NBA

Négy hosszabbítás kellett az Atlantának a Utah legyőzéséhez

  • Barcsai Róbert

Őrült napon van túl az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) mezőnye, hiszen az Atlanta hiába játszotta három napon belül a harmadik meccsét, mégsem mehettek korán pihenőre a srácok, ugyani négy alkalommal is hosszabbításra kényszerültek Joe Johnsonék a Utah Jazz ellen.

A Phoenix továbbra is kiváló formában kosarazik, legalábbis önmagához képest, hiszen ezúttal Clevelandben tudott nyerni a csapat 108-83-ra. A félidőben már 21 ponttal vezető Suns legjobbja Marcin Gortat és az újonc Markieff Morris volt, mindkét játékos egyaránt 22 pontot szerzett. A hazaiaknál Antawn Jamison szezonbeli leggyengébb teljesítményét hozta 2 ponttal, ráadásul 19 percnyi játék után meg is sérült a veterán erőcsatár.

Gólzáporos mérkőzésen szenvedett 117-100-as vereséget Minnesotában a Denver. A rengeteg sérülttel tűzdelt Timberwolves már az első félidőben eldöntötte a meccs sorsát, ugyanis a hazaiak 25 pontos előnnyel mehettek a nagyszünetre. Kevin Love ismét hihetetlen teljesítményt nyújtott, 30 pontja mellett 21 lepattanót is begyűjtött. A domináns erőcsatár teljesítményéről csapattársa, Anthony Tolliver nyilatkozott: „A legtöbb játékos, ha hasonlóan teljesít, akkor tudsz róla.. Úgy értem, hogy csodálkozol, hogy hűha, 30 pontot és 20 lepattanót szerzett… Kevinnél ezt észre sem vesszük. Ez csak egy újabb meccse volt.” A vendégeknél érdemes kiemelni az újonc Kenneth Faried játékát, aki 17 egységgel csapata legjobbjának bizonyult.
Devin Harris és a Utah Jazz drámai csatában kapott ki

Négy hosszabbítás kellett az Atlantának a Utah 139-133 arányú legyőzéséhez, ráadásul nem is akármilyen körülmények között, hiszen a Hawks három napon belül a harmadik mérkőzését játszotta. A hazai pályán pattogtató Atlanta mér 14 ponttal vezetett félidőben, azonban a Utah vissza tudott kapaszkodni a meccsbe. Óriási meglepetésre az első hosszabbítás csupán 2-2-re (!!!) végződött, ám később belelendültek a csapatok. A hihetetlen mérkőzés érdekes statisztikákat hozott: a két együttes összesen 233 rádobást, 82 büntetőt és 128 lepattanót hozott össze. A mérkőzés legjobbja Joe Johnson volt, a 37 pontot szerző játékos így nyilatkozott a mérkőzés után: „Nem olyan fárasztó, mint azt az emberek gondolják. Tudom, hogy ez a harmadik meccsünk sorozatban, de a győzelem mindenre gyógyír. Minél többet nyersz, annál kevésbé vagy fáradt.” Kiváló egyéni teljesítményeket több részről is láthattunk, Johnson csapattársa, Zaza Pachulia például 15 pontét és 20 lepattanót szerzett, míg a másik oldalon Al Jefferson 28 egység mellett 17 lepattanót könyvelhetett el.


Ezúttal San Antonióban vérzett el a Philadelphia, akik 93-76-os vereséget szenvedtek Tony Parkeréktől. A mérkőzésen mindkét oldalon voltak komoly hiányzók, a vendégeknél nem játszott ugyanis Andre Iguodala, míg a Spursnél pihenőt kapott Tim Duncan. Utóbbi hiányában végül Tony Parker ragadta meg a kezdeményezést a második félidőben domináló hazaiaknál, a francia irányító végül egészen 21 pontig jutott el.

Az Oklahoma City 103-87-re nyerte az előrehozott döntőt hazai pályán a Miami ellen, ráadásul viszonylag simán. A Thunder ugyanis már félidőben 11 ponttal vezetett, és a nagyszünet után is sikerült növelniük Kevin Durantéknek az előnyüket. A mérkőzés legjobbja a már említette Durant volt, aki 28 egységgel terhelte ellenfele gyűrűjét, sőt tripla-dupla közeli számsort hozott, hiszen 9 lepattanót és 8 gólpasszt is elkönyvelhetett a korábbi MVP. Az igazi meglepetés Kendrick Perkins játéka volt, aki meglehetősen jó estén van túl, ő 16 pontig jutott. A másik oldalon a sztárokkal komoly problémák voltak, Wade 22, Bosh 18, James 17 egységet jegyezhetett fel.

A Portland - h a mást nem - legalább az ezer sebből vérző Golden State-et meg tudta verni 90-87-re. A Warriors annak ellenére tudta ennyire jól tartani magát, hogy lényegében igazi irányító és center nélkül kellett kiállniuk. A helytállás elsősorban a Charles Jenkins-Klay Thompson hátvédpárnak köszönhető, előbbi 27, utóbbi pedig 16 pontot termelt. A hazaiak oldalán Raymond Felton ezúttal kiválóan játszott, 24 egységig jutott, ám érdemes kiemelni még LaMarcus Aldridge 18, valamint Nicolas Batum 17 pontját is.

NBA
87. játéknap
Cleveland-Phoenix 83-108
Minnesota-Denver 117-100
Boston-Washington 88-76
Atlanta-Utah 139-133 h.u.
San Antonio-Philadelphia 93-76
Oklahoma City-Miami 103-87
Portland-Golden State 90-87
LA Lakers-Memphis 102-96