Sportpolitika

A brit különadó miatt nem mennek a sztárok Angliába

  • VNA

A brit adórendszer módosítására van szükség ahhoz, hogy a világ legjobban kereső sportolói is szívesen induljanak Nagy-Britanniában.

Komolyan elgondolkozott a közelmúltban a brit kormányzat azon, hogy módosítja az országban szereplő külföldi sportolókra vonatkozó adójogi szabályozást. Sokak szerint ugyanis a különleges adórendszer a gátja annak, hogy igazán nagy kaliberű sztárok is szívesen versenyezzenek a szigetországban. A jelenlegi szabályozás szerint azon sportolók, akik nem rendelkeznek állandó lakcímmel az Egyesült Királyságban, az ott megszerzett jövedelmük után adózni kötelesek. Ráadásul mindezt úgy, hogy a világszinten megkötött szponzori szerződéseikből arányosan szintén kötelesek befizetni a brit állami kasszába. Ez a szabályozás járulhat hozzá ahhoz az extrém esethez, hogy például Usain Bolt nem ment el az elmúlt két évben az Aviva London Grand Prix versenyre, mert a brit adórendszer miatt több pénzt kellett volna befizetnie a kasszába, mint amennyi rajtpénzt kapott volna.

Hasonló eset alakult ki a spanyol teniszező, Rafael Nadal viszonylatában is, aki idén nem játszik majd a Queen's Club-ban sorra kerülő tornán. Hiába indult ugyanis az utóbbi hat évben öt alkalommal is a nyugat-londoni versenyen, most az adók (m)értékét is mérlegelve inkább a hallei tornát választotta. A brit törvényhozás azt tervezi, hogy a speciális adójogi szabályokat úgy módosítja, hogy mostantól az arányosítási számításban nem csak a versenynapokat számolja bele, hanem az edzésnapokat is, így a kifogásolt jogcímen beszedett ún. hozzájárulási adó jelentősen lecsökkenhet.

A szabályozást a londoni olimpia idejére már amúgy is módosították átmenetileg, így a brit szervezők elébe mentek annak az esetleges kínos esetnek, amikor - anyagi megfontolásokból - a világ legjobb sportoló a távolmaradás mellett dönthettek volna. Már korábban eldőlt, hogy hasonló átmeneti szabályozás lesz érvényben a 2014-ben a skóciai Glasgowban megrendezésre kerülő Nemzetközösségi Játékok alkalmával is, ahova többek között ennek köszönhetően a jamaicai vágtázót, Usain Boltot is várják a szervezők.