Sakk

Lékó Péter négy inaktív hónap után jönne lendületbe

Címkék:

A magyar sakkozás szempontjából az augusztusi törökországi sakkolimpia az év eseménye, aminek felértékelődött a szerepe.

Lékó Péter aktív év elé néz

Öt nagy esemény szerepel Lékó Péter idei naptárában, ebből három újdonság a sakkozó számára.

"Végig edzőtáboroztam az elmúlt hónapokat, voltam az Egyesült Arab Emirátusokban, illetve Európában is több helyen tréningezhettem az edzőpartnerekkel. Emiatt lemaradtam a hollandiai Wijk aan Zee-ben a szupertornáról is. Számomra most kezdődik a versenyév: április 8-ától a világ legerősebb bajnokságában, az orosz ligában szerepelek a bajnokcsapat, a legendás sakkszaklap, a 64 nevezetű együttes színeiben. Tizenhat csapat indul, hétfordulós a viadal, egy helyen, Szocsi mellett egy kis településen bonyolítják le versenyszerűen a bajnokságot. A legnagyobb rivális a Hanti-Manszijszk központú Jugra, a szibériai Tomszk, a közép-orosz régióból a Szaratov és a Szentpétervár. Gelfandot kell helyettesítenem, aki készül a májusi, Anand elleni világbajnoki döntőre. Az majd ott derül ki, melyik táblán kapok lehetőséget" - mondta a sakkozó a Délmagyarnak.

Lékó azért vállal ennyi versenyt, hogy négy inaktív hónap után újra lendületbe jöjjön.

"Nagyon fontos, hogy lendületbe jöjjek, hiszen négy inaktív hónap van mögöttem, a magyar sakkozás szempontjából pedig az augusztusi törökországi sakkolimpia az év eseménye. Jó a csapat, kiváló a hangulat, ráadásul felértékelődött a szerepe, ennek jele, hogy minden ország a legjobbjait indítja" - jegyezte meg Lékó Péter.