London 2012

Véget vetettek a bolgár szövetség kapzsiságának

  • VNA

Legyen elég a 400.000 euró, ezen felül nem jár több pénz a bolgárból lett két azeri súlyemelőért - így ért véget Kosztova és Hrisztov országváltása.

Nem jut további kifizetésekhez a bolgár súlyemelő szövetség, de nem gördít akadályt két korábbi emelője országváltása elé. Régóta húzódott már ugyanis Boyanka Kosztova és Valentin Hristov átigazolási ügye, de az őket csábító Azerbajdzsán sportvezetői most már fellélegezhetnek, a két súlyemelő Londonban már nekik szállíthatja a sikereket. Kosztova és Hrisztov versenyzési jogáért tavaly novemberben már 400.000 eurót (közel 120 millió forintot) kifizettek az azeriek, de első körben ezt még nem tartották elegendőnek a bolgár sportvezetők. A további utalások érdekében azzal fenyegették meg az azerieket, hogy nem hagyják jóvá a két emelő londoni indulását.

"Ha figyelembe vesszük a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állásfoglalását és az IWF, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség levelét, akkor el kell ismernünk, hogy nem várhatunk további kifizetéseket azon kívül, amit már megkaptunk" - nyilatkozta szerdán a bolgár olimpiai bizottság vezetője, a női magasugrás világcsúcstartója, Sztefka Kosztadinova. A bolgár szövetség azért szeretett volna további pénzt kérni, mert a két ország sportvezetőinek korábbi megállapodása csak arra vonatkozott, hogy a két 18 éves súlyemelő részt vehessen a párizsi világbajnokságon. Az eredeti szövegezésben viszont nem szerepelt külön kitétel az olimpiai indulásra vonatkozóan.

Az 53 kg-os súlycsoportban szereplő Kosztova 2010-ben aranyérmes volt a szingapúri ifjúsági olimpián, míg Hrisztov tavaly novemberben pedig már Azerbajdzsán színeiben versenyezve szerzett bronzérmet a párizsi vb 56 kg-os versenyében. Az utóbbi időszakban az azeriek több sportágban (ökölvívás, súlyemelés) is komolyan felzárkóztak - főként honosításokkal - a nemzetközi élmezőnyhöz, Londonban pedig minden idők legjobb olimpiai szereplését szeretnék elérni. Ezen felül pedig fővárosuk, Baki pályázik a 2020-as nyári olimpia megrendezésére is.