La Liga

A Barcelona kisujjból kirázta a Bilbao elleni győzelmet

A Barcelona magabiztos, 2-0-s győzelmet aratott hazai környezetben az Athletic Bilbao felett a spanyol labdarúgó-bajnokság 30. fordulójában. Az első félidőben Andrés Iniesta lőtt bombagólt, majd a második játékrészben Lionel Messi értékesített egy kissé véleményes büntetőt, de ezzel együtt sem kellett megerőltetnie magát a Xavit és Puyolt is nélkülöző címvédőnek.

A Barcelona magabiztos, 2-0-ás győzelmet aratott hazai környezetben az Athletic Bilbao felett a spanyol labdarúgó-bajnokság 30. fordulójában.

Egyik csapat sem legfrissebben vágott neki az összecsapásnak, a Barcelona szerdán Milánóban játszott - és a spanyolországi sztrájk miatt ott is ragadt plusz egy napra -, illetve a keddi visszavágóra készült, a Bilbao 48 órával a meccs kezdete előtt Gelsenkirchenben szerepelt, emiatt például  Fernando Llorente és Iker Muniain is csak a kispadon kezdett a Camp Nouban, a katalánoknál Xavi Hernádez és Carles Puyol kapott pihenőt.

A meccsdömping közepette a Barca volt üdébb, az 5. percben Alves távoli löketénél Iraizozról kijött a labda, Piqué mellélőtte az ismétlést. A 7. percben Thiago góljánál már ünnepelt a közönség, de a támadó lesen állt. A Bilbao kapuja óriási nyomás alatt állt, Messi szabadrúgását Iraizoz ütötte ki bravúrosan, majd Aurtenetxe a gólvonalról fejelte ki Piqué labdáját, Iniesta lövésénél pedig ismét a kapus védett. A 40. perben azonban már tehetetlen volt, Iniestát Messi szöktette, aki tolt a labdán kettőt, és az ötös jobb sarkáról a léc alá vágta (1-0).

Marcelo Bielsa kettős cserével próbált újítani, Muniaín és Herrera is beállt a második félidőre, a 48. percben Toquero révén már majdnem eljutott helyzetig a Bilbao, de gyatra lett a szabadrúgás utáni fejes. Az 55. percben Messi bal oldali lövését fogta Iraizoz, aztán az 57. percben a bíró kissé előzékenyen büntetőt ítélt a Barcának, Tello esett el, Messi pedig belőtte a tizenegyest (2-0).

Érkezett a pályára Llorente, de ő sem tudott csodát tenni, sőt, Iraizoz további nagy védéssekkel mentette meg csapatát a góloktól. A hajrában szépíthetett volna az Athletic, de Piqué a gólvonalról kivágta Muniain gurítását.

A fáradt baszkok megszorongatni sem tudták a címvédőt, 2-0-ra nyert Pep Guardiola együttese és hat pontra zárkózott a Real Madridhoz.

A másik késő esti mérkőzésen a negyedik Málaga nagy meglepetésre kikapott a vendég Real Betistől, az újonc sevillai kiscsapat így hat nyeretlen forduló után győzött.

Primera División, 30. forduló:
FC Barcelona-Athletic Bilbao 2-0 (1-0)
gólszerző: Iniesta (40.), Messi (58. - tizenegyesből)
 
Málaga-Real Betis 0-2 (0-2)
gólszerző: Rubén Castro (40.), Dorado (45+1.)
 
Korábban:
Osasuna-Real Madrid 1-5 (0-3)
gól: Nino (48.), illetve Benzema (7.), C. Ronaldo (37., 70.), Higuaín (40., 77.)
kiállítva: Lamah (90., Osasuna)
 
Racing Santander-Granada 0-1 (0-0)
g: Siqueira (89., 11-esből)
 
Sporting Gijón-Real Zaragoza 1-2 (0-1)
g: Eguren (49.), illetve Postiga (37.), Lafita (90.)
 
Vasárnap:
Atlético Madrid-Getafe 12:00
Valencia-Levante 18:00
Real Sociedad-Rayo Vallecano 21:30
Villarreal-Espanyol 21:30
Hétfő:
Sevilla-Real Mallorca 21:00