Bundabotrány

Újabb négy REAC-futballistát állítottak elő

  • MTI
Címkék:

A nemzetközi fogadási csalások ügyében a REAC egy jelenlegi és három korábbi labdarúgóját állították elő kedd reggel a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai.

A KNYF keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében megnevezi a játékosokat: P. Tibor, S. Tamás és T. Gábor korábban futballozott a most másodosztályú rákospalotai csapatban, míg Ny. Krisztián jelenleg is ott játszik. A futballistákkal szemben több rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúját közölték.

A közlemény szerint T. Gábor, Ny. Krisztián és S. Tamás a gyanúsítás közlése ellen panaszt jelentett be, majd vallomást tett, mindhárman tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését. P. Tibor ugyanakkor nem jelentett be panaszt, a cselekmények elkövetését elismerte. A gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek.

"A megalapozott gyanú lényege szerint nevezett személyek 2008 és 2009 között NB I-es bajnoki és Ligakupa-mérkőzések eredményét befolyásolták, esetenként 2000 euró, illetve 100-110 ezer forint ellenében. A REAC labdarúgócsapatával kapcsolatosan manipulált mérkőzések száma a korábbi gyanúsításokhoz képest nem változott" - olvasható a közleményben.

Az NB II-es Szigetszentmiklós honlapján megerősítette, hogy az egyik mostani előállított Somorjai Tamás, a csapat jelenlegi játékosa, aki korábban megfordult a Diósgyőrben is, melynek szintén vannak a bundabotrányban érintett mérkőzései.

A rangado.hu internetes honlap Somorjain kívül egy másik gyanúsítottat is megnevez Pomper Tibor személyében, ő jelenleg a harmadosztályú Dabas játékosa, de futballozott a BVSC-nél, a Dunaferrnél, a Ferencvárosnál, a Honvédnál, a Videotonnál és a Győri ETO-nál is. Pompert egyszer már eltiltották hasonló ügyben. A 2003. május 14-i Videoton FCF - Kispest-Honvéd NB I-es bajnoki kapcsán a vendégektől Hamar Istvánt "az eredmény jogellenes befolyásolása" vétsége miatt egy évre, míg a hazaiaktól félrevezetés miatt Pomper Tibort nyolc, Tóth Norbertet kettő, Némedi Norbertet pedig egy hónapra tiltották el.

Február 28-án a REAC hat másik jelenlegi és korábbi labdarúgóját - K. Vincét, Cs. Gergőt, K. Andrást, V. Zoltánt, K. Balázst és E. Károlyt - állították elő, őket összesen nyolc NB I-es vagy Ligakupa-mérkőzés eredményének befolyásolásával gyanúsították meg, közülük egyikük - sajtóinformációk szerint Erős Károly - tett tényfeltáró, beismerő vallomást. Két nappal az akkori előállítások után Kutasi Róbert, a klub igazgatója öngyilkos lett. Ezelőtt szintén volt már egy REAC-os előállított S. Balázs személyében, azaz a rákospalotai egyesülettől összesen 11 játékos gyanúsított az ügyben.

A KNYF keddi közleménye szerint az ügyben eddig összesen 29 személyt hallgatott ki a főügyészség gyanúsítottként, közülük tíz fő előzetes letartóztatásban, három fő házi őrizetben van, illetve 1 fő lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.