Olimpia 2012

Több pénzt követelnek az ötkarikás játékokra a londoni buszsofőrök, sztrájkolhatnak

Bérviták miatt sztrájkot helyezett kilátásba a londoni buszvezetőket tömörítő szakszervezet a nyári olimpiai játékok idejére.

A 24 ezer sofőrt képviselő Unite szakszervezet fejenként 500 font egyszeri juttatást követel a buszvezetőknek az olimpiai játékok idején várhatóan jócskán megnövekvő munkaterhelés kompenzálására. Amennyiben ezt nem kapják meg, akár sztrájkba is léphetnek a játékok alatt, ami nyilvánvalóan a brit főváros közlekedésének teljes összeomlásához vezetne.

Kétemeletes busz Londonban.

A Unite nehezményezi, hogy sem a londoni buszokat üzemeltető 15 cég, sem a város tömegközlekedését összefogó Transport for London nem egyeztetett velük a várható feladatokról és az esetleges extra bérezésről, miközben ezt a többi járműtípus vezetőit képviselő szakszervezetekkel megtették.

"A londoni kétemeletes busz egy szimbólum, és a sofőrök az első vonalban lesznek, megnövekedő forgalommal néznek szembe, miközben az utasokat megpróbálják eljuttatni az úticéljaikhoz a városban. Ezt azonban az üzemeltetők nem hajlandók elismerni. Minden tömegközlekedésben dolgozó extra juttatásokat kap, csak a buszvezetők nem. Az üzemeltetők nagy hibát követnek el, ha nem próbálnak megegyezni a szakszervezettel" - mondta Peter Kavanagh, a Unite regionális titkárságvezetője.

A tervek szerint a buszvezetők a következő hetekben szavazni fognak arról, hogy sztrájkba lépjenek-e az olimpia alatt.