Malajziai Nagydíj

Alonso a győztes, Pérez a hős Malajziában

Egy teljesen esélytelen Ferrarival Alonso nyerte a kaotikus Malajziai Nagydíjat, Sergio Pérez második helye világszenzáció.

 

Fernando Alonso megnyeri a Malajziai Nagydíjat, hatalmas meglepetésre Sergio Pérez és a Sauber a második, Lewis Hamilton Ausztráliához hasonlóan megint harmadik. Mark Webber a negyedik helyre hozta be Red Bullját, Kimi Räikkönen kiváló versenyzéssel lett ötödik, a további sorrend Bruno Senna, Paul di Resta, Vergne, Hülkenberg, Schumacher.

Malajziai Nagydíj
Pontszerzők (56 kör, 310,408 km össztáv)
1. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 2:44:51,812 ó (átlag: 112,969 km/ó)
2. Sergio Perez (mexikói, Sauber) 2,263 mp hátrány
3. Lewis Hamilton (brit, McLaren) 14,591 mp h.
4. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 17,688
5. Kimi Räikkönen (finn, Lotus) 29,456
6. Bruno Senna (brazil, Williams) 37,667
7. Paul di Resta (brit, Force India) 44,412
8. Jean-Eric Vergne (francia, Toro Rosso) 46,985
9. Nico Hülkenberg (német, Force India) 47,892
10. Michael Schumacher (német, Mercedes) 49,996

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pontversenyek állása
a második futam után
pilóták:
1. Alonso 35 pont
2. Hamilton 30
3. Jenson Button (brit, McLaren) 25
4. Webber 24
5. Perez 22
6. Sebastian Vettel (német, Red Bull) 18
7. Räikkönen 16
8. Senna 8
9. Kobajasi Kanui (japán, Sauber) 8
10. di Resta 7
csapatok:
1. McLaren Mercedes 55
2. Red Bull 42
3. Ferrari 35
4. Sauber 30
5. Lotus 16
6. Force India 9
























56. kör - Vettelt kihívják a boxba, taktikai okokból nem érdemes célba érnie - két kanyarral később azonban már más az álláspont.

55. kör - Maldonado a tizedik helyről elfüstöl, Schumacher elhúz mellette és pontszerző.

54. kör - Michael Schumacher huszáros hajrában küzd a pontszerző helyért, de hiába nagyon gyors, valószínűleg már nem lesz ideje előzni.

53. kör - Mark Webber-é a leggyorsabb kör.

52. kör - Vergne, Hülkenberg és Maldonado a nyolcadik helyért vív.

51.kör - Pérez újra nagyon gyors, de van 4 másodperces hátránya.

50. kör - Pérez teljesen utolérte Alonsót az első helyen, de előzni még nem tud. A Sauber közben esővel ijesztget. A mexikói elrontotta a tizenhármas kanyart, kicsúszott a pályáról, elvesztette Alonso nyomát. A háttérben villámlik.

49. kör - Pérez már DRS-távolságon belül van Alonsóval szemben. Michael Schumacher közben az első hatos kivételével mindenkinél gyorsabb.

48. kör - Vettel defektet kapott, a boxba kell hajtania az ötödik helyről. Ezzel a Räikkönen, Senna, Di Resta hármas járt nagyon jól. Az ismétlésből látszik, Karthikeyannal koccant össze a német.

47. kör - Kell-e mondani, hogy kié a leggyorsabb kör? Sergio Pérez.

46. kör - Alonso nagyon lassú a Ferrarival, nem csak Pérez gyorsabb nála, de Hamilton, Webber, Vettel, és Räikkönen is. Rosberg szenvedései közben folytatódnak, Button a tizenhatodik helyre taszítja őt.

45. kör - Pérez most két másodperccel gyorsabb, mint a Ferrari, elképesztő tempóban jön felfelé.

44. kör - Pérez most másfél másodpercet adott Alonsonak, megint közeledik a mexikói az első helyhez. Senna megelőzi Di Restát, már hetedik.

43. kör - Webber a leggyorsabb a mezőnyben. Schumacher és Rosberg viszont egyesre vizsgázik taktikából, a cserék alatt sem tudtak előrelépni.

42. kör - Pérez is a boxban, sokat bukott egy kör alatt, így csak Alonso mögé ér vissza. Räikkönen, Senna és Di Resta a hatodik helyért küzd.

41. kör - Alonso is a boxban, Pérez vezet. Slick gumikat kap a spanyol, a Ferrari a győzelemért kockáztat. Vettel és Räikkönen is a boxban, Ricciardo négy másodperccel gyorsabb mindenkinél a száraz gumikon. Hamilton is depózik.

40. kör - Egyre inkább lóg az eső lába, Pérez pedig lassan Alonso sarkába ér. Közben Webber is megkapta a slick gumijait, hihetetlen a megosztottság a paddockban. Button is megkapja a maga száraz gumiját.

