London 2012

Szerbiában már egymással is küzdenek a magyar hegyikerékpárosok

  • MTI

A magyar hegyikerékpárosok hétvégén a szerbiai Újvidéken (Novi Sad) sorra kerülő, C2-es kategóriájú nemzetközi versenyen próbálnak újabb világranglista-pontokat gyűjteni, ezúttal azonban már egymással is versengenek, mivel ez lesz az első olimpiai válogató a számukra.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a férfiaknál Buruczki Szilárd, Juhász Zsolt és Parti András, míg a nőknél Benkó Barbara, Dósa Eszter és Módos Gabriella indul a viadalon.

A sportágban május végén zárul le a két éven át tartó olimpiai kvalifikációs időszak. A nőknél a két év átlaga alapján a legjobb 18, a férfiaknál pedig a legjobb 24 nemzet kap egy-egy kvótát. A magyarok félidőben, tavaly májusban a nőknél a 14., a férfiaknál pedig a 20. pozícióban álltak.

A versenyzőknek eddig minden versenyen az volt a céljuk, hogy a nemzet számára minél több pontot gyűjtsenek, a hétvégén viszont már ezen felül az is fontos lesz, hogy egymáshoz viszonyítva hol zárnak. A magyar szövetség még januárban hirdette ki válogatási feltételrendszerét, mely az esetleges kvóta sorsáról dönt: ez alapján a három versenyen - Újvidék, Kolozsvár (jövő hétvége), Graz (május 6.) - a legjobb férfi és női kerekes 4-4, a második 2-2, a harmadik pedig 1-1 pontot kap, s a "házi pontverseny" győztesei mehetnek Londonba. Pontazonosság esetén a szövetségi kapitány javaslatára a szövetség dönt.