NBA

Csúfos vereségbe szaladt bele otthon a Chicago

  • Molnár Dávid

Nem volt sok örömben része a keleti főcsoport éllovasainak az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) hétfői etapján. A Chicagót hazai pályán tréfálta meg a Denver, míg a Miami szintén nagy arányban kapott ki az Indiana Pacers otthonában. A New York rangadót nyert a Milwaukee ellen.

Bár a Chicago már kiharcolta saját maga számára a rájátszást tizenegy mérkőzéssel az alapszakasz vége előtt, miközben a Denver Nuggets a nyugati konferenciában szoros csatát vív az utolsó playoff-pozícióért, a két csapat találkozóján nem látszódott akkora különbség, mint amit a tabellán való helyezés első látszatra sugallt. Ty Lawson pedig gondoskodott arról, hogy igazi meglepetés érje a hazai pályán egyébként domináló Bullst.

Ty Lawson

Lawson az összecsapás előtt megfogadta mestere, George Karl tanácsát, miszerint legyen agresszívebb a játékstílusa, mert akkor az mindig valami jót generál a csapat számára. Így is történt, és Lawson játéka a csapattársaira is kihatott: a Denver játékosai végül 50%-os hatékonysággal dobtak kosárra, és a lepattanók tekintetében úgy verték a Bullst 45-32-re, hogy a Chicago a liga legjobb csapata ebben a kategóriában. Még ha ez a két lenyűgöző adat nem lenne elég, tizenhat alkalommal labdát is szereztek a hazaiak ellen Lawsonék.

Nehéz úgy veszíteni, ha egy gárdának a játék minden eleme ilyen jól megy, és a Denver sem engedte ki a markából a mérkőzést, ami a végére nagyon simára sikeredett. Tizenhét pontot vertek a Bullsra, Lawson pedig 27 egységgel lett csapata vezéregyénisége. A Chicago pedig megtapasztalhatta, hogy a Denver a találkozót megelőzően miért volt holtversenyben az első az Oklahoma Cityvel a legtöbb pontot dobó csapatok listáján.

A keleti főcsoport másik nagyágyúja, a Miami Heat is kikapott, így nem tudta kihasználni a Bulls hazai botlását. Igaz, a Heatnek nehezebb dolga volt, hiszen a keleti hatodik Indiana Pacers otthonába látogattak LeBron Jamesék, de még a Miami két szupersztárjának megszokott teljesítményével sem tudták elkerülni a nagyarányú vereséget. James és Dwayne Wade 24-24 ponttal zárták a mérkőzést, míg a Pacers pontjait leginkább a Danny Granger (25), Darren Collison (20), és a dupla-duplázó Paul George (16-10) szállították. Sikerével az Indiana fel is ugrott az ötödik helyre, megelőzve a szabadnapos Atlanta Hawkst a főcsoportban.

Ryan Anderson folytatta őrületes tempóját és hatékonyságát, már ami a tripladobásokat illeti. Az Orlando Magic játékosa, aki érdemtelenül húzódik meg Dwight Howard árnyékában, újabb nyolc hárompontossal bővítette az idei szezonban értékesített tripláinak számát: idén már összesen 135-nél jár, és mindösszesen 48 mérkőzés alatt utolérte a tavaly felállított egyéni csúcsát (134). Howard szokásához hűen dupla-duplával (23-10) abszolválta a Toronto elleni meccset és a két keleti éllovas bukásával mindenképp a játéknap győzteseként került ki így a Magic.

A New York Knicksnek nemcsak az jelentett kihívást, hogy a Milwaukee Buckst le kell verni, hanem az is, hogy mindezt számos kulcsjátékos nélkül kellene megtennie. Carmelo Anthony, Amare Stoudemire és Jeremy Lin hiányában, tisztában volt vele, hogy a Bucks ellen neki kell átvennie a porondmester szerepét, és sem az edzők, sem a szurkolók nem róhatnak fel neki semmit. Anthony 28 pontot produkált a playoff kimenetelét tekintve fontos találkozón, ez volt a játékos legtöbb pontja egy mérkőzésen az elmúlt két hónapban. A nehezen kiharcolt győzelemmel a Knicks tovább növelte előnyét közvetlen üldözője, a Bucks előtt, bebiztosítva ezzel az utolsó, rájátszást érő nyolcadik helyezését.

Bár maratoni mérkőzést játszott előző nap a Utah Jazz, nem engedhette meg magának azt a luxust, hogy kifogásként leeresszenek a New Jersey Nets ellen. A meccs fontosságát senkinek sem kellett ecsetelni, legfőképp nem a Jazz húzóembereinek, Paul Millsapnek és Al Jeffersonnak, akik annak rendje és módja szerint hátukon vitték a csapatot. Győzelmével a Jazz megőrizte hetedik pozícióját nyugaton, igaz ugyanolyan mérleggel büszkélkedik, mint a kilencedik helyezett Denver, úgyhogy igazán fellélegezni még nem tudnak Jeffersonék.

A Boston a Charlotte Bobcats otthonában aratott sikerével beérte a csoportelső Philadelphiát, köszönhetően leginkább Paul Pierce 36 pontos estéjének. A Detroit alaposan megszenvedett a Washington ellen a fővárosban, de a végén mégis ők nevethettek, amikor Rodney Stuckey triplavonal széléről indított dobása beakadt a kosárba 0.2 másodperccel a vége előtt.

Hosszabbításban kerekedett a Sacramento fölé a Houston Rockets, tartva a lépést a Utah-val és a Denverrel, míg a Los Angeles Clippers javított elmúlt hetekben mutatott rezüméjén, és otthon magabiztosan verte a New Orleans Hornetst.

NBA
88. játéknap
Washington Wizards - Detroit Pistons 77-79
Charlotte Bobcats - Boston Celtics 95-102
Toronto Raptors - Orlando Magic 101-117
Indiana Pacers - Miami Heat 105-90
New Jersey Nets - Utah Jazz 84-105
New York Knicks - Milwaukee Bucks 89-80
Chicago Bulls - Denver Nuggets 91-108
Houston Rockets - Sacramento Kings 113-106 h.u.
Los Angeles Clippers - New Orleans Hornets 97-85