Serie A

Gasperini hibája az Inter szörnyű szezonja - Moratti

Massimo Moratti, a Serie A-ban jelenleg csak 8. helyezett, két éve bajnokságot, kupát és BL-t nyerő Inter elnöke őszintén beszélt arról a La Gazzetta dello Sportnak, hogy miért váltotta le Claudio Ranierit a vezetőedzői posztról, hogyan értékeli az idényt, és kit lehet jövőre a csapat edzője.

A klubvezető hétfőn váltotta le Claudio Ranierit, miután a csapat a Juventus elleni vasárnapi vereséggel a 8. helyre csúszott a tabellán, és már alig maradt esélye arra, hogy a nemzetközi kupákban szerepeljen ősszel. Meglepetésre az utánpótláscsapattal nagy sikert elérő, a korosztályos BL-nek számító sorozatot megnyerő, de felnőtt szinten semmiféle rutinnal nem rendelkező Andrea Stramaccionit nevezte ki a kispadra.

Massimo Moratti, az Inter elnöke a csapat egyik mérkőzésén 2011-ben.

"Kellett valami új, ami felrázza a dolgokat" - indokolta meg a döntését Moratti. "Most legalább azt mondhatjuk, amikor reggel felkelünk, hogy valami megváltozott. Stramaccioni taktikailag nagyon felkészült szakember, aki a Primavera-együttessel nagyszerűen szerepelt az elmúlt hónapokban. A következő szezonra akkor maradhat, ha minden meccsünket megnyerjük. Egy kicsit még mindig reménykedem, hogy odaérünk a (BL-selejtezőt érő) harmadik helyre, de igazából nem hiszem, hogy sikerül. Még akkor is ha a többi csapat hibázik, mi már túl sok vereséget szenvedtünk el, de persze a fociban sosem lehet tudni. Ha nem indulhatunk a Bajnokok Ligájában, az gond lesz."

Moratti arról is beszélt, hogy nem Ranierit hibáztatja a kialakult helyzetért - sőt, akár tovább is alkalmazná az edzőt -, hanem szezont a csapattal elkezdő Gian Piero Gasperinit: "Ranieri egy úriember, még mindig él vele a szerződésünk, majd meglátjuk, mi lesz vele. Szeretne továbbra is a klubnál dolgozni. Gasperini munkája viszont nem adott okot sok örömre. Az idei szezon sikertelenségéért leginkább őt hibáztathatjuk."

Az elnök érintette a távolabbi jövő, a következő szezon kérdését is, és arra utalt, hogy nem biztos, hogy a nyáron igazolt Diego Forlánt meg akarja tartani: "Forlán nem játszott sokat, de amikor játszott, akkor sem jól, nem tudott felnőni az elvárásainkhoz."

Végül kitért arra is, hogy kire bízná a vezetőedzői posztot a nyáron: "Marcelo Bielsa (az Atlético Madrid edzője - a szerk.), Zdenek Zeman (a Parma, a Lazio, a Roma, a Napoli és még sok más olasz együttes korábbi, a Serie B-s Pescara jelenlegi szakvezetője) és Vincenzo Montella (többek között a Roma korábbi játékosa, az épp az Intert megelőző Catania vezetőedzője) is szóba jöhet. Szeretjük az olyan edzőket, akik adnak valami évezhetőt a szurkolóknak, de én bármelyik szakember pozitív oldalát meg tudom látni."