Sportpolitika

Módosulhat a látvány-csapatsportok támogatását is érintő törvény

Módosulhat a sportot támogató társasági adókedvezmények igénybevételéhez nélkülözhetetlen sportfejlesztési programok beadásának határideje.

Várhatóan módosul a látvány-csapatsportok támogatását is érintő törvény (1996. évi LXXXI.). A főként technikai jellegű változtatásokkal a 2012. január 1-je óta érvényben lévő új sporttörvényhez igazodhat a társasági adókedvezmények rendszerét szabályozó törvény. Ezzel összhangban megváltozik a látvány-csapatsportok támogatásához kapcsolódó támogatási igazolások kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól szóló 107/2011. (VI. 30.) kormányrendelet is. Ennek eredményeként meghosszabbodhat a sportfejlesztési programok beadásának határideje a 2012/2013-as támogatási időszakra vonatkozóan.

A jogszabály-módosításokról szóló aktuális információkat a Nemzeti Sport Intézet és az érintett országos sportági szakszövetségek honlapjain olvashatják az érdeklődők. A jelenleg még érvényben lévő előírások alapján a sportfejlesztési programok befogadásának határideje egyébként 2012. április 1-jén jár le. 

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényt módosító törvényjavaslat (T/6387. sz.) általános vitája 2012. március 19-én volt. A jogszabályt érintő általános vita ezt követően, március 26-án zajlott. Az Országgyűlés előre láthatólag április 2-án dönt majd a benyújtott módosító javaslatokról, s így a zárószavazásra április 10-én kerülhet sor. Mindezek után a törvénymódosítással egy időben elfogadásra kerülő kormányrendelet hatálybalépésével változik a sportot támogató társasági adókedvezmények igénybevételéhez kapcsolódó sportágfejlesztési programok beadási határideje a kormányrendeletben foglaltaknak megfelelően.
                                                                                                                                                                Az eddigi szigorú bírálati és ellenőrzési rendszer változatlanul megmarad, a jövőben azonban a tervek szerint csak azok vehetnek igénybe társasági adóalany támogatóként adókedvezményt, akik köztartozással nem rendelkeznek.