NBA

Félszáz pont sem volt elég a győzelemre

  • Molnár Dávid

Hullottak a pontok az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 86. játéknapján. Az Oklahoma két hosszabbítás után verte a Minnesotát, a Miami könnyedén nyert idegenben, míg a San Antoniónak sem okozott nehézséget a címvédő Dallas leverése.

Kevin Love

A régi kosárlabdát idézte fel az Oklahoma City Thunder és a Minnesota Timberwolves összecsapása, mely találkozó majd 300 ponttal kedveskedett a kilátogató nézők számára. A dupla hosszabbításban végződő mérkőzésen Kevin Love karriercsúcsot állított fel a vendégek részéről, 51 pontot gyűjtött össze, de mégsem tudta teljesítményével győzelemre vezetni a csapatát.

Love a harmadik játékos volt az idén, aki elérte a bűvös 50 pontos határt: korábban Kevin Durant (51) és a New Jerseyben játszó Deron Williams (57) is feliratkozott a félszázasok listájára. Duranttól a pénteki derbin 40 pontra futotta, ami mellé még tizenhét lepattanót is összeszedett, míg csapattársa 45 ponttal lett a legeredményesebb hazai játékos.

Love és a Timberwolves erejét a második hosszabbításra teljesen felőrölték a hazaiak, akik abban a játékrészben már egy percig sem voltak hátrányban. Végül kilenc ponttal sikerült a vendégek felé kerekedniük a 149-140-re végződő rangadón.

LeBron Jamesék már zsinórban négy győzelemnél járnak, miután a Detroit sem okozott túlzott meglepetést számukra. A James-Wade duó szokásosan ellenállhatatlanul játszott, előbbi pontok és asszisztok terén dupla-dupláig is eljutott, de a Miami játékosainak fejében leginkább egy alig egy hónapja lelőtt fekete fiú járt, akinek emléke előtt nadrágjukra felvarrt feliratokkal tisztelegtek.

Az Orlando kezdői mind tíz pont felett termeltek, és ilyen teljesítmény mellett nem jelentett gondot a vendégeskedő Cleveland legyőzése. Dwight Howard a szezonban már 40. alkalommal jutott el dupla-dupláig, ezúttal tizenhat ponttal és tizenhárom lepattanóval érte el mindezt, míg Ryan Anderson további tizenhét ponttal korrigált az eredményjelzőn.

Tony Parker nélkül is meggyőző játékkal múlta felül a San Antonio a Dallas Maverickst. A Spurs legnagyobb csillaga már harmadik mérkőzését volt kénytelen kihagyni sérülése miatt, de a hiánya inkább inspirációként hatott csapattársaira, mintsem visszahúzó erőként. A hazaiak az első negyed végétől végig kezükben tartották a mérkőzést, és a Dallas még csak megközelíteni sem tudta őket egy harmadik harmadban mutatott kisebb feltámadás kivételével.

A Lakers kezdői parádéztak, és az ilyen estéket általában siker is koronázza végül. Nem volt ez másként most sem, még ha a Portland Trail Blazers együttese képes volt tartani a lépést a Lakers játékosokkal. Andrew Bynum vitte a prímet a maga 28 pontjával, de Ramon Sessionsre sem lehetett panasza a Lakers-drukkereknek, aki első kezdő meccsén rögtön dupla-duplát produkált.

Sikerült gyorsan túllépniük a Milwaukee Bucks kosarasainak az előző napi vereségen, és a Charlotte Bobcats otthonában rögtön visszatértek a helyes ösvényre. A vendégektől hatan is tíz pont fölött termeltek, míg a hazaiaknak ez volt a szezonban a tizenötödik vereségük, amikor húsz vagy annál több pont különbséggel kaptak ki.

Torontóban szakadt meg a New York Knicks jó szériája. DeMar DeRozan bár lesérült a meccs folyamán, így is összegyűjtött 30 pontot, távollétében pedig Andrea Bargnani vette át a stafétabotot, aki további 21 ponttal gondoskodott arról, hogy aznap este ne legyen a vendégeknek örömben részük.

A Phoenix Suns Indianában egy nagyon szoros küzdelemből került ki győztesen. Steve Nash beállította szezoncsúcsát tizenhét assziszttal tizenkét pontja mellé, és a Pacers játékosok a meccs lefújását követően egyöntetűen Nash nyakába varrták a vereségüket, akit nem sikerült semlegesíteniük.

Az Atlanta Hawks is megmutatta, hogyan kell esélyesként egy jóval gyengébb ellenfélen átgyalogolni. A New Jersey Netsnek nem sok babér termett a Hawks otthonában, Josh Smith egészen ellenállhatatlanul játszott, és végül 30 ponttal, valamint tizenkét lepattanó begyűjtésével könyvelhetett el dupla-duplát.

Doug Collins, a Philadelphia 76ers vezetőedzője az NBA történetének 40. szakembereként bevonult a 400 győzelemmel dicsekvők listájára, miután csapata a Boston Celticst fektette két vállra. A találkozót beárnyékolta Mickael Pietrus balesete, akit végül hordágyon kellett levinni a pályáról, miután valószínűleg fejsérülést szenvedett. Az eset után a Celtics játékosok láthatólag nem tudtak már a játékra koncentrálni, a 76ers pedig ezt kihasználta.

A Utah Jazz zsinórban hatodik sikerét zsebelte be, a Denver Nuggets sem tudott megálljt parancsolni Al Jeffersonéknak.

NBA
86. játéknap
Orlando Magic - Cleveland Cavaliers 93-80
Charlotte Bobcats - Milwaukee Bucks 92-112
Indiana Pacers - Phoenix Suns 111-113
Toronto Raptors - New York Knicks 96-79
Detroit Pistons - Miami Heat 73-88
Atlanta Hawks - New Jersey Nets 93-84
Oklahoma City Thunder - Minnesota Timberwolves 149-140 h.u.
Philadelphia 76ers - Boston Celtics 99-86
San Antonio Spurs - Dallas Mavericks 104-87
Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers 103-96
Utah Jazz - Denver Nuggets 121-102