen nem a szokásos Chris Paul-Blake Griffin halálos duó brillírozott leginkább, hanem Randy Foye, aki nyolc triplát értékesített és a meccset végül 28 ponttal zárta összesen. Bár Griffinnek megszakadt hat mérkőzés óta tartó, legalább 20 pontot szerző szériája, így sem érhette játékát panasz, hiszen a szezonban 33. alkalommal produkált dupla-duplát a Clippers sztárja.

Több mint egy év után véget ért a Chicago Bulls elképesztő sorozata, mely során a Bikák egyszer sem vesztettek két mérkőzést egymás után. Méghozzá pont hazai pályán. A Bulls a Houston Rocketst fogadta, azonban a hazaiaknak igazán nehezére esett Goran Dragic és Luis Scola semlegesítése, akik 39 pontot szorgoskodtak össze. A Bulls végül hat pont különbséggel kapott ki, de így is franchise-rekordot állított fel azzal, hogy 86 mérkőzést játszottak le vereségsorozat nélkül. Az NBA rekordját egyébként a kései 1990-es évek Utah Jazze tartja, akik 95 találkozó alatt nem találtak kétszer egymás után legyőzőre.

Az Oklahoma Citynek egy hat mérkőzés óta tartó győzelmi sorozata szakadt meg saját közönsége előtt, miután a Memphis Grizzlies az utolsó percben kiharcolta a sikert O.J. Mayo triplájának segítségével. A Thunder pedig a liga élére ugorhatott volna egy sorozatbeli hetedik győzelemmel, azonban a játékosoknak így be kell érniük az NBA második legjobb mérlegével a Chicago Bulls mögött.

Tovább folytatja a felzárkózását a playoffot érő keleti nyolcadik helyre a Milwaukee Bucks. Brandon Jenningséknek nem jelentett gondot a keleti sereghajtó Washington otthonában győzedelmeskedni, mellyel már csak két győzelem választja el őket a nyolcadik helyezett New York Knickstől.

Paul Millsap nagy estéjével vetett véget csapata három meccs óta tartó vesszőfutásának. A Utah a Portland otthonában tudott végre felhőtlenül felsóhajtani a mérkőzés lefújását követően, Millsap alig 70 másodperccel a vége előtt juttatta előnyhöz a Jazzt, ami a hátralévő időben már kitartott.

A játéknap egyetlen hazai győzelmét aratta a Sacramento Kings, akik a Minnesota Timberwolves ellen tudtak diadalmaskodni. Tyreke Evans, a 2010-es év legjobb újonca dupla-duplával (24 pont, 10 lepattanó) zárta az estét.

NBA
95. játéknap
Washington Wizards - Milwaukee Bucks 98-112
Chicago Bulls - Houston Rockets 93-99
Oklahoma City Thunder - Memphis Grizzlies 88-94
Dallas Mavericks - Los Angeles Clippers 75-94
Portland Trail Blazers - Utah Jazz 97-102
Sacramento Kings - Minnesota Timberwolves 116-108