Sífutás

Új világrekord született 100 méteren

  • VNA

Bár nem annyira közismert még, de a sífutóknál is nyilvántartanak világrekordot 100 méteren - 11,82 az új csúcs a férfiaknál.

A Világkupa szezon végeztével a világ legjobb sífutói még nem csatolják le végleg a léceket, Észak-Európában ugyanis még rendeznek különböző versenyeket számukra. A norvég fővárosban, Oslóban egy különleges viadalt rendeztek, ahol szokatlan távon, 100 méteren hirdettek győztest. A finálé két hazai sífutó párharcát hozta, Magnus Frodahl és Timo André Bakken szinte egyszerre haladt át a célvonalon. Első ránézésre ugyan előbbi látszott győztesnek, de végül a célfotó utóbbi sikerét hozta ki, Bakken ráadásul 11,82-es időeredménnyel új világrekordot állított fel. "Én a célvonalon történő áthaladás után is tudtam, hogy nyertem, de azt hittem, hogy valami gond van az időmérő chip-pel, ezért nem nyerhettem" - mondta Bakken, aki többek között az olimpiai bajnok Petter Northugot is legyőzte ezen a speciális távon.

Két fiatal norvég versenyző ért el világrekordot a sífutóknál 100 méteren - Fotó: SCANPIX

A hölgyek hasonló távján a mindössze 18 éves Stina Nilsson győzött, aki februárban a junior világbajnokságon is megnyerte a sprintversenyt. Nilsson igazi sprint specialistákat (Visnar, Björgen, Ingemarsdotter) győzött le a verseny során, döntőbeli időeredménye (13,19) pedig női világrekordnak számít sífutásban. Amikor a győzelem után megkérdezték, hogy mitől lett ilyen gyors, Nilsson egy általa gyakran játszott svéd kártyajátékra (banka bäver) hivatkozott, amelyben a jó reakcióidőnek köszönhetően lehet csupán nyerni.

Sífutó bemutató verseny - Oslo (NOR)
Férfi 100 m:
1. Timo André Bakken 11.82
2. Magnus Frodahl 11.84
3. Robin Bryntesson 12.55
4. Ola Vigen Hattestad 13.44
 
Női 100 m:
1. Stina Nilsson 13.19
2. Katja Visnar 13.44
3. Tatjana Stiffler 13.58
4. Ida Ingemarsdotter 13.87