Sportpolitika

Az ötkarikás álom erősebb a büszkeségnél

  • VNA

Külön-külön nem sikerült, így a baseball és a softball vezetői most közösen próbálják visszavinni sportágukat az olimpiai programba.

A pekingi olimpia után a baseball és a softball együtt került ki az olimpiai programból.  A két labdajáték vezetői kezdetben - igencsak hevesen - még egymást okolták a kudarcért, majd abban gondolkoztak, hogy saját maguk próbálnak meg visszakerülni az ötkarikás programba. Legközelebb a 2020-as játékokra lesz "felvétel", a döntést viszont jövőre meghozza majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, hogy mely sportágak csatlakozhatnak a nyolc év múlva sorra kerülő nyári olimpián. A sportági lobbiharc persze a háttérben már évek óta zajlik és ezt mérlegelve végül a Nemzetközi Baseball Szövetség (IBAF) és a Nemzetközi Softball Szövetség (ISF) vezetői úgy döntöttek, hogy inkább a közös kandidációban látják a visszakerülés esélyét.

A két sportági elnök április 11-én Moszkvában találkozik egymással és ott pontosítják majd a pályázatot és annak stratégiai részleteit. Nyolc nappal később aztán egy közös prezentáción vesznek részt Lausanne-ban, a NOB svájci központjában. A két sportágat az olimpiai mozgalom vezető testülete még 2005 júliusában vette le a programról. Rögtön utána az azonnali visszakerüléssel is megpróbálkoztak, de a 2016-ra vonatkozó, még külön-külön megvívott pályázatuk egyaránt elbukott, hiszen akkor a rögbi ún. hetes változata, valamint a golf kapott zöld utat Rio de Janeiróra.

Szakértők szerint a sikeres kandidáció kulcsa az lehet, hogy az észak-amerikai profi liga (MLB) legjobbjait el tudják-e vinni az olimpiára, amit jelen állás szerint az IBAF elnöke, Riccardo Fraccari nem tud még garantálni. A NOB jövő szeptemberben - a 2020-as játékok helyszínének kijelölésével párhuzamosan - dönt majd az új sportágakról. A baseball és a softball viszont nem egyedüliként indul harcba az olimpiai érmekért, hiszen a karate, a görkorcsolya, a fallabda, a wakeboard, a wushu és a sportmászás képviselői is javában dolgoznak már a háttérben a döntéshozók "megpuhításán".