NHL

Tartja a lépést a Buffalo és a Winnipeg - videó

  • Molnár Dávid

A keleti főcsoportról szólt az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 162. játéknapján. A Buffalo a Rangers otthonában nyert könnyedén, míg a Winnipeg Washingtonban tett szert értékes pontokra, igaz csak hosszabbítás után.

Nem nyugodnak a Bölények

A Buffalónak már az sem okoz gondot, hogyha a keleti listaelső New York Rangers jégpályáján kell kivívnia a győzelmet, hogy fennmaradjon a remény a rájátszásra. A játékosok az utóbbi időben megfogadták Lindy Ruff vezetőedző utasításait arra vonatkozóan, hogy mit kell tenniük ahhoz, hogy ismét bekerüljenek a playoffba: nyerjék meg az összes meccset.

Természetesen ettől még nem ígérkezett könnyűnek a New York Rangers elleni derbi, de a Sabres jégkorongozói mégis úgy nyertek, mintha a világ legegyszerűbb dolga lenne Henrik Lundqvistnek négy gólt begyömöszölni hatvan perc játékidő alatt. Drew Stafford duplázni tudott, és Tyler Ennis góljánál is asszisztált, valamint Travis Turnbull is megszerezte élete első NHL-es találatát.

Sabres játékosok öröme

Bár a Sabres a szezon egy szakaszában a tizennegyedik helyen is tanyázott a tizenöt csapatot számláló keleti főcsoportban, február 17-e óta 12-2-4 a mérlege a csapatnak, és ők lehetnek a második együttes az NHL történetében, mely hasonló hátrányból harcolta ki a rájátszást. Lindy Ruff tanítványai pontokban már beérték a keleti nyolcadik Washingtont, de a kevesebb győzelem miatt egyelőre be kell érniük a kilencedik helyezéssel. Ami viszont még inkább a Buffalo malmára hajtja a vizet, hogy a keleti hetedik Ottawa is már csak két pontra van tőlük, úgyhogy az esélyek több mint biztatóak, ha fenn tudják tartani ezt a tempót a hátralévő mérkőzéseken.

Ami a mostanában bukdácsoló Rangerst illeti, Lundqvisték könnyen lehet, hogy utoljára ültek a keleti főcsoport és az atlanti csoport élén – ha a Pittsburgh szombaton nyer az Ottawa ellen, és a New York ismét kikap, akkor a Pingvinek utolérik a Rangerst, és keleten elsőként érhetik el a 100 pontos határt.

Kanada legifjabbjai is kapaszkodnak

A Winnipeg Jets is gondoskodik arról, hogy ne csak a nyugati főcsoport váljék izgalmassá az alapszakasz végéhez közeledve, hanem a keleti is. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy jár ezért a köszönet a Washington Capitalsnek is.

A fővárosiak a duplázó Alexander Ovecskinnek köszönhetően 26 perc alatt háromgólos előnyre tettek szert, és minden úgy alakult számukra, ahogy azt Dale Hunter, a Capitals vezetőedzője eltervezte. Hogy ezek után mi történt a csapattal az igazi rejtély. A Jets még a második harmadban gyorsan feljött egy gólra, majd a záró akkord első tizenhat és fél percében még lövést sem engedtek a hazaiaknak. Eme időszak alatt sikerült az egyenlítés is.

A kaput a folytatásban kétszer is eltalálták Ovecskinék, de ez természetesen nem eredményezett gólokat, és a harmadik harmad lefújásakor még ők örülhettek igazán az egy pontnak – a Jets negyven alkalommal kóstolta meg Michal Neuvirth kapuját, aki fantasztikus formában védett. A hosszabbításban azonban már ő is kevésnek bizonyult, és Tim Stapleton találata a második pontot is a Jets zsebébe repítette.

A Washingtonnál egyre forrósodik a helyzet, hiszen a Buffalo Sabres beérte őket és a Winnipeg is feljött négy pontra rájuk, eggyel kevesebb lejátszott mérkőzéssel. Ovecskinéknek nagyon kínos lenne, ha lemaradnának a rájátszásról, de amilyen inkonzisztensen játszottak egész évben, ez teljes mértékben benne van a pakliban.

A játéknap további mérkőzései

R.J. Umberger mesterhármasával lépett túl a Columbus Blue Jackets a Carolina Hurricanesen. Bár az eredmény könnyű sikert sugall, egyáltalán nem volt az: Steve Masonnek 39 alkalommal kellett hárítania, és ha nem fog ki ilyen jó napot a portás, könnyen lehetséges, hogy fordított eredmény született volna.

Hiába állt fel kétgólos hátrányból a New Jersey Devils, James Reimer munkásságának és a szétlövésben lehetőséget kapó torontói játékosoknak köszönhetően nem sikerült a második pont megszerzése. A Juharlevelesek fiatal kapusa 43 védéssel zárta a mérkőzést, míg a Toronto lövői mind betaláltak a szétlövések során Martin Brodeur hálójába, aki ezt megelőzően mindösszesen háromszor kapitulált tizennyolc rávezetéses próbálkozásból.

Csúnya pofonba szaladt bele az Ottawa Senators Montrealban. A hazaiaktól Erik Cole hagyományos mesterhármast ért el a találkozó első hat percében, ami gyakorlatilag azelőtt eldöntötte a mérkőzést, mielőtt igazán felébredhetett volna a Senators.

A Florida Panthers értékes pontot szalasztott el az Edmonton Oilers ellen. Az 1-1-es rendes játékidőt követően Ryan Nugent-Hopkins, az újoncszenzáció döntötte el a szétlövéseknél a második pont sorsát.

NHL
162. játéknap
Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes 5-1
New York Rangers - Buffalo Sabres 1-4
New Jersey Devils - Toronto Maple Leafs 3-4 szétlövésekkel
Washington Capitals - Winnipeg Jets 3-4 h.u.
Montreal Canadiens - Ottawa Senators 5-1
Florida Panthers - Edmonton Oilers 1-2 szétlövésekkel