NHL

Crosby négy pontja túl sok volt a Sabresnek - videó

  • Molnár Dávid

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 168. játéknapja slágereredményének a 4-1 bizonyult, ugyanis a megrendezett nyolc találkozóból öt is ezzel az eredménnyel zárult. A Pittsburgh visszatért Buffalóban a győzelmi ösvényre, a nyugati rájátszásért hajrázók ismét körbeverték egymást, a Nashville vezetőedzője pedig az NHL történetének negyedik edzőjeként csatlakozott az 500 győzelemmel büszkélkedők klubjába.

Újra a helyes ösvényen

Egyes kárörvendők az Islanders elleni oda-vissza rangadó elveszítése után már elkezdték megkongatni a vészharangokat a Pittsburgh Penguins háza táján, azonban Sidney Crosbyék tisztában voltak vele, hogy kár az ilyen alaptalan híresztelésekkel foglalkozni. Annak a receptjét is jól ismerték, hogyan lehet ezeknek rögtön elejét venni: győzelemmel.

A Pingvinek a Buffalo Sabres otthonába látogattak, hogy beleszóljanak a keleti főcsoport nyolcadik helyéért vívott harc küzdelmeibe. A Sabres az utóbbi öt mérkőzését bezsebelte, melynek köszönhetően a Szablyások átvették a nyolcadik pozíciót a Washingtontól, és közel állnak ahhoz, hogy mindösszesen az NHL második csapataként vonuljanak be a történelembe abból a szempontból, hogy úgy kerülnek rájátszásba, hogy a szezon felénél még a főcsoport tizennegyedik helyén tanyáztak.

Steve Sullivan

A Washington viszont előző nap nyert, és így a nyomás ismét a Sabres játékosain volt, hogy folytassák lehetetlennek tűnő küldetésüket. A Pittsburgh Penguinsben azonban emberükre akadtak Lindy Ruff fiai. Leginkább Sidney Crosby ellen keresték a gyógyírt, mindhiába.

Akik valaha is aggódtak Crosby pályafutásáért, valószínűleg mostanra már nyugodtan dőlnek vissza a kényelmes foteljükben, hiszen a kanadai szupersztár semmit sem vesztett tavalyi lendületéből. Az idei alapszakaszban ugyan csupán tizennyolc mérkőzésen szerepelt, de a Sabres elleni találkozó volt a harmadik, melyen négy pontot produkált egy gól és három gólpassz formájában. Ezzel a négy ponttal Crosby lett a liga történetének hetedik legfiatalabb játékosa, aki elérte a 600 pontot – mindössze alig több mint 24 és fél évesen.

„Ő a legnagyszerűbb, akit valaha láttam” – éltette csapatkapitányát Brent Johnson, a Pingvinek cserekapusa, aki 25 védéssel hálálta meg Dan Bylsma vezetőedző bizalmát, míg a mezőnyjátékosok öt gólt is berámoltak a liga legjobb formájában lévő portásának, Ryan Millernek.

A Sabres játékosok tisztában vannak vele, hogy sokáig nem nyalogathatják a Pingvinek által hagyott sebeket. A vereséggel visszacsúsztak a kilencedik helyre – és egyben a Boston is kvalifikálta magát a playoffba – négy mérkőzéssel a vége előtt. Azonos pontszám esetén a mérvadó a rendes játékidőben szerzett győzelmek száma, és ebben a kategóriában a Washington jobban áll.

A Penguins bár nyert, sokkal előrébb nem került a tabellán, hiszen a New York Rangers is sikerrel vette az akadályt, és fennmaradt az öt pont különbség a két csapat között. Ugyanakkor még nem húzhatják be a kéziféket, hiszen a keleti főcsoport negyedik helyéért – ami egyben pályaelőnyt is jelentene a rájátszásban – két fontos rangadót kell majd megnyerniük a Philadelphia ellen a maradék nyolc játéknapon.

Ötszázasok klubjában

A Nashville Predators és a Detroit Red Wings esélye a csoportbajnoki címre már igen halovány, de ennek ellenére nem mellőzte a két csapat összecsapása a pikantériát. A Predators vezetőedzője, Barry Trotz ugyanis az 500. NHL-es győzelmére készült, és egy rendes játékidőben megszerzett két pont esetén a két csapat is helyet cserélt volna a tabellán.

A játékosok gondoskodtak róla, hogy Trotz ne várjon sokáig az ünnepléssel. Bár idegenben játszottak a Ragadozók a Detroit fellegvárában, ahol sokáig lehetetlennek tűnt győzedelmeskedni és a Detroit végül új csúcsot is felállított az NHL-ben, ami a zsinórban megnyert hazai mérkőzéseket illeti, ez nem zavarta a Predatorst.

Pekka Rinne, az NHL legtöbb győzelmével büszkélkedő kapusa 31 védéssel és egy assziszttal járult hozzá edzőjének történelemírásához, míg a múlt héten Oroszországból visszatért Alexander Ragyulov góllal és assziszttal segítette csapatát a győzelemre.

