NBA

Drámai végjátékkal nyert a Dallas

  • Molnár Dávid

Ismét forgalmas estét rendeztek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA). A Boston az atlanti csoport élére ugrott, a Dallas idegenben verte az Orlandót, a Chicago és a Miami pedig hozta a kötelező győzelmeket.

Egy nappal a tavalyi döntő visszavágójának kikiáltott mérkőzésen elszenvedett csúfos vereséget követően a Dallas mindenképp el akarta kerülni, hogy a Miami után Orlandóban is kikapjanak. Ehhez azonban az is kellett, hogy szakítsanak a szezonban mutatott hagyományaikkal, és mindenek felett Dirk Nowitzki kulcsmozdulata sem jött rosszul a Mavericksnek az utolsó pillanatban.

A találkozót megelőzően a Dallas mérlege 1-19 volt, amikor a negyedik negyedet hátrányból kezdték meg Nowitzkiék. Ezen a mutatón sikerült javítania a címvédőnek az Orlando Magic vendégeként, miután a záró játékrészben minden hazai hibát megbosszultak és végül tizenöt pontos hátrányból fordítottak. Az Orlando nyolc alkalommal szórta el a labdát az ellenfelének az utolsó tizenkét perc során, és a meccs végére összesen tizenhat labdaeladást írhattak fel a csapat neve mellé, melyekből húsz pontot is szereztek a vendégek.

Dwight Howard

Dwight Howard azért hozta a szokásos formáját, és dupla-duplával (19 pont, 15 lepattanó) zárta az utolsó másodpercekben elvesztett találkozót. A Magic előtt két nagy esély is adódott a döntetlen kiharcolására, illetve a győzelemre, azonban az utolsó két kísérletük célt tévesztett, illetve kipattant a gyűrű széléről.

Bár Dwayne Wade és Chris Bosh is 30 pontig jutott a Toronto Raptors ellen, egyikük mégsem lehetett felhőtlenül boldog a megnyert találkozó ellenére. Wade elmondása szerint az unokaöccséért játszott, akit egy csütörtöki chicagói lövöldözés során megsebesítettek, de szerencsére állapota azóta stabilizálódott, és nincs életveszélyben.

A Chicagónak továbbra sem jelent óriási gondot Derrick Rose hiánya, főleg azért, mert a távollétében a csapattársai teljes mértékben tudják pótolni őt. Luol Deng és Joakim Noah vezették újabb győzelemre a Bullst a Detroit ellen, utóbbi dupla-duplázott. A Chicago mérlege már 42-11 a szezonban, ami toronymagasan a legjobb az egész ligában.

Kevin Garnett és a Boston Celtics Minnesotában ünnepelhetett trónfosztást, hiszen a bukdácsoló Philadelphia fővárosi vereségének, valamint a Timberwolves elleni nagyarányú győzelemnek köszönhetően átvették a vezetést az atlanti csoportban.

Garnett nagy elánnal játszott, amit leginkább a bizonyítási vágy vezérelt, miután olyan sustorgások jutottak a fülébe, hogy a 23 éves Kevin Love máris bevonult a Minnesota történetébe, mint a franchise valaha volt legjobb játékosa. Garnett megmutatta, hogy az ilyen kijelentésekkel egyelőre várni kell: 24 ponttal és tíz lepattanó begyűjtésével jelezte, hogy ő még 35 évesen is régi formájának örvend. Garnett mérlege volt klubja ellen 6-0-ra javult a legújabb sikerrel.

A Philadelphia még a keleti utolsóelőtti Washington otthonában sem tudott véget vetni szenvedéseinek, és sima vereségbe szaladt bele, ami már az atlanti csoport elsőségébe került a csapatnak.

A keleti főcsoport másik sereghajtója, a Charlotte Bobcats ezzel szemben hű maradt szezonbeli formájához, és a Denver ellen sem vitt véghez csodát. Bár a találkozó nem okozott különösebb nehézséget a Nuggets számára, George Karl vezetőedző mégis elégedett volt a látottakkal és a csapata teljesítményével.

Majd' negyven pontot vert a Milwaukee Bucks a Clevelandre idegenben. Bár maga a vereség is elég rossz élmény lehetett a szurkolók számára, a bajokat csak tetézte, hogy a csapat újoncszenzációja, Kyrie Irving, aki a záró játékrészig 29 pontig jutott, a meccs során lesérült, és annak komolyságáról egyelőre nincs semmi konkrétum, de Irving mindenképp szeretne játszani a hétvégén is.

Az Atlanta Hawks a New York leverésével tette izgalmassá a keleti főcsoport végkimenetelét. A Knicks még mindig nélkülözte Amare Stoudemire-t és Jeremy Lint, és a Hawks ellen ezek a vezéráldozatok már túl soknak bizonyultak.

Goran Dragic, a veterán Marcus Camby segítségével vezette győzelemre a Houston Rocketst a Memphis ellen. A 38 éves Camby március 15-én csatlakozott a Houston együtteséhez, és legjobb meccsét játszotta a Memphis ellen az új csapata színeiben: tizenhat lepattanót gyűjtött be, hat lövést blokkolt és emellett volt két kulcsfontosságú kétpontosa is.

A Sacramento Kings a Dallashoz hasonlóan az utolsó másodpercekben csikarta ki a győzelmet a Utah Jazz otthonában. DeMarcus Cousinsnál volt a stafétabot végig a mérkőzés során, és végül 27 ponttal, valamint győzelmet érő szabaddobás értékesítésekkel távozott a parkettről.

Tizenkilenc pontos hátrányból fordított a New Jersey Nets a Golden State Warriors ellen, az LA Clippers pedig egy rendkívül szoros találkozón tudott diadalmaskodni a Portland Trail Blazers felett, ami már Blake Griffinék egymás utáni negyedik győzelme volt.

NBA
92. játéknap
Charlotte Bobcats - Denver Nuggets 88-99
Toronto Raptors - Miami Heat 101-113
Washington Wizards - Philadelphia 76ers 97-76
Cleveland Cavaliers - Milwaukee Bucks 84-121
Atlanta Hawks - New York Knicks 100-90
Chicago Bulls - Detroit Pistons 83-71
Houston Rockets - Memphis Grizzlies 98-89
Minnesota Timberwolves - Boston Celtics 79-100
Orlando Magic - Dallas Mavericks 98-100
Utah Jazz - Sacramento Kings 103-104
Golden State Warriors - New Jersey Nets 100-102
Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 98-97