VB 2014

Átment az első szűrőn a brazilok vb-törvénye

  • MTI

A brazil képviselőház elfogadta a 2014-es labdarúgó-világbajnokság szervezésének és lebonyolításának szabályozását rögzítő törvényt.

Dilma Roussef köztársasági elnök azonban csak azután hirdetheti ki, ha a szenátus is hasonlóan foglal állást.

A törvény egyik rendelkezéseként lehetővé válik szeszes italok árusítása a stadionokban. Többek között erről zajlott vita hónapokon át Brazília és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) között, utóbbinak ugyanis egy söripari cég az egyik legjelentősebb támogatója.

A dél-amerikai országban egyébként tilos alkohol tartalmú italok forgalmazása sportrendezvényeken, s az alsóház által most elfogadott törvény is csak átmenetileg, a 2013-as Konföderációs Kupa, illetve a 2014-es világbajnokság idejére függeszti fel a tilalmat.

A képviselők egy csoportja szerint ugyanakkor a FIFA-nak majd az érintett szövetségi államok hozzájárulását is meg kell szereznie. A 12 leendő helyszín közül hét olyan államban van, amelyben tilos szeszes ital forgalmazása stadionban.

A szövetségi kormány mindezzel együtt úgy véli, hogy az elfogadott törvény - amely a közvetítési jogokra vonatkozóan is tartalmazza a FIFA által elvárt garanciákat - megfelel a nemzetközi szövetség kívánalmainak.

Ugyancsak vitatéma volt jó ideje, hogy mennyiért kerüljenek forgalomba jegyek, illetve mekkora kedvezményeket nyújtsanak, nyújthatnak a házigazdák bizonyos társadalmi csoportoknak. A törvény alapján a belépők egy százaléka mozgássérülteknek jut majd, a brazil válogatott mérkőzéseire szóló jegyek tíz százalékát lehet csökkentett áron értékesíteni, s összesen mintegy 300 ezer belépő kerülhet forgalomba kedvezményes áron.

A bő két év múlva esedékes vb-n Rio de Janeiro, Sao Paulo, Brazíliaváros, Belo Horizonte, Porto Alegre, Salvador, Cuiabá, Curitiba, Fortaleza, Manaus, Natal és Recife ad majd otthont mérkőzéseknek.