Trotz mindösszesen az ötödik edző, aki mind az ötszáz győzelmét egy csapat irányítása alatt gyűjtötte be. Olyan illusztris társasághoz csatlakozott, mint az egykori New York Islanders mester, Al Arbour, a buffalói Lindy Ruff, valamint a Chicago és a Montreal régi sikeredzői, Billy Reay, illetve Toe Blake.

Bár a két csapat helyet cserélt a tabellán, Shea Webert, a Predators csapatkapitányát egyelőre nem hatja meg a mostani helyzet.

„Nem jelent ez semmit jelenleg. Természetesen önbizalmat ad számunkra, hogy itt is tudunk győzni, azonban ha nem nyerünk szombaton a Chicago ellen, akkor a Detroit ismét a nyakunkon lesz.”

Mindkét együttesnek már csak négy mérkőzése van hátra, és csupán egy pont a különbség a két csapat között. Bár egyelőre arra van leginkább kilátás, hogy a Ragadozók a Vörös Szárnyakkal kezdik meg a rájátszást, ha szombaton kikap a Nashville és a Detroit is elveszti következő találkozóját, akkor még a Chicago is beleszólhat a negyedik helyért folytatott versengésbe.

A játéknap további mérkőzései

A Winnipeg Andrew Ladd hosszabbításban lőtt góljával zsebelte be mindkét pontot a Carolina otthonában, azonban az eredmény ellenére továbbra is egy csodára lenne szüksége a kanadai együttesnek, hogy rájátszásba jusson.

A Florida tovább bukdácsol, ezúttal a ligautolsó Columbus Blue Jackets intézte el a Párducokat igen könnyedén 4-1-re. Nyikita Nyikitin, a Blue Jackets védője két gólt is szerzett, Allen York pedig folytatta a Detroit ellen mutatott formáját, és ezúttal 30 védéssel járult hozzá a győzelemhez.

Nem sok választja el a New York Rangerst a főcsoportelsőségtől, miután a Parkőrök a Montreal ellen zsinórban negyedik sikerüket aratták, ami egyben az 50. volt a szezonban. Michael Del Zotto két találatot jegyzett, Henrik Lundqvist shutoutjába pedig alig két és fél perccel a vége előtt csúfítottak bele a vendégek.

A Calgary esélyeit is alaposan megtépázta az újabb vereség, főleg hogy az a közvetlen előttük lévő Colorado ellen született. Szemjon Varlamov 38 védéssel egy igen mozgalmas estét zárt le a Colorado kapujában, és tartotta életben csapata rájátszás-esélyeit.

Visszatért csoportja élére a Los Angeles Kings, köszönhetően a Dallas vancouveri vereségének, és mindenekelőtt a Királyok könnyed diadalának Edmontonban. A Vancouver a Dallast verte hazai pályán három góllal, ezzel okozva újabb felfordulást a nyugati főcsoport mezőnyében.

NHL
168. játéknap
Carolina Hurricanes - Winnipeg Jets 3-4 h.u.
Columbus Blue Jackets - Florida Panthers 4-1
Detroit Red Wings - Nashville Predators 1-4
Buffalo Sabres - Pittsburgh Penguins 3-5
New York Rangers - Montreal Canadiens 4-1
Calgary Flames - Colorado Avalanche 1-4
Edmonton Oilers - Los Angeles Kings 1-4
Vancouver Canucks - Dallas Stars 5-2
NHL
Keleti főcsoport
Csapat Meccsszám Pontszám
New York Rangers - x 78 107
Boston - x 77 94
Florida 78 90
Pittsburgh - x 78 102
Philadelphia - x 77 98
New Jersey 78 94
Ottawa 77 88
Washington 78 86
Buffalo 78 86
Winnipeg 78 80
Carolina 77 78
Tampa Bay 77 77
New York Islanders 77 77
Toronto 78 75
Montreal 78 72
Az x-szel jelölt csapatok biztos rájátszás-résztvevők, míg az y-nal jelöltek csoportbajnokok. A főcsoport első három helyezettjét a csoportelsők adják. Azonos pontszám esetén a rendes játékidőben megszerzett győzelmek döntenek.
NHL
Nyugati főcsoport
Csapat Meccsszám Pontszám
St. Louis-x 78 106
Vancouver-y 78 105
Los Angeles 78 90
Nashville-x 78 98
Detroit-x 78 97
Chicago 78 95
Dallas 78 89
Phoenix 78 89
San Jose 78 88
Colorado 80 88
Calgary 79 85
Anaheim 77 77
Minnesota 74 74
Edmonton 78 71
Columbus 78 59
Az x-szel jelölt csapatok biztos rájátszás-résztvevők, míg az y-nal jelöltek csoportbajnokok. A főcsoport első három helyezettjét a csoportelsők adják. Azonos pontszám esetén a rendes játékidőben megszerzett győzelmek döntenek.