NHL

Tíz gól, tömegbunyó és Flyers-győzelem a Pittsburgh elleni rangadón!

  • Molnár Dávid

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) vasárnapi, kora esti mérkőzésén a Philadelphia és a Pittsburgh egy playoff mérkőzésnek is beillő meccset játszott egymással. A Flyers végül kétgólos hátrányból fordított, és nyert negyedszer Pennsylvania-i vetélytársa ellen a szezonban.

Bár már a Pittsburgh és a Philadelphia is kiharcolta magának a rájátszást, a két csapat összecsapása mégsem ígérkezett tét nélkülinek - elvégre a főcsoport negyedik helyén tanyázó Penguinsnek mindösszesen három pont volt az előnye az ötödik Flyersszel szemben. Miután a két együttes az alapszakasz utolsó hetében kétszer is találkozik egymással, így döntő fontosságúakká váltak ezek a mérkőzések a pályaelőny megszerzésének tekintetében. A dupla-derbi első felvonása után egy valami borítékolható: Pennsylvania két kedvenc hokigárdája nagyon nem szereti egymást, és parázs hangulat fogja párharcukat körülövezni.

A hazaiak kezdték meg nagy elánnal az összecsapást, és az álmosan korcsolyázó Flyers gyorsan kétgólos hátrányban találta magát. Peter Laviolette, a vendégek vezetőedzője nem késlekedett az időkéréssel a második találat után, és sikeresen megnyugtatta a játékosait, akiktől a játékrész folytatásában a szépítésre is futotta.

A Pittsburgh Penguins lövésekben mutatott dominanciája azonban nem igazán kamatoztatta magát, mivel Szergej Bobrovszkij számos alkalommal hatalmas védéseivel tartotta a lelket csapatában. Ezzel együtt a Flyers a legtöbb lehetőségével élni tudott: szólóból, kék vonalról eleresztett bombákba való belakapásokkal és buli utáni kapáslövésekkel keserítették meg a hazaiak kapusának, Marc-André Fleurynek az életét, és alig több mint öt perccel a vége előtt már 5-2-re vezetett a Flyers.

A hazaiak azonban nem adták fel, és Steve Sullivan révén sikerült nem sokkal később szépíteni. Az utolsó percekre beküldött extra csatár viszont nem hozta meg gyümölcsét, mivel Jakub Voracek félpályáról eleresztett lövésével visszaállította a háromgólos vendég előnyt. A fizikális hoki addig sem volt idegen a játékosok részéről, azonban a biztos vereség tudatában a Pittsburgh még inkább őrölni kezdte ellenfelét.

Joe Vitale sem riadt vissza attól, hogy vízszintesbe tegye Dany Briere-t, és bár ütközése teljesen szabályos volt, az végleg kicsapta a biztosítékot a vendégek játékosainál és szakembereinél. Az eset után az utolsó egy percre a pályán és a kispadon is előtörtek az indulatok, és míg a játékosok a jégen bunyóztak, addig a Flyers vezetőedzője, valamint a Penguins segédedzője heves szóváltásba elegyedtek, amit végül a bírók egyáltalán nem honoráltak, és száműzték a két szaktekintélyt a mérkőzés hátralévő részéről.

A tumultus után a Penguins még emberelőnybe került, amit ki is használt, de pontmentésre már nem futotta Crosbyéktól, akiknek előnye így egypontosra apadt három mérkőzéssel az alapszakasz vége előtt a Flyersszel szemben. A két csapat a szezon utolsó napján, jövőhét szombaton ismét megmérkőzik egymással, ami nagy valószínűséggel eldönti majd, hogy melyik együttes kezdheti meg a rájátszást hazai pályán.

A Flyers már negyedik alkalommal került ki győztesen az idei alapszakasz eddigi öt Pittsburgh elleni összecsapásából, és ha az utolsó felvonást is sikerrel vennék, akkor nagy reményekkel vághatnának neki a rájátszás első körének a gyűlölt riválissal szemben.

60. perc: Vége a mérkőzésnek! Nyert a Philadelphia egy vérbeli playoff-hangulatot idéző mérkőzésen!

60. perc: GÓÓÓL! Chris Kunitz talált helyet magának a kapu előtt, majd szép beleérintéssel varázsolta a kapuba a pakkot! (4-6)

A bírók ítélete alapján a Flyers emberhátrányban zárja a mérkőzést.

Kétség sem fér hozzá, ha valóban összekerül ez a két csapat a rájátszás első körében, akkor nem kell aggódni amiatt, hogy a párharc érzelem- és fesztültségmentes lenne a játékosok és a szakemberek részéről.

