Európa Liga

Szomorú németek, bizakodó spanyolok - nyilatkozatok a negyeddöntők után

Csütörtökön rendezték az Európa Liga negyeddönőit, melyben három hazai győzelem mellett egy idegenbeli siker született. A spanyol csapatok vegyes napot zártak, hiszen amíg az Atlético Madrid és az Athletic Bilbao nyerni tudott, a bajnokságban (is) bukdácsoló Valencia kikapott Hollandiában. A Manchester City-t búcsúztató Sporting hiába állt nagyon jól a találkozó nagyrészében, a hosszabbításban bekapott gól miatt aggódhat a továbbjutás miatt.

A Valencia nagy csatában ugyan, de elbukott a holland listavezető otthonában, Unai Emery, a spanyolok trénere szerint győzelmet érdemeltek volna. "Megérdemeltük volna a győzelmet, több pozitív dolgot vittünk véghez, mint negatívat. Ugyanakkor az eredmény miatt boldogtalan vagyok." - mondta a 2-1-re elveszített találkozó után a 40 éves szakember. "Megmutattuk, hogy nyerni szerettünk volna, ezért a 1-2 csalódást jelentő eredmény a számunkra, ugyanakkor reményteli is a továbbjutás szempontjából. Ha nem tudjuk odahaza kiharcolni a továbbjutást, akkor nem is érdemeljük meg az elődöntőt".

A Valencia elbukott Alkmaarban

Egy másik spanyol csapat, az Atlético Madrid is 2-1-es végeredménnyel záruló találkozót vívott, csakhogy a madridiak a Valenciával ellentétben győztesen vonulhattak le a pályáról. Diego Simeone, a matracosok argentin edzője ugyanakkor nem lehet maradéltalanul elégedett, hiszen az egygólos előny nem életbiztosítás, ráadásul hazai pályán bekaptak egy gólt is.

"Ha Hannover-drukker lennék, nagyon örülnék az eredménynek - kezdte az értékelését a dél-amerikai szakvezető. "Az első lehetőségéből gólt szerzett a Hannover. Az eredmény olyan amilyen, de a győzelmet mindenképpen megérdemeltük"  - mondta Simeone, akinek csapatát megviselte a hétvégi, Zaragozában a 94. percben elveszített spanyol bajnoki. "A siker jó jel, igyekszünk ezen az úton tovább haladni."

A játéknap leglátványosabb mérkőzését a német Schalke és a spanyol Athletic Bilbao együttese vívta. A gelsenkirhceniek ugyan hátrányba kerültek, de Raúl azonnal egalizált, majd a második félidőben egy csodás kapáslövés után már a vezetést is megszerezte csapatának, de a baszkok nem adták fel, előbb egyenlítettek, majd a hajrában porrá zúzták a germánok továbbjutási álmait.

"Nem játszottunk végig jól a 90 perc során - mondta a csütörtöki találkozón haloványabban teljesítő holland gólgyáros, Klaas-Jan Huntelaar. "Nem használtuk ki a lehetőségeinket, azután pedig szétestünk. Lehet azt gondolják a baszkok, hogy már zsebükben az elődöntő, de nem adjuk fel, ha sikerülne Spanyolországban korán gólt szereznünk, akkor még bármi lehetséges" - nyilatkozta a 28 éves csatár. A Schalke mestere, Huub Stevens is bízik még a csodában. "A futballban minden lehetséges, ezt láthattuk ezen a találkozón is. Nagyon nehéz dolgunk van, de csodák mindig vannak. Fiatal a csapatom, talán túl sokat vállaltunk, így a Bilbao vissza tudott jönni a mérkőzésbe".

Raúlhoz hasonlóan Llorente is duplázott, de a baszkok csatár örülhetett a lefújás után

A nyolcaddöntőben a Manchester City-t kiejtő Sporting Lisboa ugyan győzedelmeskedett 2-1-re, de Ricardo Sá Pinto és legénysége nem lehet maradéktalanul elégedett, hiszen az ukrán Metaliszt a rendes játékidő letelte után szerezte meg az oly fontos idegenbeli gólt. "Egy olyan csapattal találkoztunk, amely támadásban különösen veszélyes, játékosai képesek eldönteni egymaguk egy-egy mérkőzést" - dicsérte az ukrán élcsapatot a portugál mester. "Szégyenletes, hogy a 91. percben kaptunk gólt, főleg azért, meg kifejezetten jól mozogtunk a második félidőben. Emiatt természetesen szomorú vagyok, de gratulálok a játékosaimnak, akik nagyszerű estét produkáltak. Optimisták vagyunk a visszavágót illetően, az utolsó pillanatig küzdeni fogunk a továbbjutásért, de azt is tudjuk, hogy a Metaliszt odahaza rendkívül erős ellenfél."

Kattints ide, és tekintsd meg a játéknap összes találatát egy helyen!

Európa Liga
negyeddöntők, 1. mérkőzés
AZ Alkmaar (holland)-Valencia (spanyol) 2-1 (1-0)
gól: Holman (45+1.), Martens (79.), illetve Topal (51.)
FC Schalke 04 (német)-Athletic Bilbao (spanyol) 2-4 (1-1)
gól: Raúl (22., 60.), illetve Llorente (20., 73.), De Marcos (81.), Muniain (92.)
Sporting Lisboa (portugál)-Metaliszt Harkiv (ukrán) 2-1 (0-0)
gól: Izmajlov (51.), Insua (64.), illetve Xavier (90., 11-esből)
Atlético Madrid (spanyol)-Hannover 96 (német) 2-1 (1-1)
gól: Falcao (9.), Salvio (89.), illetve Diouf (38.)