39. kör - Ricciardo az első, aki felteszi a slick gumikat. Buttonnak közben azt mondják, biztos, hogy jön az eső. Vabankra játszik a Toro Rosso. Massa is kipróbálja a száraz gumikat.

38. kör - Pérez újabb leggyorsabb kör. Mintha tojásokon lépkedne, félelmetes mennyire jól bánik a gumikkal a mexikói srác.

37. kör - Pérez most már egy másodperccel jobb körönként, mint Alonso az élen.

36. kör - Ricciardo is megelőzte Massát.

35. kör - Sergio Pérez megint a leggyorsabb a mezőnyben, Button pedig addig küzdött Massával míg Riccardo fel nem jött rájuk - végül aztán csak átveszi a tizenhatodik helyet.

34. kör - Massa-Button csata a tizenhatodik helyért.

33. kör - Pérez hét tizeddel ismét gyorsabb, mint Alonso. Schumacher és Räikkönen az esőre vár, de ha nem érkezik meg hamar az égi áldás, mindketten inkább veszíteni fognak.

32. kör - Räikkönen egyértelműen fogja Webbert, a hátsó régiókban Button előzget, jelenleg a 17. Massa van előtte...

31. kör - 5-10 percen belül megint eső várható, elvileg.

30. kör - Kobajasi kívülről körbeautózza Schumachert az ötös kanyarban, már tizenegyedik. Räikkönen is egyre lassabb, Webber közelít hozzá.

29. kör - Pérez ismét gyorsabb, mint Alonso, de Hamilton is egyre jobb tempót megy. Buttoné a leggyorsabb kör. Michael Schumacher nagyon lassú, de még mindig nem jön új interekért, valószínűleg egyből a slick abroncsokat akarja feltenni a depóban.

28. kör - Senna előbb Hülkenberget, majd Massát is megelőzi, utóbbi a boxba hajtott ki előtte.

27. kör - Jean-Eric Vergne a DRS-tónában már lehagyja Massát, sőt, a brazilra közeledik Hülkenberg és Senna is. Rosberg jön a két Mercedes közül hamarabb a boxba.

26. kör - A két Mercedes mindenki másnál másfél másodperccel lassabb, esnek is hátra rendesen. Massa közben hibázik, Di Resta megelőzi, Vergne pedig támadja.

25. kör - Glock fülére most azt mondják, jöhet még egy kisebb zápor a leintésig. Rosberget Webber is lehagyja, Button a boxban, intermediate gumikért. Pérez Alonsora közeledik. Bruno Senna megelőzte Schumachert, a mercedes csak 13.

24. kör - Rosberget Kimi Räikkönen is körbeautózza, már ötödik a finn.

23. kör - Sebastian Vettel megelőzi Rosberget, és feljön negyediknek. A németre Räikkönen és Webber is nagyon feljön, miközben a nyolcadik Massa Di Restát és Vergne-t tartja fel. Az élen Alonso a leggyorsabb.

22. kör - Michael Schumacher a tizenegyedik helyért gyűri Nico Hülkenberget, lassan DRS-zónán belülre kerül.

21. kör - Rosberg mögött feltorlódik a mezőny, Vettel és Räikkönen egymás sarkát tapossa. Ricciardo Kobajasit előzi, már a tizenharmadik.

20. kör - Lehet használni a DRS-t. Pérez közben kezd elszakadni Hamiltontól, magabiztosan tartja második helyét. A mclarenes a középső szektorban sok időt veszít, de így is sokkal gyorsabb, mint mögötte Rosberg.

19. kör - Ricciardo, Senna és Kobajasi a tizenharmadik helyen nyüstöli egymást.

18. kör - Vergne és Di Resta az utolsó pontszerző helyért csatázik, Button viszont a leggyorsabb a mezőnyben. Immár biztosan nem lesz több eső, az dönthet, hogy ki milyen hamar mer slickekre váltani.

17. kör - Alonso az élen a leggyorsabb, ha Pérez sokáig fogja a mögötte érkezőket, akár nagyobb előnyt is kiautózhat.

16. kör - Az élről Pérez, Vettel, Vergne és Hülkenberg is kerekeket cserél. Schumacher csak a 17. Ezzel Alonso áll az élre, Pérez a második. Button az utolsó előtti helyre csúszott vissza, Hamilton a harmadik, Rosberg a negyedik, Räikkönen az ötödik helyért támadja Vettelt.

15. kör - Hamilton is a boxban, Schumacher szintén jön a köztes esőgumikért. Pérez vezet, Alonso a boxban előzte meg Hamiltont. Sőt, Alonso mindkét McLarent átugrotta! Rosberg és Räikkönen pedig Webbert előzte. Button ez egyik HRT-vel akadt össze, letört az első vezetőszárnya, ez lehet a győzelembe kerül...