Peter Laviolette és a Pittsburgh segédedzője is elhagyta a kispadot a bíró parancsára! Percek óta áll a játék, a bírók nagy nehézségek árán igyekeznek rendet teremteni a pályán és a cserepadoknál.

59. perc: Asham és Rinaldo egymásnak akaszkodtak, a bírók 10 perc véglegessel büntették a két heves vérmérsékletű játékost!

Joe Vitale ütközése egyébként abszolút szabályos volt.

59. perc: Danny Briere-t döngölték a földbe a Flyers kék vonalánál, a vendég játékosok pedig azonnal retorzióba kezdtek a pályán! Míg a jégen tömegbunyó zajlik, addig a csapatok szakemberei egymással üvöltöznek!

59. perc: GÓÓÓL! Jakub Voracek nem tétlenkedett, a félpályáról betalált az üres kapuba! (3-6)

59. perc: Fantasztikus jelenetek! Fleury elindult már a kispadra, de közben a Flyers korongot szerzett, úgyhogy visszakellett siklania a kapuhoz, majd végül hatalmasat védett Matt Read lövésénél!

58. perc: James Neal rengeti meg a kapuvast egy bulielhozatalt követően!

A hazai szurkolók még mindig nem túl szívesen látják Jaromir Jagrt Flyers mezben, akárhányszor hozzá ér a koronghoz, a közönség felhördül.

56. perc: Az indulatok egyre inkább a felszínre törnek, minden sípszó után lökdösődni kezdenek a két csapat játékosai.

56. perc: GÓÓÓL! Steve Sullivan hatalmas kapuvast lő, majd videóbíró után kiderül, hogy a korong a két kapuvas érintése közben eltalálta a kapu belsejében található kamerát is, tehát a játékszer benn volt! A találat érvényes! (3-5)

A Flyers első sora, a Jagr, Giroux és Hartnell nevével fémjelzett trió 61 mérkőzésen már 65 találatot szerzett.

55. perc: Talbot-ék sora okozott ismét nyugtalan perceket a Pittsburgh-drukkereknek, Fleuryt azonban az öt bekapott gól egyelőre nem viselte meg túlságosan.

54. perc: GÓÓÓL! Giroux hozza el a korongot pakkbedobás után, majd Marc-Andre Bourdon kapásból megeresztett lövése beakad Fleury hálójába! (2-5)

52. perc: Jaromir Jagr ütőjét törte ketté az egyik pittsburghi védő, de a bírói sípszó ezúttal elmaradt. A Pittsburgh ki is védekezte ezzel az emberhátrányt.

51. perc: Fleury három lövést védett gyors egymásutánban.

50. perc: Matt Cooke-ot állítják ki, a veterán játékos a támadóharmadban szabálytalankodott. A Flyers el is döntheti a mérkőzést, ha kihasználja az újabb emberelőnyét.

Érdekes adat: Crosby hatszor próbálkozott kapuralövéssel, eredménytelenül, míg Giroux egyetlen lövése rögtön gólt eredményezett.

47. perc: GÓÓÓL! Eric Wellwood továbbít finoman egy hosszú átadást Jakub Voraceknek, aki fonákkal megduplázza a Flyers előnyét! (2-4)

Egy-egy palánkot megrengető ütközés után felbődül a közönség, a kedvezőtlen eredmény ellenére élvezik a látottakat.

45. perc: Kezd feléledni a gól után a Pittsburgh, azonban vagy célt tévesztenek, vagy Bobrovszkij állja útját a korongnak.

Claude Giroux szezonbeli 60. gólpasszát jegyezte Simmonds találatánál.

44. perc: GÓÓÓL! Wayne Simmonds az utolsó állomása egy szép passzjátéknak a kapu előtt! (2-3) A Flyers emberelőnyben szerzett találatával először vezet a meccs során!

42. perc: Ez az emberelőny sem szült gólt, Chris Kunitz akadályozásért a büntetőpadon lesz a következő két percben.

41. perc: Elkezdődött az utolsó játékrész, a Pittsburgh emberelőnyben folytatja.

A Philadelphia ma sem tudta elkerülni a korai hátrányba kerülést. Előző nap az Ottawa ellen háromszor kapituláltak az első harmadban a narancsmezesek, és bár a kiegyenlítés végül sikerült, de később szétlövésekkel mégis kikaptak. Az egyenlítés már most is megvan a Pittsburgh ellen, de ha komolyan gondolják a pályaelőnyt a rájátszásban, akkor a rendes játékidőben el kell dönteniük a mérkőzést, hogy egy pontra felzárkózzanak a Penguinsre.

