Roma

Nem akarom Guardiola Barcelonáját másolni - Luis Enrique

Az AS Roma vezetőedzőjét, a korábban a Barcelona B csapatánál sikeresen dolgozó Luis Enriquét gyakran hasonlítják a katalánok szakvezetőjéhez, Josep Guardiolához, az általa hozott stílust pedig a gránátvörös-kékekéhez, de a szakember szerint neki nem áll szándékában egy idegen kultúrát ráerőltetni a csapatára.

Az idei Roma játékában bizonyos elemek - pl. a sok lapos passz, a védelembe hátra húzódó védekező középpályás, az erőteljesen támadó, sokszor szélsőből kreált szélsővédők - a Barcelona stílusára hajaznak, de Luis Enrique azt mondja, nem akarja és nem is tudná ugyanazt a rendszert átültetni csapatára, amit Guardiola játszat a katalánokkal.

Luis Enrique magyaráz a Milan-Roma mérkőzésen játékosainak a Serie A-ban 2012-ben.

"Annak a játéknak a másolása ezekkel a játékosokkal, ebben a kultúrában lehetetlen. Nem lehet csak úgy leakasztani olyan játékosokat, mint Messi, aki 4-5 ellenfélre is rávezeti a labdát, vagy leutánozni, ahogy ő, Iniesta, Xavi vagy Alves passzolgatnak öt védő között. A Barca játéka a labdarúgók képességeihez igazodik, és a mi játékunk is a saját focistáink tudására épül. A hasonlóság talán annyi lehet, hogy nem használunk hosszú labdákat, de csak ennyi. A játékrendszerünket én találtam ki a Romára, és nem a Barcelonáét hoztam magammal" - mondta a szakvezető.

Luis Enrique külön kitért Bojan Krkic helyzetére is, akit ő hozott Barcelonából, de aki csak nyolcszor volt kezdő a bajnokságban, és csak négy gólt szerzett, azaz egyelőre ugyanúgy nem tud meghatározó játékos lenni, ahogy a gránátvörös-kékeknél sem volt az.

"Néha túl sokat várnak a fiatal játékosoktól. Bojan minden nap keményen dolgozik, és szerintem egy nagyon jó képességű labdarúgó. Igaz, hogy még nem játszattam sokat, de elégedett vagyok vele, és remélem, hogy a jövőben több lehetőséget adhatok neki. Akkor megmutathatja, mire képes" - értékelte a 21 éves csatárt edzője.