14. kör - A Mercedesesektől Rosberg jön be először, Schumacher a pályán küzd, már a 13.

14. kör - Az élről Hamilton nem jött ki a boxba, Button viszont azonnal beront. Räikkönen és még tucatnyian a depóban, Alonso Webbert előzi, Pérez a második.

13. kör - A kör végén a biztonsági autó bejön a boxba, megindul az igazi verseny, várhatóan mindenki egyszerre rohan majd a depóba intermediate abroncsokért. Button-Hamilton viszonylatban érdekes lehet ez például...

12. kör - Räikkönen és Michael Schumacher a hátsóbb régiókban hatalmas tűzijátékot rendezhet, az előre jutásuknak az lehet kulcsa, hogy milyen hamar váltanak intermediate gumikra. Hosszú egy kör Szepangban, sokat jelenthet, ha valaki rosszabb abroncsokon ragad.

11. kör - A pálya állapota már nem igazán indokolja a Safety Car bent tartását, az ég is egyre világosabb.

10. kör - Ebben a pillanatban újra elrajtolt a mezőny, egyelőre Bernd Mäylander és a Safety Car vezeti fel a menetet. A meteorológusok közben azt jósolják, hogy lassan, de biztosan csökken az eső intenzitása.

Kimi Räikkönen viszont a KERS-ét is elveszítette a futam hátralévő részére.

DRS-t természetesen nem lehet majd használni, esőben az előzést segítő rendszert nem engedélyezi a versenybíróság.

Már csak néhány perc az újraindításig.

13 perc múlva, biztonsági autó mögött elrajtolhat a mezőny. Az extrém esőgumi kötelező.

A futam eddigi egyetlen pozitívuma, hogy az sem maradt le semmiről, aki elfelejtette átállítani az órát.

Ha a biztonsági autó mindent rendben talál a pályán, és versenyzésre alkalmasnak találja azt, akkor valószínűleg kiadja a 10 perces jelzést. Persze, ilyen időben 10 perc alatt is sorsfordító dolgok történhetnek...

A Safety Car körbefut a pályán, minden bizonnyal azt vizsgálja, hogy mennyire nedves a versenyvonal. A helyszínről bejelentkező Szujó Zoltán szerint viszont újra rákezdett az eső.

Egyértelműen tisztult valamelyest a kép, alább hagyott az eső, kérdés, mikorra sikerül elvezetnie a vizet a pályának.

A jelenlegi állás:

1.Hamilton
2. Button
3. Pérez
4. Webber
5. Alonso
6. Vettel
7. Vergne
8. Massa
9. Rosberg
10. Karthikeyan
11. Hülkenberg
12. Di Resta
13. Räikkönen
14. Maldonado
15. Schumacher
16. Kobajasi
17. De la Rosa
18. Ricciardo
19. Petrov
20. Glock
21. Kovalainen
22. Pic
23. Senna

Megfontolandó lehetne az ötlet, hogy az esős évszakban ne hozzanak több versenyt Malajziába. Főleg, ha nem engedik lefutni.

A szélerősség nagyon gyenge, így az esőfellegek is lassabban vonulnak arrébb.

Jean-Eric Vergne intermediate abroncsokon rajtolt, és a piros zászló előtt nem is volt kint kereket cserélni - most a leállás alatt ő is abroncsokat válthat, nagyon bejött neki a versenybíróság döntése.

2009-ben már történt hasonló Malajziában, akkor a versenyzők csak fele pontokat kaptak, ugyanis nem tudták teljesíteni a táv 75%-át. Az elsődleges probléma nem is a nagy eső, hanem a sötétedés volt, ezzel ma is számolhatunk.

A négy órás időlimit semmiképpen nem mérvadó, mire letelik ugyanis a kérdéses intervallum, már régen sötét lesz Szepangban.

Karthikeyan jelenleg a 10. helyen áll a HRT-vel, előretörése ráadásul nem a véletlen műve, az indai versenyző ugyanis eleve extrém esőgumikon rajtolt el.

9. kör - Piros zászló, a verseny megáll, egészen addig, amíg nem enyhül kissé az eső. Sok idő persze nincs a várakozásra, az európai TV-nézők miatt helyi idő szerint késő délután indították ugyanis a futamot, a sötétedés reális veszély.

9. kör - A következő fél órában nem várható változás az időjárásban. Remélhetőleg ez nem azt jelenti, hogy Safety Car mögött gurulja le a mezőny a távot...

8. kör - Perez taktikai húzását ezzel szinte lenullázták a korifeusok, persze egy is harmadik helyen hajt a mexikói, de az előnye a mezőny nagy részével szemben köddé vált. Michael Schumacher hiába volt már 12. is, a Mercedes sokat várt a kerékcserével, így most csak a 15.