Max Talbot elképesztő energiával játszik, ami láthatóan kihatással van a csapattársakra is. A gólja mellett számos helyzetet kidolgozott sortársaival, és kemény ütközéseitől sem kíméli meg egykori csapattársait. Talbot már tizenkilenc találatnál jár idén, előző csúcsa tizenhárom volt még a 2006-2007-es szezonból.

Peter Laviolette nem panaszkodhatott a második játékrészre, bár a Pittsburgh továbbra is túllövi ellenfelét, mezőnyben abszolút felnőttek a hazaiak partnerévé Jagrék.

40. perc: Vége a második harmadnak.

40. perc: Bobrovszkij megtáltosodott! Az orosz kapus óriási védett Crosby lövésénél!

40. perc: Bottal akasztásért kiszórják Wellwoodot, hacsak a hátralévő másodpercekben be nem talál a Pittsburgh, a harmadik harmadot emberfórban kezdi majd meg.

39. perc: Komolyabb helyzet nélkül végződik ez az emberelőny is.

38. perc: Emberhátrányban is támad a Philadelphia, eközben pedig értékes másodpercek peregnek le az emberhátrányból.

37. perc: Rosszul cseréltek a Flyersnél, ismét emberelőnybe kerül a Pittsburgh.

35. perc: A végletekig kijátszották a helyzetet a Pittsburgh játékosai, de Malkin sem tudta megrezegtetni harmadszor Bobrovszkij hálóját.

35. perc: Ez nem tartott sokáig, Giroux-t gáncsolták, és máris vége lett az emberelőnynek. Majdnem két percig négy a négy elleni játék lesz.

35. perc: Marc-Andre Bourdon kapott kisbüntetést, a Pittsburgh öt csatárral próbál meg ezúttal gólt szerezni emberelőnyben.

35. perc: James Neal a saját harmadból kitörve pillanatok alatt helyzetbe hozta társait, Jevgenyij Malkint és Chris Kunitzot, de Bobrovszkij ismét a helyén volt.

Mindkét gárda már az ellenfél harmadában elkezd letámadni, a védőknek gyorsan kell reagálniuk az eseményekre, ha nem akarják eladni a korongot.

A kanadai táblázat első és harmadik helyezettje is a jégen van a mérkőzésen Jevgenyij Malkin (103 pont) és Claude Giroux (87 pont) személyében.

28. perc: Sidney Crosbyék sora mintaszerűen haladt át a Flyers védőkön, de Bobrovszkij Crosby próbálkozását semlegesíteni tudta.

Kimmo Timmonen közben visszatért a Flyers hátsó alakzatába, szerencsére nem okozott komolyabb gondokat a blokkolt lövés.

A Pittsburgh mindenhonnan kísérletezik kapuralövéssel, de a játékrész igazán veszélyes helyzetei eddig a Flyers előtt adódtak.

Bobrovszkij kipattanóinak összeszedésével gondjai akadnak a Flyers védőknek.

26. perc: Eric Wellwood, a Flyers újonca előtt ajtó-ablak helyzet adódott, de nem tudta kihasználni a helyzetet.

Max Talbot nagyon ficánkol a Pittsburgh védőharmadában, eddig ők a legveszélyesebbek a Flyers részéről. Grossman mellett úgy tűnik, hogy Kimmo Timmonent is nélkülöznie kell a továbbiakban a Flyersnek, a finn egy lövésblokkolás után vonult le bicegve a pályáról.

Niklas Grossmant egy ütközés utáni sérülés következtében elvesztette a mérkőzés hátralévő részére a Flyers.

22. perc: GÓÓÓL! Most valóban beleérős gólról van szó, az ex-Pingvin Max Talbot kiegyenlít! Talbot a derékmagasságban repülő korongba kapott bele, Fleurynek esélye sem volt.

21. perc: Megkezdődött a második harmad.

NHL
Keleti főcsoport
Csapat Meccsszám Pontszám
New York Rangers - x 78 107
Boston - x 78 96
Florida 78 90
Pittsburgh - x 78 102
Philadelphia - x 78 99
New Jersey - x 79 96
Ottawa 78 90
Washington 79 88
Buffalo 79 86
Winnipeg 79 81
Tampa Bay 78 79
Carolina 79 78
New York Islanders 78 77
Toronto 79 77
Montreal 79 73
Az x-szel jelölt csapatok biztos rájátszás-résztvevők, míg az y-nal jelöltek csoportbajnokok. A főcsoport első három helyezettjét a csoportelsők adják.

