Premier League

A Sunderland pontot lopott az Etihadből, az Arsenal kikapott a QPR-tól

A Manchester City 3-3-as döntetlent játszott a vendég Sunderlanddel az angol labdarúgó-bajnokság 31. fordulójának szombati játéknapján. A Fekete Macskák két góllal is vezettek a mérkőzésen, és az iksszel is megszakították az ellenfél százszázalékos hazai mérlegét. Az Aston Villa hősiesen küzdött, de kikapott a Chelsea-től, az Arsenal meglepetésre vereséget szenvedett a Queens Park otthonában.

Manchester City-Sunderland

Carlos Tévez ismét a cserepadon kezdte a mérkőzést, Sergio Agüero hiányában Edin Dzeko és Mario Balotelli alkotta a támadószekciót a kékmezeseknél. A bosnyák a 18. percben megszerezhette volna a vezetést, jobbról lőtt, de Mignolet nagy bravúrral hárított, ahogyan előtte Kolarov szabadrúgásánál is. A City küzdött, de meglepően haloványnak tűnt, a Sunderland igyekezete pedig meghozta a gólt, a 31. percben Sebastian Larsson lába hatodszor sült el az idényben, a középpályás középről, 17 méterről helyezett a bal alsóba (0-1). A félidő hajrájában tizenegyeshez jutott a felpörgő hazai csapat, Gardner rúgta fel Dzekót, Balotelli pedig belőtte a büntetőt (1-1). A szünetre mégis a Fekete Macskák mehettek előnnyel, az utóbbi hetekben bombaformában játszó, de a meccsen addig keveset mutató Nicklas Bendtner Sessegnon jobb oldali ívelését követően bólintott a hálóba (1-2). Roberto Mancini toporzékolt dühében, tulajdonképpen jogosan, Phil Dowd három perc hosszabbítást jelzett, ehhez képest a 45+4. percben esett a gól.

Az 55. percben tovább fokozódott a döbbenet az Etihadben, Bendtner az alapvonal közeléből visszagurított középre, Kolo Touré beragadt, az érkező Sebastian Larsson közelről lőtt a hálóba (1-3). Mancini Tévezzel próbált frissíteni, közben Balotellinél megint elgurult a gyógyszer, egy szabadrúgást mindenképpen maga akart elvégezni, Tévezzel és Kolarovval kakaskodott, végül Kompany parancsolta el a labdától, utána Kolarov csavarása az oldalhálót súrolta.

A második helyen álló Manchester City kétgólos hátrányból felállva végül döntetlent játszott a vendég Sunderlanddel

A 69. percben Tévez az oldalhálót találta el, majd a meg nem értett zseni, Balotelli hozta vissza a reményeket, a 85. percben az olasz csatár a tizenhatoson belülre lopakodva a takarásban lévő Mignolet mellett a kapu bal oldalába lőtt (2-3). Szinte a középkezdés után Kolarov egy, a lábak között elsuhanó lapos bombával egyenlített (3-3). A City nagyon megnyomta a hátralévő perceket, de nem tudta kicsikarni a győzelmet. Roberto Mancini csapatának százszázalékos hazai bajnoki mérlege megszakadt a döntetlennel, ami akár a bajnoki címbe is kerülhet: amennyiben a United legyőzi a Blackburnt hétfőn, öt ponttal fog vezetni hét körrel a vége előtt. A Fekete Macskák nem akármilyen tettet vittek véghez, a Sunderland az egyetlen csapat, amely oda-vissza pontot (pontokat) szerzett a Polgároktól. Siker esetén Roberto Mancini alakulata beállította volna a Liverpool 1972-es, sorozatban 21 megnyert hazai mérkőzésből álló rekordját.

Aston Villa-Chelsea

A Kékeknél Didier Droga sérülés miatt hiányzott, a Benfica ellen győztes gólt szerző Salomon Kalou bennragadt a kezdőcsapatban, de az első gólt Daniel Sturridge rúgta már a 9. percben: Mata passza után Torres lövése kijött Givenről, de Sturridge nem hibázta el a kipattanót (0-1). A folytatásban Torres és Sturridge előtt adódott gólszerzési lehetőség, a Villa egy kapufát jegyezhetett fel, a 43. percben Agbonlahor löketét tolta a lécre Cech.

