Úszás

Sajnos Phelps megint úszik 400 vegyesen

  • VNA

Négy év kihagyás után ismét 400 vegyest úszik a hétvégén az amerikai Michael Phelps - ez sem Ryan Lochte-nak, sem pedig Cseh Lászlónak nem jó hír.

Alig négy hónappal a londoni olimpia kezdése előtt ismét optimistán nyilatkozik esélyeiről az amerikai Michael Phelps. "Az én szememben az elmúlt három év eredményei szörnyűek voltak. Most azonban újra boldog és izgatott vagyok. Jól úszom, és jól is érzem magam a vízben. Újra a régi vagyok, és számomra most ez a legfontosabb. Annyira laza és kiegyensúlyozott vagyok, mint még sohasem eddigi pályafutásom során" - nyilatkozta a hétvégi indianapolisi versenye előtt a 14-szeres olimpiai bajnok.

A 26 éves úszó ráadásul az utóbbi időszak felkészülési eredményeivel is elégedett. "Több érdekes dolgot is kipróbáltunk, mint például a magaslati kamrát is. Jelenleg minden nap ebben alszom, ami azzal egyenértékű, mint ha 2700 méter magasan tölteném el az éjszakákat. Ez nagy segítség, hiszen így a vízben is sokkal jobban érzem magam" - tette hozzá Phelps, aki már gőzerővel készül a június 25-én rajtoló, Nebraskában sorra kerülő amerikai bajnokságra, ahol kivívhatja a londoni olimpiai szereplés lehetőségét.

Michael Phelps ismét rámozdult a 400 méteres vegyesúszásra, a hétvégén Indianapolisban négy év után ismét vízbe csobban ezen a távon is - Fotó: AFP

Három hónappal az amerikai válogató előtt viszont már ezen a hétvégén ismét létrejön a csata Phelps és fő riválisa, Ryan Lochte között. "Szeretnék minden idők legjobb úszójaként történelmet írni. Hogy ehhez mennyi éremre lesz szükségem, még nem tudom" - nyilatkozta a hétvége előtt Lochte, aki már így sem áll rosszul, hiszen három olimpiai bajnoki cím mellett tizenkétszer nyert nagymedencés világbajnokságot is. Az indianapolisi hétvégén mindkét sztár öt-öt számot vállal, Phelps például - négy év szünet után - ismét felvette a programjába a 400 méteres vegyesúszást, amelyen utoljára a pekingi olimpián versenyzett.

Az ő távollétében 2009-ben és 2011-ben is Lochte nyerte meg az igencsak erőt próbáló versenyszám (sokak szerint a legnehezebb úszó táv) világbajnoki címét, a szám nagymedencés világcsúcsát (4:03.84) ugyanakkor még mindig Phelps tartja. A két klasszis ezen a hétvégén három számban is úszik majd egymás ellen, a 100 gyors és a 100 pillangó mellett ugyanis a 200 méteres vegyesúszásban is összecsaphatnak egymással. Érdekes lehet megfigyelni az időeredményeiket is, amelyek összehasonlíthatóak lesznek Cseh László úszásaival, amelyeket klasszisunk a debreceni országos bajnokságon teljesít a napokban. Csütörtökön 400 vegyesen 4:15.15-os időeredménnyel lett első a szám korábbi világbajnoka.