Wayne Simmonds, a Flyers csatára igazi ketrecharcosként néz ki a pályán, miután az előző nap a korong az arcáról pattant be az Ottawa kapujába.

A Pittsburgh megérdemelten tett szert kétgólos előnyre a harmad elején, az időkérés után azonban megnyugodtak a Flyers játékosok kedélyei, és ha jobban koncentrálnak, akkor nemcsak a szépítésre tellett volna tőlük, hanem az egyenlítésre is. Lövésarány: 15-8 a Pittsburgh javára.

20. perc: Vége az első harmadnak.

20. perc: Pavel Kubina adta el a korongot, a Pittsburgh gyorsan kontrázott, de Chris Kunitz lövését jól látta Bobrovszkij.

19. perc: A Pittsburgh is kivédekezte az első emberhátrányát.

18. perc: Wayne Simmonds vitte be oldalról a játékszert Fleury kapuja elé, de a hazaiak portása hárított.

A gólt végül Giroux-nak ítélték oda, Jagr és Hartnell asszisztosok.

17. perc: Matt Niskanen ült ki a büntetőpadra, emberelőnyben a Flyers.

Vizsgálják a Flyers gól szerzőjének kilétét, valószínűleg Scott Hartnell beleért az utolsó pillanatban a korongba, ami így hirtelen megváltoztatta annak irányát.

16. perc: GÓÓÓL! Kellett szólni a játékmegszakításról! Claude Giroux egy támadó harmadban szerzett korong után eresztette el lövését a kék vonalról, ami átvánszorgott Marc-André Fleury lábai között. (2-1)

Több mint öt perce van már játékban a korong, nincs idő a reklámszünetre.

12. perc: Dupuis könnyen megszerezhette volna a második pontját is gól formájában, az utolsó pillanatban azonban a Flyers védők elvették tőle a korongot.

Pascal Dupuis már zsinórban tizennegyedik mérkőzés óta szerez legalább egy pontot, ez a leghosszabb pontszerző széria idén az NHL-ben. Dupuis Sullivan góljánál szedett fel egy asszisztot.

9. perc: Az emberhátrányt kivédekezte a Flyers.

8. perc: Furán pattant vissza a korong a palánkról, és a Flyers majdnem szépíteni tudott emberhátrányból.

A Pittsburgh Penguins emberelőnyös egysége a hatodik legjobb az egész ligában.

Az időkérés után is nyomás alatt tartják a hazaiak a Flyerst. Danny Briere-nél elszakadt a cérna, két percig emberhátrányban lesznek a vendégek.

5. perc: GÓÓÓL! James Neal robbant be a kapu elé, és Malkin kapu mögül érkező passzát szépen lőtte be a felsőbe. A Flyers vezetőedzője, Peter Laviolette időt is kér, 9-2 eddig a lövések aránya a hazaiak javára. (2-0)

Pennsylvania-i rangadóhoz hűen nem kímélik egymást a csapatok, fizikális hoki jellemzi a játékot.

2. perc: GÓÓÓL! Viszonylag szerencsés találattal szerzett vezetést a Penguins, Steve Sullivan lövése megpattant egy védő ütőjén, a korong pedig átpörgött a terpeszkedő Bobrovszkij fölött. Közben a Philadelphia rögtön kapuvassal válaszolt, majd Scott Hartnell nem tudta bekotorni az üresen tátongó kapuba a kipattanót. (1-0)

1. perc: Rögtön hatalmas helyzettel kezdenek a hazaiak, azonban a visszatérő Kris Letang lövését Szergej Bobrovszkij úgy húzta le, mintha a világ legegyszerűbb dolga lett volna.

Philadelphia - Pittsburgh

Jaromir Jagr mellett egy másik játékos is szerepel a mostani Philadelphia Flyers keretében, aki egykoron a Pingvineket erősítette. Max Talbot, aki 2009-ben a hetedik meccsen lőtt góljával megnyerte a Pittsburghnek a Stanley kupát, eddig három alkalommal szembesült volt csapata ellen és egyszer volt eredményes.

A két csapat eddig négy alkalommal találkozott a szezon során, és az utolsó egy hét folyamán még kétszer összecsapnak. A Pittsburghnek idén nem igazán megy Pennsylvania-i riválisa ellen, három derbit is elbuktak Malkinék, és csupán egyszer sikerült nyerniük Jaromir Jagrékkel szemben.