NHL

Már csak két hely kiadó keleten

  • Molnár Dávid

Újabb csapat jutott be a rájátszásba az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) vasárnapi, 170. játéknapján. Az Ottawa Senators a New Jersey Devilshez hasonlóan egy év szünet után tért vissza a playoffba, míg a Boston a ligaelső New York Rangers otthonában győzedelmeskedett, és nyerte meg ezzel az északkeleti csoportot.

Ismét a playoff-szenátusban a Szenátorok

A tavalyi szezonban a liga addigi krémjébe tartozó Ottawa Senators és New Jersey Devils váratlan bukdácsolása és playoffról való lemaradása szolgáltatta az újságoknak a címlapos híreket. Miután az Ördögök szombaton kiharcolták maguknak a playoffot, vasárnap az Ottawa játékosaira került a sor, hogy csatlakozzanak egy nap késéssel előző évi sorstársaikhoz.

Az Ottawának nem kellett mást tennie ehhez, mint idegenben legyőzni a Pittsburghöt a héten kétszer is két vállra fektető New York Islanderst. Ami pedig lehetetlennek bizonyult a Pingvineknek, az a világ egyik legegyszerűbb feladatává nőtte ki magát a kanadai főváros jégkorongozói számára.

Ottawai szurkolók öröme

Bár Mark Streit találatával a hazaiak szerezték meg a nyolcadik percben a vezetést, ezt követően minden az ottawai gólokról, valamint Craig Anderson védéseiről szólt. Kyle Turris keretbe foglalta duplájával a Senators öt találatát, és két asszisztot is jegyzett mellettük, így négypontos estéjével oroszlánrészt vállalt a vendégek könnyed sikeréből. Anderson 29 védése is megkönnyítette a Senators dolgát.

A két ponttal a Senators kibérelte helyét az idei rájátszásban, ugyanakkor a Boston győzelmével együtt le kellett mondania a csoportbajnoki álmokról. A kanadaiakat jelenleg egyaránt négy pont választja el a keleti hatodik, illetve nyolcadik helyezéstől, de minden valószínűséggel maradni fognak a mostani hetedik pozíciójukban, és a rájátszást a keleti második helyezettel, a csoportrivális Bostonnal kezdik majd meg.

Második lépés a címvédés felé: kipipálva

A 2011-es NHL-bajnok, a Boston Bruins tagjai már a pénteki játéknap után fellélegezhettek, holott aznap nem is játszottak. A Buffalo ponthullajtásával viszont biztossá vált a helyük az idei rájátszásban, és így teljesítették elsőszámú kötelességüket, azaz a kupaévet követő esztendő playoffjában esélyük adatik a bajnoki címvédésre.

Már csak a csoportelsőség kihívása maradt reális célkitűzés a Bocsok számára, amit egy Rangers otthonában aratott sikerrel el is értek. Ez a mostani eredmény azonban leginkább Tim Thomast dicséri, aki csak az utolsó harmadban tizenkilenc lövést hárított, és az egész meccsen 33 védést mutatott be.

A veterán hálóőrrel csak Marian Gaborik tudott kibabrálni még az első harmad elején, a szlovák klasszis 40. találatát szerezte az idei szezonban. A második harmadban született két Bruins gól azonban megfordította a mérkőzés állását, és Thomas munkásságának köszönhetően ez az előny fennmaradt a meccs lefújásáig.

A Boston Bruins így három fordulóval a vége előtt megnyerte csoportját, és második helyről várja, hogy ki lesz az ellenfele az első körben: a Buffalo, a Washington, a New Jersey és az Ottawa pályázhat erre, de leginkább az utóbbi, kanadai gárdának van a legnagyobb esélye rá, hogy a címvédővel kezdje meg a rájátszás küzdelmeit.

A New York Rangers örömünnepe ezzel párhuzamban el lett napolva. A Parkőrök csoport- és főcsoportbajnoki címet ünnepelhettek volna egy győzelemmel, de a két pont elvesztésével a Pittsburgh Penguinsnek továbbra is megmaradt a matematikai – ha reális nem is annyira – sansza arra, hogy utolérje a Parkőröket.

A játéknap további mérkőzései

Mint ahogy azt élőben is közvetítettük, a Philadelphia Flyers kétgólos hátrányból fordítva nyert Pittsburghben, és egy pontra felzárkózott a Pennsylvania-i riválisára.

A Florida Panthers ismét elbukott a hosszabbítás rávezetéses szakaszában. A Párducok a Detroit Red Wings otthonában játszottak 1-1-et rendes játékidőben és az ötperces ráadásban, majd végül a szétlövéseket elbukták. Ez volt a gárda negyedik hosszabbításos veresége az elmúlt tíz mérkőzés során.

Szintén szétlövésekkel dőlt el a Minnesota Wild kirándulása Chicagóban, amit némi meglepetésre a vendégek nyertek meg. Devin Setoguchi volt a Vadak aduásza, aki góllal és két assziszttal vetette észre magát a 65 perc mezőnyjáték alatt, majd a rávezetéseknél is ő jegyezte a győztes találatot.

Teemu Hartikainen két találata két pontot ért az Edmontonnak Anaheimben. A finn erőcsatár egy legendás honfitársa, Teemu Selanne szépített a hazaiak részéről, de Devan Dubnykon csak egyszer sikerült még túljuttatniuk a pakkot, azonban Ryan Getzlaf lövése fél másodperccel a második harmad záró dudaszója után ért célba, amit így érvénytelenítettek.

NHL
170. játéknap
Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers 4-6
New York Islanders - Pittsburgh Penguins 1-5
Detroit Red Wings - Florida Panthers 2-1 szétlövésekkel
Chicago Blackhawks - Minnesota Wild 4-5 szétlövésekkel
New York Rangers - Boston Bruins 1-2
Anaheim Ducks - Edmonton Oilers 1-2
NHL
Keleti főcsoport
Csapat Meccsszám Pontszám
New York Rangers - x 79 107
Boston - y 79 98
Florida 79 91
Pittsburgh - x 79 102
Philadelphia - x 79 101
New Jersey - x 79 96
Ottawa - x 79 92
Washington 79 88
Buffalo 79 86
Winnipeg 79 81
Tampa Bay 78 79
Carolina 79 78
Toronto 79 77
New York Islanders 79 77
Montreal 79 73
Az x-szel jelölt csapatok biztos rájátszás-résztvevők, míg az y-nal jelöltek csoportbajnokok. A főcsoport első három helyezettjét a csoportelsők adják.
NHL
Nyugati főcsoport
Csapat Meccsszám Pontszám
Vancouver-y 79 107
St. Louis-y 79 106
Los Angeles 79 91
Detroit-x 79 99
Nashville-x 79 98
Chicago-x 80 98
Phoenix 79 91
San Jose 79 90
Dallas 79 89
Colorado 80 88
Calgary 80 86
Minnesota 79 78
Anaheim 79 77
Edmonton 79 73
Columbus 79 61
Az x-szel jelölt csapatok biztos rájátszás-résztvevők, míg az y-nal jelöltek csoportbajnokok. A főcsoport első három helyezettjét a csoportelsők adják.