7. kör - Tény, hogy rengeteg a víz a pályán, nagyon erős az eső, és tömérdek versenyző csúszott ki, de kissé érthetetlen, hogy miért kell Safety Car arra a pályára, ahol a bajnokság legnagyobb bukóterei állnak a pilóták rendelkezésére.

6. kör - Hamilton a boxban, de a két Red Bull is a depóba vágtat az extrém esőgumikért. Melegváltás a Mercedesnél is, egy körön belül a boxban a két pilóta. Hamilton megtartotta vezető pozícióját Button előtt, de nagyon szoros az állás. Perez korai boxkiállása révén már harmadik, megelőzi a Red Bullokat is - kár, hogy éppen most hibázik. Karthikeyan és a HRT a nyolcadik...
Nagyon sok a víz a pályán, a versenybíróság beküldi a Safety Car-t.

5. kör - Jenson Button kapja meg először az esőgumit a McLarennél, de érkezik Alonso is. Nem véletlen a csere, Pérez az extrém esőgumikkal már gyorsabb, mint az élen Hamilton.

4. kör - Massa a tizedik helyről a boxban, szintén extrém esőgumikért. Egyre erősebb esőt jósolnak közben a meteorológusok. Grosjean kipördült a hatos kanyarban, számára véget ért a verseny.

3. kör - Michael Schumacher már a 13., az eső egyre erősebben esik. Alonso az ötödik helyen jóval lassabb, mint Rosberg a Mercedes-szel, ők csatázhatnak nemsokára.

1. kör - Az egyik Sauber, Pérez máris a boxban, extrém esőgumikra vált. Schumacher és Grosjean visszaesésének oka egy kisebb koccanás lehetett. A rajt nagy nyertese Kobajasi volt, a 17. helyről, a kilencedikre lépett előre.

Rajt - A két McLaren simán eljött az első helyen Hamilton-Button sorrendben, Schumacher viszont előbb a rajtnál ragadt be, majd a vizes első néhány kanyarban ki is csúszott. Webber és Vettel felzárkózott a két McLaren mögött, Alonso, Rosberg,Maldonado a további sorrend.

10:02 - Pedro de la Rosa HRT-je ragadt a rajtrácson a felvezető kör elején.

10:00 - Michael Schumacher autójának beállításain állítólag az utolsó pillanatban változtattak a mérnökök. Valószínűleg esőre készül a hétszeres világbajnok.

9:57 - A szél iránya azt jelzi előre, hogy akár a pályától keletre található viharzóna is elérheti a pályát.

9:54 - A helyszínen közben állítólag eleredt az eső - ha egy hatalmas vihar is beköszönt, és meg kell állítani a futamot, akár még az is előfordulhat, hogy a sötétedés miatt nem lehet majd lefutni a teljes versenyt.

9:51 - Egy esetleges eső természetesen rendkívüli módon összekuszálhatja az erősorrendet, extrém körülmények között nemhogy a Lotus, a Ferrari, vagy a Mercedes, de a Sauber-Williams-Force India hármas valamelyik pilótája is odaérhet a mezőny elejére.

9:48 - Érdemes lesz figyelni a negyedik-ötödik helyről nekilendülő Red Bullokra is, Sebastian Vettel például a többiekétől eltérő taktikát futva a keményebb keverékű abroncsokon rajtolhat majd - más kérdés, hogy egy korán beköszöntő eső egy csapásra elillanthatja a húzásból származó összes előnyt.

9:45 - A harmadik helyről rajtoló Michael Schumacher ugyan váltig állítja, hogy Ausztráliával ellentétben ezúttal a versenyen is erős lesz a tempója - a stuttgartiak legnagyobb problémáját jelentő gumikopást (illetve az abroncsok túlmelegedését) állítólag jelentősen laposabb szárnybeállításokkal próbálják orvosolni.

9:42 - Az előzetes esélylatolgatások alapján normál körülmények között a két McLaren harcolhat majd a győzelemért, nagy kérdés viszont, hogy normál körülmények uralkodnak-e majd Szepangban - az időjárás-előrejelzések ugyanis egybecsengően esőt jósolnak a versenyre.

9:40 - Kettőből kettő - ez a mérlege időmérőkön Lewis Hamiltonnak és a McLarennek; a szombati időmérő edzésen ugyanis ismét a 2008-as világbajnok bizonyult a leggyorsabbnak. Mellőle a csapattárs, Jenson Button rajtolhat (akár csak Ausztráliában), ez pedig azt jelenti, hogy a wokingi istálló 2007 óta először volt képes egymás után kétszer kibérelni az első rajtsort. Az, hogy a harmadikként végzett Michael Schumacher 2006 októbere után végzett ismét az első három hely valamelyik időmérőn, már csak hab a tortán a statisztikák kedvelőinek.