A második felvonás újabb Chelsea-góllal indult, Mata szöglete után Ivanovics segítette a labdát a kapuba (0-2). A mérkőzés ekkor vált igazán izgalmassá, Alex MecLeish csapata három perc alatt kiegyenlített, Collins fejese (1-2) és Lichaj révén (2-2), utóbbi Ashley Cole hibája után helyezett közelről a hálóba. Végül mégis a Chelsea-é lett a három pont, a Napoli elleni BL-nyolcaddöntőhöz hasonlóan Braniszlav Ivanovicsnak köszönhetően, a védő ismét szöglet után, ezúttal fejjel szerezte második gólját (2-3). A végén ráadásul még Fernando Torres is gólt lőtt, jobbról tekert a hosszú alsóba (2-4). A londoniak közelebb lopóztak a Tottenhamhez, amely holnap a Swansea-t fogadja.

A mérkőzés előtt a játékosok természetesen megemlékeztek a birminghamiek súlyos betegséggel küzdő csapatkapitányáról, Sztilijan Petrovról, mindkét csapat a bolgárt támogató feliratokkal ellátott pólóban vonult a pályára.

Queens Park Rangers-Arsenal

A bentmaradásért harcoló Queens Park a 22. percben előnybe került a bronzéremért hajtó Ágyúsok ellen, szépségdíjas góllal,  Adel Taarabt egy hosszú indítás után 17 méterről a bal alsóba emelt (1-0). Az egyenlítést a Theo Walcott-Robin van Persie duó hozta össze, a holland átadása után a szélső először a kapufát találta el, az ismétlést a hálóba küldte (1-1). A QPR nem adta fel, a második félidőben Taarabt lövését kellett védenie Szczesnynek, de a 66. percben már tehetetlen volt, Barton kicselezte Vermaelent, Diakitéhez passzolt, aki nem hibázta el a ziccert (2-1). A hajrában Joey Bartonnak volt egy veszélyes lövése, majd a vendégek a hosszabbításban büntetőt reklamáltak kezezés miatt, eredménytelenül, így az elmúlt hetekben szárnyaló Arsenal hét győztes mérkőzés után kikapott a Loftus Roadon. Buzsáky Ákos a hazaiknál nem kapott lehetőséget a találkozón. 

A többi mérkőzésen

Bogdán Ádámmal a kapuban a Bolton legyőzte vendégként a sereghajtó Wolverhamptont (2-3), tovább lépegetve a bentmaradás felé. A betegséggel, illetve sérüléssel küzdő Fülöp Mártont és Gera Zoltánt nélkülöző West Brom kikapott az Everton otthonában (2-0), a Wigan már négy forduló óta veretlen és zsinórban másodszor győzött, a Stoke Cityt fektette két vállra.

Premier League, 31. forduló:
Aston Villa-Chelsea 2-4 (0-1)
gólszerző: COllins (77.), Lichaj (80.), illetve Sturridge (9.), Ivanovics (52., 83.), Torres (90+2.)
 
Everton-West Bromwich Albion 2-0 (1-0)
gólszerző: McAuley (18. - öngól), Anichebe (68.)
 
Fulham-Norwich City 2-1 (2-0)
gólszerző: Dempsey (2.), Duff (13.), illetve Wilbraham (77.)
 
Manchester City-Sunderland 3-3 (2-1)
gólszerző: Balotelli (43., 85.), Kolarov (86.), illetve Larsson (31., 55.), Bendtner(45+4.)
 
Queens Park Rangers-Arsenal 2-1 (1-1)
gólszerző: Taarabt (22.), Diakité (66.), illetve Walcott (37.)
 
Wigan Athletic-Stoke City 2-0 (0-0)
gólszerző: Alcáraz (55.), Moses (90+3.)
 
Wolverhampton Wanderers-Bolton Wanderers 2-3 (0-0)
gólszerző: Kightly (53.), Jarvis (88.), illetve M. Petrov (63.), M. Alonso (80.), Davies (84.)